طیف گستردهای از علائم COVID-19 (از علائم خفیف گرفته تا بیماری شدید ) در افراد مبتلا به ویروس گزارش شدهاست.علائم ممکن است 14-2 روز پس از تماس با ویروس ظاهر شود. در صورت وجود یک یا چند علامت از علائم زیر، فرد ممکن است مبتلا به COVID-19 باشد:
• سرفه
• تنگی نفس یا مشکل در تنفس
و یا حداقل دو مورد از این علائم:
• تب
• لرز
• لرزش مکرر
• درد عضلانی
• سردرد
• گلو درد
• از بین رفتن حس چشایی و بویایی
• کودکان نیزعلائمی شبیه بزرگسالان دارند اما علائم بیماری در آنها به طور کلی خفیف تر است.
چه موقع باید مراقبت پزشکی انجام داد؟
اگر هر یک از این علائم هشدار دهنده اضطراری را برای COVID-19 دارید به مراقبت پزشکی نیاز دارید:
مشکل در تنفس
درد مداوم یا فشار در قفسه سینه
گیجی و سردرگمی
کبودی لب و یا صورت
آزمایشات Covid-19
دو نوع آزمایش برای COVID-19 در دسترس است: آزمایشات ویروسی و آزمایشات سرولوژیکی.
آزمایش ویروسی مشخص میکند که آیا در حال حاضر شما به ویروس مبتلا هستید یا خیر؟
آزمایش سرولوژیکی به شما میگوید که آیا عفونت قبلی داشته اید یا خیر؟
آزمایش ویروسی بر روی نمونههایی که از سیستم تنفسی گرفته میشود (مانند سواب داخل بینی) انجام میشود تا به شما بگوید که آیا در حال حاضر به Covid-19 مبتلا هستید و ویروس در بدن شما وجود دارد؟
بعضی از آزمایشات در محل حضور بیمار انجام میشوند و نیاز به مراجعه به آزمایشگاه نیست اما بعضی دیگر از آزمایشات حتما باید نمونه به آزمایشگاه ارسال شود و جواب آزمایش ظرف یک تا دو روز به بیمار تحویل داده میشود.
نحوه انجام آزمایش ویروسی
بدلیل آنکه تا کنون درمانی خاص و تایید شده ایی برای افراد مبتلا بهCOVID-19 وجود ندارد بنابراین تصمیم گیری در مورد انجام آزمایش بر عهده وزارت بهداشت و درمان و مراکز درمانی است.
در اواخر ماه آوریل، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، آزمایشی را ارائه داد که به شما امکان میدهد نمونه تنفسی (یک سواب از قسمت داخلی بینی خود) را در خانه جمعآوری نموده و برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال کنید.
پس از انجام آزمایش ویروسی چه باید کرد؟
برای اطلاع از نتیجه آزمایش خود باید با مرکزی که آزمایش را در آنجا نجام دادهاید تماس بگیرید. زمان انجام آزمایش و مشخص شدن نتایج به روش تست استفاده شده بستگی دارد.
اگر در آزمایش ویروسی، نتیجه تست COVID-19 مثبت شد، باید بدانید که چه اقدامات محافظتی از فرد بیمار لازم است که انجام دهید.
نتیجه منفی آزمایش COVID-19 نشان دهنده آن است که احتمالا در زمان جمع آوری نمونه شما آلوده نشدهاید. با این حال ، این بدان معنی نیست که شما بعدا بیمار نخواهید شد. نتیجه آزمایش فقط بدین معنی است که شما در زمان انجام آزمایش با ویروس COVID-19 آلوده نشدهاید. این امکان وجود دارد که حین جمعآوری نمونه به عفونت مبتلا شوید و بعدا جواب آزمایش شما مثبت شود و یا اینکه بعد از انجام آزمایش در معرض بیماری قرار بگیرید و حتی موجب گسترش ویروس شوید. پس لازم است بدانید که چگونه از خود و سایرین محافظت کنید.
آزمایش سولوژیکی جهت ردیابی و یافتن وجود آنتیبادی علیه ویروس در نمونه خون انجام میشود. این آزمایش با جستجوی آنتیبادی نشان میدهد که آیا عفونت قبلی با ویروس داشتهاید یا خیر؟ مثبت شدن آزمایش سرولوژیکی بستگی به زمان آلوده شدن فرد و نیز زمان انجام آزمایش دارد. بدین معنی که ممکن است آنتی بادی در فردی که اخیرا مبتلا به عفونت COVID-19 هست یافت نشود. آنتیبادیها پروتئینهایی هستند که به مبارزه با عفونتها کمک میکنند. این آزمایشها نباید به عنوان تنها راه تشخیص بیماری در فردی که در حال حاضر مبتلا به COVID-19 است، استفاده شود.
آزمایش سرولوژیکی ممکن است نتواند نشان دهد که آیا در بدن عفونت فعلی وجود دارد یا نه؟! زیرا بعد از مواجهه با ویروس و عفونی شدن، یک تا سه هفته زمان برای ساخت آنتی بادی لازم است.هنوز مشخص نیست که داشتن آنتی بادی بر علیه ویروس میتواند از ابتلای مجدد فرد به ویروس محافظت کند؟ و اینکه این محافظت چه مدت ممکن است ادامه داشته باشد؟
نحوه انجام آزمایش آنتی بادی
برای انجام این آزمایش باید با پزشک خود مشورت کنید. اگر نتیجه آزمایش شما مثبت بود نشان میدهد که در بدن شما آنتیبادیهایی وجود دارد که احتمالا ناشی از عفونت قبلی با SARS-CoV-2 و یا احتمالا یک کروناویروس مرتبط با آن است. مشخص نیست که آیا آنتیبادیها میتوانند باعث محافظت و ایمنی در برابر عفونت مجدد شوند. این بدان معنی است که ما در حال حاضر نمیدانیم که آیا آنتیبادی شما را از ابتلاء مجدد به ویروس مصون میکند یا خیر.
اگر علائمی ندارید، احتمالا عفونت فعال ندارید و نیاز به پیگیری اضافی نیست ولی اگر علائم دارید و دستورالعملهای دیگری را برای آزمایش رعایت میکنید، به یک نوع دیگر آزمایش به نام تست اسید نوکلئیک یا آزمایش ویروسی نیاز دارید. آزمایش آنتیبادی به تنهایی نمیتواند مشخص کند که قطعا COVID-19 دارید یا خیر.
ممکن است تست آنتی بادی شما مثبت شود ولی ممکن است علائم COVID-19 را داشته و یا نداشته باشید. به این نوع عفونت، عفونت بدون علامت گفته میشود.
اگر نتیجه آزمایش آنتیبادیهای COVID-19 شما منفی شود، احتمالا قبلا به عفونت مبتلا نشدهاید ولی با این وجود امکان این که در حال حاضر و به تازگی ویروس وارد بدن شما شده باشد وجود دارد. یعنی اگر به تازگی در معرض ویروس قرار گرفته باشید هنوز هم احتمال ابتلای شما وجود دارد، زیرا آنتیبادیها 1 تا 3 هفته بعد از ورود ویروس به بدن ظاهر میشوند و این بدان معنی است که شما با این شرایط میتوانید ناقل ویروس باشید.
در برخی از افراد ممکن است تولید آنتیبادی حتی بیشتر از زمان گفته شده طول بکشد و بعضی از افراد نیز ممکن است آنتی بادی تولید نکنند.
چه کسانی باید آزمایش را انجام دهند؟
برای پی بردن به عفونت با ویروس COVID-19، از آزمایشات ویروسی استفاده میشود. اما همه به این آزمایش احتیاج ندارند چرا که بیشتر افراد به بیماری خفیف مبتلا میشوند و میتوانند بدون مراقبتهای پزشکی در خانه بهبود یابند بنابراین نیازی به آزمایش در این گونه بیماران وچود ندارد. تصمیم گیری در مورد انجام آزمایش توسط بخشهای بهداشت و درمان مراکز دولتی و پزشکان متخصص انجام میشود.
نتایج
اگر با آزمایش ویروسی، تست COVID-19 مثبت شد، باید بدانید که در صورت بیمار بودن و یا مراقبت از شخص بیمار، چه اقدامات محافظتی باید انجام دهید.
در صورت منفی شدن آزمایش COVID-19، احتمالا در زمان جمع آوری نمونه شما آلوده نشدهاید با این حال، این بدان معنی نیست که شما بیمار نخواهید شد. نتیجه آزمایش فقط بدین معنی است که شما در زمان انجام آزمایش با ویروس COVID-19 آلوده نشدهاید.
اگر بدون توجه به نوع آزمایش، نتیجه تست شما جهت COVID-19 مثبت یا منفی است، همچنان باید اقدامات پیشگیرانه را برای محافظت از خود و دیگران انجام دهید.
نحوه گسترش COVID-19
تصور می شود COVID-19 عمدتا با تماس نزدیک فرد به فرد، از طریق قطرات تنفسی شخص آلوده گسترش یابد. افراد آلوده، اغلب علائم بیماری را دارند. برخی از افراد بدون علامت نیز ممکن است بتوانند ویروس را انتقال دهند. COVID-19 یک بیماری جدید است و ما هنوز در مورد نحوه شیوع و شدت بیماری ناشی از آن خیلی چیزها را نمیدانیم.
انتقال فرد به فرد
تصور میشود که ویروس عمدتا از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.
بین افرادی که در تماس نزدیک با یکدیگر هستند (در حدود یک و نیم متر).
از طریق ذرات تنفسی فرد آلوده هنگامی که سرفه، عطسه یا صحبت میکند.
این ذرات میتوانند به دهان و بینی و یا ریههای افرادی که در همان نزدیکی هستند وارد شوند.
برخی مطالعات جدید نشان داده اند که COVID-19 ممکن است توسط افراد بدون علامت نیز منتقل شود.
حفظ فاصله اجتماعی کافی (حدود یک و نیم متر) در جلوگیری از شیوع COVID-19 بسیار مهم است.
انتقال از طریق تماس با سطوح یا اشیاء آلوده
ممکن است فرد با دست زدن به یک سطح یا شیء آلوده به ویروس و سپس لمس دهان، بینی یا احتمالا چشمان خود، COVID-19 را دریافت کند. تصور نمی شود که این راه اصلیترین شیوه انتشار ویروس باشد، اماتحقیقات همچنان ادامه دارد.
آیا ویروس میتواند به راحتی گسترش یابد؟
انتقال و گسترش ویروس از فردی به فرد دیگر میتواند متفاوت باشد. برخی ویروسها مانند سرخک بسیار مسری هستند، در حالی که سایر ویروسها به همین راحتی گسترش نمییابند. سوال دیگری که در اینجا مطرح است، این است که آیا گسترش ویروس پایدار است و انتقال آن از یک شخص به شخص دیگر بدون توقف انجام میشود؟
ویروس ایجادکننده COVID-19 بسیار آسان و به صورت پایدار بین افراد پخش میشود. اطلاعات مربوط به بیماری همه گیر COVID-19 حاکی از آن است که این ویروس بسیار مسریتر از ویروس آنفولانزا است، اما به اندازه ویروس سرخک قدرت سرایت ندارد.
در حال حاضر هیچ واکسنی برای جلوگیری از ویروس COVID-19 وجود ندارد بنابراین بهترین راه برای پیشگیری از بیماری جلوگیری از قرار گرفتن در معرض این ویروس است.
جلوگیری از بیمار شدن
چگونه از خود و دیگران جهت جلوگیری از مبتلا شدن به ویروس COVID-19 محافظت کنیم؟
به نظر میرسد سالمندان و افرادی که دارای شرایط پزشکی وخیم مانند بیماری قلبی، ریوی یا دیابت هستند، بیشتر در معرض خطر و در معرض عوارض جدی ناشی از بیماری COVID-19 قرار دارند.
• همه افراد باید پس از آنکه در یک مکان عمومی قرار گرفتند و نیز بعد از سرفه و یا عطسه، به صورت مرتب و به شکل صحیح (حداقل 20 ثانیه با آب و صابون) دستهای خود را شستشو دهند.
• اگر آب و صابون به راحتی در دسترس نیست، از یک محلول ضدعفونی کننده که دارای حداقل 60 درصد الکل باشد، استفاده نمایید. تمام سطوح • دستان خود را بپوشانید و آنها را به هم بزنید تا خشک شوند و از دست زدن به چشم، بینی و دهان خود با دستهای نشسته خودداری کنید.
• از تماس نزدیک با سایرین و مخصوصا افراد بیمار خودداری کنید و فاصله اجتماعی را رعایت کنید. دوری از دیگران به ویژه برای افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری هستند بسیار مهم است.
• به یاد داشته باشید که برخی از افراد بدون علائم ممکن است ویروس را انتقال دهند، بنابراین زمانی که در کنار افراد دیگر هستید، دهان و بینی خود را با ماسک یا یک دستمال پارچهای بپوشانید.
• شما نیز میتوانید COVID-19 را به دیگران منتقل کنید، حتی اگر احساس بیماری نکنید.
• همه افراد هنگام مراجعه به اماکن عمومی مثل فروشگاه مواد غذایی و یا دیگر اماکن، باید از ماسک و دستکش استفاده کنند.
• برای كودكان زیر 2 سال، افرادی که مشکل تنفسی دارند یا در بیهوشی به سر میبرند و نیز افرای که قادر نیستند بدون کمک دیگران ماسک را از صورت خود بردارند، نبایداز ماسک استفاده کرد.
• استفاده از ماسک به منظور محافظت از سایر افراد در صورت ابتلا شما به بیماری است.
• ماسک باید قابل شستشو و به صورت چند لایه باشد و به شکل راحت و مناسب دهان و بینی فرد را بپوشاند و خللی در تنفس ایجاد نکند.
• از یک ماسک مشترک با دیگران استفاده نکنید و مرتبا ماسک خود را شسته و ضد عفونی کنید.
• فاصله اجتماعی را رعایت کنید زیرا ماسک جایگزینی برای فاصله اجتماعی نیست.
• هنگام سرفه یا عطسه دهان و بینی خود را بپوشانید و اگر به ماسک یا دستمال دسترسی ندارید با قسمت داخلی آرنج خود دهان و بینی خود را بپوشانید.
• ماسک و دستمال استفاده شده خود را در سطل زباله در دار بیندازید و دستهای خود را فورا با آب و صابون به مدت 20 ثانیه بشوئید و اگر آب و صابون به راحتی در دسترس نیست، دستان خود را با یک محلول ضدعفونی کننده دارای حداقل 60 درصد الکل تمیز کنید.
• روزانه سطوح لمس شده از قبیل میز کار و غذاخوری، کلیدهای روشنایی، رومیزیها، تلفنها، کیبوردها، سنگ روشویی و توالت، شیر آب و سینک ظرفشویی را تمیز و ضد عفونی کنید. برای این کار از آب و صابون و مواد ضد عفونی کننده خانگی مانند هیپوکلریت سدیم (وایتکس) استفاده کنید.
مراقب باشید هنگام برداشتن ماسک چشم، بینی و دهان خود را لمس نکنید و بلافاصله پس از برداشتن آن دستها را بشویید.
نحوه تمیز و ضد عفونی کردن
• برای این کار از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید.
• با استفاده از آب و صابون سطوح را تمیز کرده و سپس از مواد ضد عفونی کننده استفاده کنید.
تمیز کردن با آب و صابون باعث کاهش تعداد میکروبها، خاک و ناخالصیهای سطوح میشود. مواد ضد عفونی کننده میکروبهای روی سطوح را از بین میبرد.
• سعی کنید به صورت معمول و روزانه تمام سطوح و وسایل از قبیل: میز و صندلی، میز کار، کلید برق، کانتر، تلفن، صفحه کلید رایانه، تلفن همراه، سنگ توالت و روشویی، شیر آب، سینک و غیره را تمیز و ضدعفونی کنید.
• برای ضدعفونی کردن میتوان از محلولهای سفید کننده و ضدعفونی کننده خانگی به شکل رقیق شده با آب استفاده کرد. این محلولها به شکل رقیق شده قدرت از بین بردن کرونا ویروس را دارند. به یاد داشته باشید که هنگام کار با این محلولها از دستکش و ماسک استفاده کنید.
• هرگز سفید کننده خانگی را با آمونیاک یا هیچ ماده پاک کننده دیگری مخلوط نکنید.
• اجازه دهید حداقل 1 دقیقه محلول روی سطح بماند.
• برای تهیه محلول سفید کننده میتوان یک سوم لیوان سفید کننده را به یک لیتر آب اضافه کرد.
• محلولهای سفید کننده تا 24 ساعت برای ضد عفونی کردن موثر هستند. میتوان به جای آنها از محلولهای الکلی با حداقل 70 % الکل نیز استفاده کرد.
• میتوان برای وسایل الکتریکی مانند رایانه، صفحه کلید، کنترل تلویزیون و … از روکشهای قابل پاک کردن استفاده کرد و با دستمال مرطوب یا اسپری حاوی الکل 70% آن را ضدعفونی و کاملا خشک کرد.
• برای شستشوی لباس، حوله و ملحفه از آب گرم استفاده کنید و در صورت حضور فرد بیمار در خانواده نکات بهداشتی را کاملا رعایت کنید و از دستکش استفاده کنید.
• میتوان لباس فرد بیمار را همراه لباسهای سایر اعضای خانواده در لباسشویی شستشو داد.
• بلافاصله بعد از برداشتن دستکش و پس از تماس با شخصی که مریض است، دستهای خود را به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
• پس از سرفه و عطسه، بعد از استفاده از دستشویی، قبل از پخت و یا خوردن غذا ، پس از تماس با حیوانات و قبل از لمس سایرین و بخصوص کودکان دستهای خود را به روش ذکر شده بشوئید.
• از دست زدن به چشم، بینی و دهان خود با دستهای نشسته خودداری کنید.
• در صورت امکان اگر شخص بیمار در منزل دارید، اتاق خواب و حمام جداگانه برای وی درنظر بگیرید و حتی الامکان از دیگر اعضای خانواده دور بماند.
• در صورت استفاده از حمام مشترک با فرد بیمار، آن را مرتب ضد عفونی کنید.
• تا جایی که ممکن است به فرد بیمار در مکانی جدا از سایر اعضای خانواده غذا داده شود و ظروف بلافاصله با استفاده از دستکش با آب گرم و صابون شسته شوند.
• برای بیمار از سطل زباله جداگانه استفاده شود و هنگام برداشتن کیسه زباله از دستکش استفاده شود و بلافاصله دستها با آب و صابون شسته شود.
فاصله اجتماعی و قرنطینه
برای جلوگیری از شیوع بیماری فاصله خود را با دیگران حفظ کنید زیرا محدود کردن تماس افراد با هم بهترین راه برای کاهش شیوع ببیماری است.
فاصله اجتماعی چیست؟
فاصله اجتماعی یا فاصله فیزیکی، به معنای حفظ فضا و فاصله بین خود و سایر افراد در خارج از خانه است. این فاصله حدود یک و نیم متر است. سعی کنید در اماکن عمومی و شلوغ تجمع نکنید. علاوه بر اقدامات روزمره رعایت فاصله اجتماعی یکی از بهترین راههای پیشگیری از شیوع بیماری است. اگر بیماری در منطقه شما شیوع دارد بهتر است ارتباط خود را با افراد خارج از خانه محدود کنید زیرا افراد میتوانند قبل از ظهور علائم بیماری، ویروس را به یکدیگر منتقل کنند. فاصله گرفتن از اجتماع به ویژه برای افرادی که در معرض خطر بیشتری هستند بسیار مهم است. ویروس عمدتا در بین افرادی که با فاصله کم و برای مدت طولانی در تماس با هم هستند، گسترش مییابد. انتشار زمانی اتفاق میافتد که فرد آلوده سرفه، عطسه و یا صحبت کند و قطرات دهان یا بینی خود را در هوا پرتاب کرده و این قطرات آلوده وارد دهان یا بینی افرادی که در اطراف او هستند شود. این قطرات همچنین میتوانند از طریق استنشاق وارد ریه ها شوند.
ممکن است فرد با لمس سطوح و اشیا آلوده به ویروس و سپس لمس دهان، بینی یا چشم خود، ویروسCOVID-19 را دریافت کند. با این وجود تصور نمیشود که این راه اصلیترین شیوه انتشار ویروس باشد. بسته به عواملی مانند نور خورشید و رطوبت، COVID-19 میتواند ساعتها یا روزها بر روی یک سطح زندگی کند. فاصله اجتماعی به محدود کردن تماس با افراد و سطوح آلوده کمک میکند.
اگرچه احتمال ابتلا به بیماری شدید برای همه یکسان نیست، اما هرکسی میتواند مبتلا به ویروس COVID-19 شود و آن را به دیگران منتقل کند. تمام افراد جامعه در کاهش سرعت انتقال ویروس و حمایت از خود، خانواده و جامعه نقش دارند.
نکاتی درباره فاصله اجتماعی
• در صورت نیاز به خرید غذا یا دارو از فروشگاه مواد غذایی یا داروخانه، حداقل یک و نیم متر از دیگران فاصله بگیرید.
• در صورت امکان از سفارش پستی استفاده کنید.
• هنگامی که در اماکن عمومی هستید، دهان و بینی خود را با یک دستمال پارچهای یا ماسک بپوشانید و فاصله خود را با دیگران رعایت کنید.
• از تجمع های بزرگ و کوچک در اماکن خصوصی و عمومی، مانند خانه دوست و اقوام، پارک ها، رستورانها، مغازهها یا هر مکان دیگر خودداری کنید. • این توصیه برای افراد در هر سنی از جمله نوجوانان و بزرگسالان صدق می کند.
• در صورت امکان در خانه کار کنید (دور کاری).
• از وسیله حمل و نقل عمومی و یا تاکسی استفاده نکنید.
• اگر دانش آموز هستید برای یادگیری دروس و ارتباط با اولیاء مدرسه از وسایل ارتباط جمعی اینترنتی استفاده کنید.
• به جای رفتن به منزل اقوام و دوستان برای ارتباط با هم از رسانه های اجتماعی استفاده کنید و با این کار از خود و کسانی که برایتان ارزشمند و مهم هستند محافظت کنید.