برای تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی به چه دکتری مراجعه کنیم؟
یکی از بیماری های خطرناک و البته قابل کنترل که ممکن است برای آقایان و بانوان در سنین مختلف اتفاق بیفتد روماتیسم مفصلی است.
تمامی افراد باید نسبت به این عارضه اطلاعات کاربردی را دارا باشند تا در صورت بروز علائم و نشانه های اولیه بدانند که باید به کدام پزشک برای بررسی های تکمیلی مراجعه کنند.
تعریفی ساده و البته کاربردی از روماتیسم مفصلی این است که معمولاً پس از بروز این عارضه افراد درد بسیار زیادی را در مفاصل احساس کرده که معمولاً نتیجه التهاباتی است که در بخش های مختلف بدن به ویژه در مفاصل اتفاق می افتد.
با این حال روماتیسم نوعی بیماری خود ایمنی می باشد که بخش های مختلف بدن را مورد حمله قرار داده و در صورت عدم رسیدگی به موقع سریعاً در بخش های مختلف بدن پیشروی خواهد کرد.
در بین دو استخوان مفصلی نرم و منعطف قرار گرفته که اجازه نمی دهد استخوان ها بر یکدیگر ساییده شوند.
اما اگر عارضه ای متوجه این مفاصل شود افراد درد و مشکلات زیادی را متحمل شده که نهایتاً منجر به بروز روماتیسم مفصلی خواهد شد.
این افراد حتی هنگام انجام فعالیت های روزانه و راه رفتن های طبیعی و یا ورزش کردن درد زیادی را در مفاصل خود احساس می کنند.
شاید این سوال برای شما به وجود آید که روماتیسم مفصلی چگونه اتفاق می افتد و آیا قابل درمان است یا خیر و برای بررسی های تکمیلی آن باید به کدام پزشک مراجعه نمود.
در جواب اولین سوال باید بدانید که روماتیسم مفصلی معمولاً نوعی بیماری خود ایمنی بوده که سیستم دفاعی بدن بخش های حساس را به طور شدید مورد تهاجم قرار داده و باعث از بین رفتن عملکرد و کارکرد درست آنها خواهد شد.
اما مسئله این است که روماتیسم مفصلی معمولاً با التهاب در مفاصل کوچک و بزرگ بدن نمایان میشود و البته درد، قرمزی و خشکی زیاد را به همراه خواهد داشت.
شما می توانید این عارضه را در مراحل اولیه کنترل کرده و در موارد زیادی درمان خواهد شد.


اما باید به پزشکان و متخصصانی مراجعه کنید که در این زمینه تخصص و تبحر کافی دارند.
یکی از سوال هایی که عموم افراد با آن مواجه هستند این است که برای بهبود مشکلات و بیماری های مفصلی و استخوانی باید به روماتولوژیست مراجعه نمود یا ارتوپدیست.
در هر صورت این دو پزشک با تخصص های متفاوت اما مرتبطی که دارند روند کار یکدیگر را ادامه می دهند و فعالیت آنها با هم ارتباط داشته و می توانند عوارضی مانند روماتیسم را بهبود ببخشند.
ابتدا باید بدانید که این پزشکان اطلاعاتی کاملاً دقیق برای بررسی بیماری هایی مانند روماتیسم مفصلی دارند.
ارتوپدیست تخصصی است که در آن پزشک جراحی های مربوط به بیماری های استخوانی و مفاصل را انجام می دهد و البته روماتولوژی پزشکی است که وضعیت خود ایمنی بدن را بررسی کرده و می تواند با دارو درمانی و فیزیوتراپی عوارض پیش آمده را بهبود ببخشد.
روند درمان روماتیسم مفصلی باید به گونه ای طی شود که این دو پزشک فعالیت های مکمل یکدیگر را انجام داده تا بتوانند هرچه سریعتر روماتیسم مفصلی افراد را کنترل کنند.
اما باید بدانید که این پزشکان عملکردی مناسب و بی نقص داشته و می توانند با روش های پیشرفته و بروز اقدامات لازم را برای تشخیص و درمان بیماری مفصلی و روماتیسم انجام دهند.
بهتر است که در قدم اول به یک روماتولوژیست و یا ارتوپدیست مراجعه کرده و این افراد با تبحر و مهارت زیادی که دارند می توانند شما را در ادامه مسیر راهنمایی کرده و در صورت نیاز به پزشکان و تخصصان دیگر ارجاع خواهند داد.
آزمایش روماتیسم شامل چه آزمایش هایی می شود؟


زمانی که شخصی با علائم اولیه روماتیسم به پزشک مراجعه می کند.
متخصصان تشخیص قطعی خود را بر اساس ظاهر و گفته های فرد بیمار اعلام نخواهند کرد و سعی دارند روش های دقیق تر مانند آزمایش را نیز در پیش گرفته تا متوجه شوند که چه عارضه ای سلامت شخص را تهدید می کند و شدت انتشار آن تا چه حد بوده و پس از آن می توانند نظر قطعی خود را اعلام کنند.
اما اگر با علائمی مانند درد و خشکی مفاصل در ابتدای صبح همراه هستید و در طی روز احساس خستگی بسیار شدیدی با شما همراه است ممکن است از نشانه های اولیه روماتیسم مفصلی باشد.
با وجود رماتیسم مفصلی معمولاً التهابات و ورم مفصل ها در انگشتان دست و پا بیشتر شده و در مچ دست و پا نیز این عارضه مشاهده میشود.
با این حال این درد در تمامی مفاصل مانند ران، آرنج و گردن نیز بروز خواهد یافت.
اگر با بروز تمامی این علائم به پزشک مراجعه کنید متخصصان علاوه بر معاینات فیزیکی انجام چند آزمایش تخصصی را برای شما در نظر می گیرند تا دقیق تر متوجه شوند که آیا اختلالی در سلامت شما ایجاد شده است یا خیر.
از آزمایشاتی که برای بررسی روماتیسم انجام میشود می توان به تست بررسی پروتئین در خون اشاره کرد.
اگر میزان پروتئین در بدن بسیار زیاد باشد قطعاً می تواند سبب ایجاد تورم در مفاصل شده و باید میزان تولید و دفع آن از طریق کلیه ها به طور دقیق بررسی شود.
آزمایش مربوط به روماتیسم معمولاً به صورت نمونه گیری از خون انجام میشود و پزشک می تواند چندین فاکتور مختلف را به این واسطه نوع آزمایش بررسی کرده و نتیجه مربوطه را سریعتر اعلام می کنند.
البته در این آزمایش مایع مفصلی نیز بررسی خواهد شد و اگر مقدار آن از حد طبیعی کمتر باشد قطعا پزشک می تواند وجود روماتیسم مفصلی را تایید کند.
معمولاً مقدار آ ان آ، و سدیمانتاسیون به طور دقیق بررسی خواهد شد و با بررسی این فاکتورها پزشک متوجه میشود که آیا وضعیت فرد در حالت بحرانی قرار دارد یا می توانند این عارضه را کنترل کنند.
این آزمایشات باید تحت شرایطی کاملا مناسب انجام شود تا پزشک بتواند به نتیجه آنها اطمینان کرده و نیازی به تکرار این فرآیند نخواهند داشت.
اما این سوال به وجود می آید که این آزمایشات در چه مواقعی انجام شده و آیا در روند درمان و شناسایی بیماری روماتوئید تاثیر گذار است یا خیر.
باید بدانید که وجود این نوع آزمایش سبب میشود تا تشخیص پزشک با کمترین میزان خطا انجام شود و البته شدت بیماری بررسی شده و پزشک می تواند به راحتی روش های درمانی مناسب را پیش روی شما قرار دهد.
البته گاهی آزمایشات دقیق و عوارض جانبی ناشی از روماتیسم مفصل بررسی میشود و پزشک می تواند حتی پوکی استخوان، بیماری های قلبی و دیابت را نیز اندازهگیری کند.
لازم به ذکر است که عواملی مانند از دست دادن اشتها، کاهش وزن، ضعف، خشکی مفاصل دست و پا، خشکی چشم و دهان و وجود توده های سفت در زیر پوست همگی از نشانه های بروز روماتیسم مفصلی است و بهتر است هر چه سریعتر آزمایشاتی که پزشک برای شما تجویز می کند را انجام دهید.
با این شرایط هر چه سریعتر به این عارضه خطرناک پی برده و وارد دوره های درمانی طولانی نخواهید شد.
قطعاً روماتیسم مفصلی سلامت افراد را با خطر جدی مواجه کرده و اگر اقدامات لازم سریعاً برای درمان این عارضه انجام شود می تواند مشکلات بسیار زیاد و حادی را نیز به وجود آورد.
می تواند تمامی مفاصل بدن را به شدت درگیر کرده و همه روزه وضعیت جسمانی افراد افت شدیدی خواهد داشت.
آزمایش روماتیسم: معاینه بدنی و سابقه خانوادگی


یکی از بیماری هایی که امروزه بسیاری از جوانان و حتی افراد میانسال با آن مواجه هستند روماتیسم مفصلی می باشد که گاها به دلایل ناشناخته و یا بر اثر سابقه بیماری های خانوادگی در بدن افراد شیوع پیدا می کند.
در مطالب قبلی تمامی علائم اولیه روماتیسم مفصلی را برای شما شرح داده ایم تا در صورت بروز هر کدام از آنها بدانید که باید چه عملکردی را داشته و به کدام پزشک مراجعه کنید.
اگر با علائم اولیه و مشکوک به روماتیسم مفصلی به پزشک مراجعه کنید متخصصان انجام آزمایش را برای شما الزامی می دانند و تا حدودی می توانند با بررسی شواهد و عوامل ظاهری تشخیص دهند که آیا این بیماری در بدن شخص وجود دارد و یا در صورت حضور تا چه حد آسیب های متعدد را در بدن اعمال نموده است.
انجام آزمایش روماتیسم از طریق نمونه برداری و عکس برداری با دستگاه های پیشرفته می تواند پزشک را از تشخیصی که می دهد مطمئن کند.
اما باید بدانید که این بیماری به عوامل مختلفی بستگی دارد که می تواند بر شدت و یا بروز آن تاثیرگذار باشد.
جنسیت در این نوع بیماری ها نقش مهمی دارد و معمولاً بانوان سه برابر بیشتر از آقایان در خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی قرار می گیرند.
البته نباید سابقه خانوادگی را در این مسئله نادیده گرفت.
در چنین شرایطی یک ژن بیمار ممکن است از نسلی به نسل دیگر انتقال پیدا کرده و به طور ناگهانی در یک فرد بروز پیدا می کند و برخی از افراد بر اثر عوامل ژنتیکی به این عارضه مبتلا میشوند.
از طرف دیگر بروز برخی از مشکلات مانند عفونت می تواند راهی برای تشدید و یا ابتلاء به روماتیسم مفصلی باشد که پزشکان با بررسی بخش های مختلف بدن که در معرض آسیب های ناشی از روماتیسم مفصلی قرار دارند معاینات خود را دقیق تر انجام خواهند داد.
نا گفته نماند که استعمال سیگار، تنش و استرس های پی درپی همگی عواملی هستند که بر بروز روماتیسم تاثیر داشته و به اندازه سابقه خانوادگی فرد را در معرض آسیب قرار می دهد.
زمانی که با بروز علائم اولیه به پزشک مراجعه می کنید متخصصان سعی دارند که با یک معاینه بدنی وضعیت شما را تا حدودی بسنجند.
اگر تورم، التهاب، خشکی و قرمزی در ناحیه مفاصل دست و پا و بین انگشتان وجود داشته باشد پزشک بیش از قبل به وجود روماتیسم مشکوک خواهد شد.
البته ابتدای صبح این التهابات بیشتر بوده و تا پایان روز به طور کامل بهبود نمی یابد.
از طرفی دیگر پزشک کف دستان فرد را بررسی کرده و اگر قرمز و ملتهب باشد نشانه ای از بروز این عارضه خواهد بود، البته مفاصل مچ دست، آرنج، پاها، زانو، ران، ستون فقرات و گردن نیز بررسی خواهد شد.
در طی معاینات بدنی پزشک تشخیص خواهد داد که آیا این عارضه و تمامی عواملی که بروز پیدا کرده است مربوط به روماتیسم مفصلی می باشند یا خیر.
البته هرگونه التهاب در نواحی چشم و یا خشکی در بخش های مختلف بدن می تواند از عوارض جانبی روماتیسم مفصلی باشد.
به همین دلیل پزشکان و متخصصان برای انجام معاینات بدنی بهترین زمان را صبح دانسته و معتقدند که اگر روماتیسم در بدن فرد منتشر شده باشد از تورمی که در ابتدای صبح اتفاق می افتد تا حدودی میزان عارضه مشخص خواهد بود.
به شما توصیه می کنیم که اگر پزشک معاینات بدنی و انواع آزمایشات را جهت بررسی دقیق تر برای شما تجویز می کند حتما به آنها عمل کرده و برای بهبود سلامت خود و پیشگیری از شدت گرفتن چنین عوارض خطرناکی تمامی تلاش خود را به کار بگیرید.
هر چه تجربه و مهارت پزشک بالاتر باشد قطعاً می تواند تا حدودی بر اثر انجام معاینات بدنی تشخیص دهد که آیا مشکلات و آسیب های پیش آمده مربوط به روماتیسم مفصلی می باشد یا خیر.
متخصصان علاوه بر معاینه بدنی سابقه خانوادگی فرد را نیز بررسی می کنند زیرا با این شرایط احتمال تشخیص روماتیسم مفصلی قوت گرفته و پزشکان می توانند با درصد قویتری شدت عارضه را به شما اعلام کنند.
با این حال متخصصان روش های درمانی مختلفی را برای بهبود روماتیسم مفصلی در پیش خواهند گرفت.
روند درمان بر اثر شدت عارضه و مشکلاتی که فرد با آن مواجه میشود متغیر خواهد بود و روند درمان برای تمامی بیماران یکسان طی نمیشود.
آزمایش روماتیسم: آزمایش خون


زمانی که افراد با علائم و نشانه های خاصی از روماتیسم مفصلی به پزشک مراجعه می کنند، متخصصان پس از انجام معاینات بدنی و بررسی سابقه خانوادگی افراد سعی دارند آزمایشی دقیق تر را برای بررسی وضعیت جسمانی افراد انجام دهند.
کاربردی ترین آزمایشی که در چنین مواقعی استفاده میشود آزمایش خون است که با بررسی فاکتورهای مختلف وضعیت شخص را مشخص کرده و پزشک به طور قطعی وجود و یا عدم حضور روماتیسم را در بدن شخص اعلام می کند.
با ما همراه باشید تا در ادامه مطلب چگونگی انجام آزمایش خون جهت بررسی روماتیسم را برای شما شرح دهیم که البته باید مراقبت های اصولی قبل از این فرایند انجام شده و اینکه پزشک چه فاکتورهایی را از طریق این آزمایش بررسی می کند را برای شما شرح خواهیم داد.
روماتیسم مفصلی که با نام علمی روماتوئید شناخته میشود آسیبی جدی و پرخطر برای افراد خواهد بود که می تواند زندگی آنها را دستخوش تغییراتی مخرب کرده و زندگی فرد را از حد نرمال خارج خواهد کرد.
پزشکان و متخصصان برای بررسی دقیق تر میزان و شدت روماتیسم مفصلی نمونه خون را مورد آزمایش قرار داده تا بتوانند فاکتورهای مختلف را بررسی کنند.
در این آزمایش فاکتور روماتوئید بررسی میشود، این آنتی بادی که معمولاً در جداره مفاصل جمع میشود در خون افرادی که با روماتیسم مواجه هستند وجود خواهد داشت و این نشان می دهد که نقصی اساسی در روند فعالیت مفصل ها به وجود آمده است.
البته سرعت رسوب گلبول قرمز نیز بسیار مهم است و اگر این نوع فرآیند به سرعت اتفاق بیفتد یعنی فرد دچار التهابات مفصلی شده است.
از طرف دیگر متخصصان پروتئین موجود در بدن را اندازه گیری کرده و اگر میزان آن در بدن بسیار زیاد باشد نشان دهنده التهابات زیاد در مفاصل خواهد بود.
متخصصان گلبول های خون را به طور کامل شمرده تا متوجه شوند که هموگلوبین و هماتوکریت در چه وضعیتی قرار دارد، با این شرایط ارتباط کم خونی با روماتیسم مفصلی نیز مشخص خواهد شد.
البته در این تست خون بیماری هایی مانند هپاتیت، سرطان خون و لوپوس نیز بررسی خواهد شد و گاها ممکن است این عوارض از مشکلاتی مانند روماتیسم مفصلی نشأت گرفته باشد.
با این حال اگر گلبول ها سنگین شوند به سرعت در مفاصل رسوب می کنند و همین امر باعث میشود که به مرور زمان اختلالات زیادی در عملکرد مفاصل ایجاد شود و نهایتا به بیماری روماتیسم مفصلی مبدل خواهد شد.
آزمایش خونی که برای بررسی روماتیسم مفصلی انجام میشود یکی از روش های کاربردی و کم خطا برای بررسی این عارضه خواهد بود.
متخصصان به هیچ عنوان تشخیص خود را از روی شواهد اعلام نخواهند کرد و سعی دارند که با بررسی های جسمانی و البته انجام آزمایشات داخلی متوجه شوند که آیا این عارضه در بدن شخص وجود دارد یا خیر، و اگر وجود داشته باشد باید چه راهی را برای درمان آن در پیش بگیرند.
آزمایش خون برای بررسی بسیاری از مشکلات داخلی روشی مطمئن و کاربردی است.
اگر این فرآیند به درستی و با دقت بالا انجام شود هیچ گونه خطایی در تشخیص پزشک اتفاق نیفتاده و متخصصان می توانند با استفاده در نتیجه آزمایش خون به طور قطعی اعلام کنند که آیا فرد با روماتیسم مفصلی مواجه هست یا خیر.
متخصصان سایر فاکتورهای جانبی را بررسی کرده و با چیدن پازل در کنار یکدیگر وضعیتی دقیق و بدون خطا را به فرد اعلام خواهند کرد، اگر لازم باشد بر اساس نتیجه آزمایش پزشک بهترین روش درمانی را آغاز کرده تا افراد را از خطرات جانبی محفوظ بدارد.
نتیجه جواب آزمایشی که برای بررسی روماتیسم مفصلی انجام میشود کاملاً قابل اعتماد بوده و پزشکان بر اساس همین آزمایشات تشخیص خود را اعلام خواهند کرد.
آزمایش روماتیسم: آزمایش تصویر برداری


زمانی که با علائم خاصی از بیماری های جسمانی به پزشک مراجعه می کنید اگر متخصصان تشخیص اولیه خود را بر وجود روماتیسم مفصلی اعلام کنند امری نگران کننده برای افراد خواهد بود، اما لازم است بدانید که روش های مختلفی برای بررسی این عارضه وجود دارد که بخشی از آنها بدون خطا بوده و می تواند پزشک را سریعا از شدت و میزان عارضه مطلع سازد.
علاوه بر بررسی سابقه خانوادگی و انجام آزمایش خون بررسی سایر فاکتورهای کلیدی، انجام تصویربرداری به پزشکان کمک می کند تا بتوانند هرچه سریعتر به وجود این عارضه پی برده و در صورت نیاز روش های درمانی را در پیش بگیرند.
یکی از روش های کاربردی که برای تشخیص روماتیسم مفصلی استفاده میشود فرآیند رادیوگرافی با اشعه ایکس می باشد.
این نوع تصویر برداری بسیار ساده می باشد اما متخصصان می توانند به واسطه اشعه ایکس میزان تورم را در بافت های نرم و مفاصل بررسی کنند.
البته اگر عدم تقارنی در مفاصل وجود داشته باشد به واسطه رادیوگرافیکی بررسی خواهد شد.
هرچند که با وجود اشعه ایکس و نفوذ دادن آن به مفاصل پزشکان می توانند میزان ساییدگی غضروف ها را نیز بررسی نمایند، این روش عکس برداری هیچگونه خطری برای سلامت افراد ندارد و می تواند به صورت واضح هرگونه تخریب شدید را در ناحیه مفصل ها نمایش دهد.
در مواردی پزشکان انجام ام آر آی را روشی مناسب تر دانسته و معتقدند که به این واسطه تشخیص روماتیسم بدون خطا انجام می پذیرد.
اگر نسبت به اشعه ایکس حساسیت داشته باشد و پزشکان قرار گرفتن در برابر این اشعه را برای مراجعین مضر بدانند از فرایند ام آر آی استفاده می کنند که البته برای تشخیص مشکلات دیگر مربوط به استخوان و مغز استخوان نیز استفاده میشود.
به واسطه انجام فرآیند ام آر ای نه تنها بیماری های روماتیسمی و مفصلی بلکه تمامی عوارض آن و هرگونه آسیبی که به استخوان ها وارد شده باشد نیز مشخص میشود.
در فرایند ام آر آی به دلیل حساسیت و دقت بسیار زیاد دستگاه هرگونه تورم در مغز استخوان ها نیز بررسی میشود و اگر التهابی وجود داشته باشد هرچند محدود و کم دیده خواهد شد.
تصویربرداری به گونه ای است که تمامی ساییدگی ها یا اروزیون ها مشاهده شده و پزشک می تواند به طور قطعی روند تشخیص و درمان را آغاز کند.
البته در مواردی پزشکان و متخصصان انجام سونوگرافی را برای تشخیص روماتیسم مفصلی مناسب می دانند.
سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی انجام میشود و کم خطر ترین نوع عکسبرداری خواهد بود.
البته این پزشکان هستند که تعیین می کنند کدام روش را برای تصویر برداری انجام دهند، در هر صورت هدف این است که شدت عارضه و میزان عوارض آن به خوبی در تصویر برداری مشخص شود.
گاها ممکن است در موارد نادر روش های ذکر شده عوارض و خطرات را به همراه داشته باشند، البته فواید و مزایای انجام آنها از خطراتی که دارند بیشتر است.
با این حال پزشکان در موارد بیشتری انجام سونوگرافی را تجویز می کنند زیرا در این روش اشعه ای در کار نبوده و فرآیندی کاملا ایمن و بی خطر خواهد بود، هر چند که هزینه آن کمتر بوده و شما می توانید طی مدت بسیار کوتاهی این فرآیند را به انجام برسانید.
نا گفته نماند که نتیجه سنوگرافی با دیگر روش ها هیچگونه تفاوتی نخواهد داشت و بر اساس شدت عارضه و تشخیص پزشک شما بین انواع عکسبرداری ها باید یک روش را انتخاب کنید.
البته این پزشک است که روش عکسبرداری را برای تشخیص روماتیسم مفصلی به بیمار اعلام می کند و مراجعین موظفند که با دقت و حساسیت بسیار زیاد این روند را اجرا کنند تا پزشک بتواند به واسطه تصویربرداری بخش های مختلف مفاصل را مشاهده کرده و نهایتا تصمیمگیری خواهد کرد که شدت و میزان عارضه تا چه حد است و کدام درمان در این شرایط برای افراد مناسب تر می باشد.