گل مژه چیست ؟
چشم، ارگانی است که به طور بالقوه در معرض خطر ویروس ها و باکتری هایی است که می توانند به غشاء چشم آسیب زده و باعث خارش و قرمزی شوند.
گل مژه یک عفونت رایج چشمی است که روی پلک و یا بخش پایین تر از چشم یک غده چربی ظاهر شده و قرمز و متورم به نظر می رسد و گاه باعث افتادگی پلک می شود.
دکتر جلیل امیدیان، متخصص چشم با اشاره به وجود غدد چربی بر روی لبه پلک، اظهار کرد چربی تولید شده از این غدد موجب تسهیل در پلک زدن و انجام حرکات چشم می شود.
وی اظهار کرد در برخی افراد فعالیت این غدد دچار اختلال شده و چربی به خوبی از آنها ترشح نمی شود و همین امر موجب تجمع چربی بر لبه پلک چشم شده که این امر احتمال عفونت در لبه چشم را افزایش می دهد.
امیدیان افزود این عفونت حاد غدد چربی لبه پلک گل مژه گفته می شود که موجب التهاب و قرمزی چشم شده و با درد همراه است. گل مژه معمولا بصورت موضعی پلک را درگیر کرده، اما مواردی هم هست که این عارضه در سطح پلک گسترش می یابد و پلک زدن را دشوار می کند.
راه های درمان گل مژه
امیدیان بهترین راهکار درمانی خانگی گل مژه را قراردادن کمپرس گرم بر روی پلک عنوان کرد و افزود باید روزانه چند مرتبه و در هر مرتبه 10 تا 15 دقیقه کمپرس گرم را بر روی لبه پلک قرار داد که این کار موجب می شود تا گرفتگی غدد چربی باز شده و التهاب چشم کاهش یابد.
وی افزود همچنین با مراجعه به چشم پزشک قطره های آنتی بیوتیک مانند قطره تتراسایکلین برای کنترل عفونت و بهبود عملکرد غدد چربی ساز پلک تجویز می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اظهار کرد با استفاده از این روش ها گل مژه به طور معمول طی مدت چند روز بهبود می یابد، اما در مواردی امکان مزمن شدن و ماندگاری آن بر روی پلک چشم نیز وجود دارد.
در این حالت التهاب چشم و قرمزی آن برطرف شده، اما گل مژه بصورت موضعی به حالت برجستگی مشخص روی پلک چشم باقی می ماند که در این حالت به آن شالازیون گفته می شود.
در این حال در ابتدا مجددا قطره های آنتی بیوتیکی و استفاده از کمپرس گرم تجویز می شود و در صورت عدم رفع برجستگی به ناچار تخلیه گل مژه با استفاده از یک سرنگ انجام می شود.
در برخی موارد نیز یک کورتون داخل ضایعه تزریق شده و بهبودی حاصل می شود.این چشم پزشک با بیان اینکه افرادی که جوش و آکنه بسیار داشته و نیز افرادی که شوره چشم دارند بیش از سایر افراد مستعد گل مژه هستند، گفت این افراد جهت پیشگیری از گل مژه باید بطور مرتب بهداشت پلک خود را رعایت کرده و هر روز پلک خود را با شامپو بچه بشویند.
وی افزود همچنین استفاده روزانه از کمپرس گرم و نیز ماساژ پلک که موجب آب شدن چربی غدد لبه پلک شده و خروج چربی را از این غدد آسان تر می کند راهکارهای دیگری است که می توان برای پیشگیری از گل مژه زدن استفاده کرد.درمان های خانگی دیکری برای رفع بیماری گل مژه وجود دارد که بسیار ساده بوده و در دسترس می باشد.
این درمانها عبارت است از :
- چای کیسه ای
- تاثیر مثبت چای کیسه ای در درمان گل مژه
- چای کیسه ای
چای کیسه ای در درمان گل مژه بسیار موثر می باشد به این طریق که یک کیسه ای گرم را در محل گل مژه قرار داده تا زمانی که چای کیسه ای خنک شود. هم درد را کاهش میدهد و هم تورم را کاهش میدهد.
تخم گشنیز
تخم گشنیز در درمان گل مژه بسیار موثر است اضافه کردن مقداری از تخم گشنیز در آب جوش سپس دانه ها را دور ریخته و از آب آن برای شستشوی چشم استفاده می کنیم. چند بار در روز این کار را انجام دهید.
آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا تازه نیز بسیار خوب است.
روغن گرچک
روغن گرچک به درمان گل مژه بسیار کمک میکند. چند قطره از روغن کرچک بر روی منطقه آسیب دیده زده و به آرامی و مالش دهید. چند دقیقه بعد با آب ولرم بشویید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید.
شیر پاک کن
با یک پارچه تمیز شیر پاک کن زده و محل گل مژه را تمیز کنید.
آب سیر
آب سیر دارای خواص ضد باکتری است که به درمان گل مژه کمک میکند ولی مراقب باشید که به چشم وارد نشود. سپس با آب ولرم بشویید هم درد و هم تورم را کاهش میدهد.
علت بروز گل مژه در چشم چیست؟
در مورد گل مژه چه می دانید ؟ بهتر است بدانید که کنار مژه ها، غدد چربی قرار دارد که با ترشحات خود مانع از خشک شدن چشم می شوند و زمانی که این ترشحات، غیرطبیعی گردند و یا ریشه مژه ملتهب شود.
گل مژه به وجود می آید و مبتلا می شوید. در واقع گل مژه به طور معمول پلک پایین را گرفتار می کند، در طول 4 یا 5 روز نوک آن متراکم تر می شود و سپس سر باز می نماید. گفتنی است که ورم لبه پلک، درد و قرمزی آن از علائم گل مژه می باشد. گل مژه اصولا خطری ندارد ولی باید درمان شود.
لازم به ذکر است که این علائم به مدت چند روز شدید شده و به تدریج فروکش می کند و گاهی اوقات اگر درمان لازم انجام نشود، تبدیل به کیست شده و امکان دارد به جراحی و تخلیه نیاز پیدا کند.
افرادی که استعداد آکنه (جوش) هستند بیشتر در معرض زدن گل مژه قرار دارند. مالیدن مژه ها نیز زمینه را برای ایجاد گل مژه آماده می کند و گاهی لبه پلک نیز التهاب پیدا می کند. در واقع گل مژه خیلی عفونی نیست، اما از چشمی به چشم دیگر قابل سرایت است.
بهتر است بدانید که کمپرس یا شست و شو با آب گرم باعث گشاد شدن غدد چربی و در نتیجه خارج شدن چربی زیر لبه پلک و بهبود گل مژه می گردد.
برای پیشگیری از زدن گل مژه رعایت موارد زیر الزامی است:
- شستشوی هر روز لبه پلک
- رعایت بهداشت چشم و جلو گیری از آلوده شدن
- در واقع عدم مصرف غذاهای چرب، سرخ کرده، شیرینی و شکلات
روند بهبود گل مژه
در واقع اگر برآمدگی روی پلک، فقط قرمز و حساس است، آن را به حال خود بگذارید و به آن دست نزنید. بهتر است بدانید چنان چه گل مژه ای بدنماد و دردناک است. روی پلک یک گاز استریل یا دستمال تمیز بگذارید و رویش را خیلی نرم باندپیچی نمایید.
قابل توجه است که اگر گل مژه پر از چرک و دردناک شده است، از کمپرس گرم به مدت چند دقیقه، هر 2 تا 3 ساعت یک بار استفاده کنید، یعنی پارچه ای نخی و تمیز را داخل آب داغ کنید و بعد از گرفتن آب اضافی، آن را بر محل برآمدگی به آرامی قرار دهید.
در واقع کمپرس یا شست وشو با آب گرم باعث گشاد شدن غدد چربی و در نتیجه خارج شدن چربی زیر لبه پلک می گردد. با این کار درد تسکین می یابد و چرک های گل مژه در سر آن جمع می شود و سر باز می کند.
شما باید چرک ها را پاک نمایید. بهتر است بدانید که استفاده از آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد التهاب هم می توانند در بهبود آن موثر باشد. اگر توانستید مژه را در وسط گل مژه ببینید با یک موچین، خیلی آرام آن را بیرون بکشید.
اگر بیرون نیامد دیگر با آن کاری نداشته باشید و به کمپرس گرم هم چنان ادامه دهید. در واقع اگر مژه خارج شود چرک بیرون می ریزد و پلک سریع خوب می شود. چرک را با آب گرم و پارچه نخی تمیز نمایید.
گفتنی است که اگر لبه پلک را پوسته های شوره مانند گرفته باشد، به احتمال زیاد بلفاریت یا التهاب لبه پلک نیز وجود دارد و بهتر است به چشم پزشک مراجعه فرمایید. پس با رعایت موارد ذکر شده دوره درمان را راحت تر سپری کنید. مالیدن سیر بر روی گل مژه و جوش پلک چشم باعث رفع شدن آنها می شود.
نکته مهم در مورد گل مژه
یک چشم پزشک اظهار کرد التهاب لبه پلک یا به اصطلاح گل مژه یکی از عوارض شایع چشمی در کشور است که میتواند عوارض دیگری همچون حساسیت و عفونت را ایجاد کند.
بنابراین مراقبت از این عارضه و معاینه توسط چشم پزشک ضروری است. دکتر علیرضا رمضانی در گفت وگو با ایسنا، ضمن اشاره به مطلب فوق گفت برخی بیماریهای چشمی به خصوص التهابات لبه پلک چشم میتواند منجر به حساس شدن چشم نسبت به نور شده و مشکل ساز باشد و یا عفونتهایی که در لبه پلک ایجاد کرده منجر به شوره زدن پلک و در نهایت خستگی زودرس چشم و ایجاد حالت سوزش در آن شود.
وی در ادامه با بیان اینکه برخی بیماریهای ژنتیکی و مادرزادی نیز میتوانند عوارض و علائمی مانند التهابات چشمی داشته باشند و فرد طی آن در نور زیاد دید کمتری داشته باشد.
افزود، بعضی بیماریهای ژنتیکی یا زمینهای نیز میتوانند خود عاملی موثر بر ایجاد بیماریهای التهابی چشم بوده و یا ایجاد کننده آنها باشند.
دکتر رمضانی در پایان تاکید کرد در بیماران مبتلا به التهابات چشمی، شست و شوی چشم به خصوص مژهها، مراجعه به پزشک و استفاده از آنتی بیوتیکهای خوراکی جهت تسکین و بهبود بیماری توصیه میشود.
چرا که عدم رسیدگی به آن موجب شوره زیاد در چشم و در نتیجه عفونتهای چشمی خطرناک میشود. گل مژه می تواند از عوامل ابتلا به چشم درد باشد.