آزمایشگاه پاتوبیولوژی دکتر خسروشاهی

آزمایش خون چیست؟

یکی از روش های کاربردی و دقیق برای بررسی سلامت جسمانی، انجام آزمایش خون است که با نمونه برداری از خون انجام می‌ پذیرد، بسیاری از آسیب ها و بیماری های داخلی به واسطه انجام آزمایش خون و بررسی فاکتورهای مختلف نمایان میشود.

اما باید بدانید که این فرآیند برای پیشگیری از بسیاری از آسیب ها مناسب بوده و می‌ تواند پزشکان و متخصصان را از بیماری های داخلی هر چه سریع‌ تر و دقیق‌ تر مطلع سازد.

لازم به ذکر است که نمونه گیری از خون شرایط خاصی دارد که در ادامه مطب چند نکته کلیدی را برای شما شرح داده تا بتوانید با انجام تست خون درست نتایج دقیق و کاربردی را کسب نمایید.

اما سوال اینجاست که چه افرادی باید آزمایش خون را انجام دهند، متخصصان و پزشکان به افراد توصیه می‌ کنند که سالانه یک بار آزمایش خون را انجام داده تا متوجه شوند که در سیستم داخلی بدن چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است.

نمونه گیری خون فرایندی بسیار آسان و کم تهاجمی بوده و هیچگونه درد، خونریزی، نگرانی و استرس را برای افراد به همراه نخواهد داشت.

با استفاده از آزمایش خون بسیاری از بیماری های داخلی مشخص شده و اکثر آنها در مراحل اولیه و پیش از شدت گرفتن درمان خواهند شد.

با بررسی خونی که در بدن جریان دارد بسیاری از آسیب ها و بیماری ها مشخص میشود و پزشکان به طور دقیق متوجه خواهند شد که در سیستم جسمانی افراد چه اتفاقی رخ داده و یا کمبودی در بدن آنها وجود دارد یا خیر.

همواره باید بدانید که آزمایش خون روشی موثر و کاربردی جهت بررسی تمامی بخش های بدن است و می توان به واسطه این تست ساده و البته دقیق سلامت شخص را بررسی نمود.

اکثر پزشکان برای ارائه نظریه درست و دقیق تست خون را برای مراجعین تجویز می کنند، باید در چنین شرایطی به مراکز درمانی معتبر مراجعه کنید.

آزمایشگاه‌ های برتر شرایطی را فراهم کرده تا افراد بتوانند با دردسر کمتر به راحتی آزمایش خون را انجام داده و نتیجه کاملاً دقیق را پس از ساعاتی یا نهایتاً طی چند روز دریافت نمایند.

پزشکان می‌ توانند با بررسی این نتایج متوجه شود که آیا عارضه جدیدی بدن شخص وجود دارد یا خیر و کدام راه درمان برای بهبود مشکلات پیش‌آمده مناسب تر است.

باید بدانید که از طریق آزمایش خون سلامت و کارکرد درست سایر اندام ها مانند قلب، کبد، کلیه، تیروئید و دیگر اندام های حساس بررسی شده و حتی برای بررسی اختلالات ژنتیکی و عوامل عفونی نیاز به آزمایش خون نیاز خواهد بود.

پس بهتر است که این عملکرد دقیق را جدی گرفته و برای انجام آزمایش خون حتماً به مراکز و آزمایشگاه های بروز و پیشرفته مراجعه کنید تا ضمن نمونه گیری آسان نتیجه دقیق برای شما حاصل شود.

قبل از آزمایش خون باید ناشتا باشیم؟

قبل از آزمایش خون باید ناشتا باشیم؟
قبل از آزمایش خون باید ناشتا باشیم؟

یکی از مهمترین سوالاتی که پیش از انجام آزمایش خون برای عموم افراد به وجود می‌ آید این است که برای انجام این آزمایش خون باید به صورت ناشتا باشند و آزمایش باید در ابتدای صبح انجام شود یا خیر.

متخصصان با توجه به وضعیت جسمانی افراد و تعداد فاکتورهایی که برای بررسی نیاز دارند به افراد توضیح خواهند داد که این آزمایش را تحت چه شرایطی انجام دهند.

در یک مثال ساده برای شما توضیح خواهیم داد تا بدانید برای انجام انواع آزمایش خون باید در چه شرایطی به آزمایشگاه مراجعه کنید.

اگر هدف از انجام آزمایش خون بررسی یک فاکتور ساده مانند فرایند بارداری باشد نیازی به ناشتا بودن داشته و شما حتی می توانید حتی در ساعات پایانی روز و پس از صرف ناهار و انواع نوشیدنی اقدام به انجام آزمایش خون نمایید.

اما در مواردی که دقت آزمایش باید افزایش پیدا کند و پزشک مایل است که میزان قند خون، کلسترول چربی، تروئید، و سایر فاکتورهای دیگر را بسنجد شما باید حتما به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کنید.

بهتر است هنگام انجام آزمایش خون از پزشک خود بپرسید که برای تکمیل این آزمایشات نیاز به تست ادرار هست یا خیر.

اگر در کنار آزمایش خون تست ادرار الزامی باشد بهتر است در ابتدای صبح به هیچ عنوان تخلیه ادرار را انجام نداده و پس از بیدار شدن بلافاصله بدون تحرک و فعالیت اضافه به آزمایشگاه مراجعه کنید.

در ابتدای صبح و در حالی که شما به حالت ناشتا هستید بررسی بسیاری از فاکتورها آسان تر بوده و دقت آزمایش شما افزایش می‌ یابد.

به عنوان مثال اگر پزشک بخواهد وضعیت دیابت شخص را بررسی کند قطعاً توصیه می‌ کند که آزمایش باید به صورت ناشتا انجام شود.

زیرا به محض مصرف حتی یک عدد شکلات یا تکه ای نان قند خون دچار افزایش شده و دقت آزمایش تا حد زیادی کاهش پیدا می‌ کند.

از طرف دیگر آنزیم های کبدی در آزمایش خون باید مورد بررسی قرار بگیرند و در این شرایط شما باید به صورت ناشتا به مراکز مربوطه مراجعه کنید.

با مصرف هر نوع مواد خوراکی سیستم بدن شروع به فعالیت کرده و میزان قند خون و سایر فاکتورهای موجود در خون با نوسان مواجه میشود و قطعا در چنین شرایطی نتیجه آزمایش مناسب نخواهد بود.

با این حال پزشکان توصیه می‌ کنند که برای انجام آزمایش خون و بررسی بخش های مختلف بدن و سایر اندام‌ های حیاتی بهتر است به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کنید و نهایتاً نیم ساعت الی یک ساعت بعد از بیدار شدن خود را به آزمایشگاه برسانید تا فرآیند تست خون بدون نقص انجام پذیرد.

کدام سلول های خونی در آزمایش خون اندازه گیری میشوند؟

کدام سلول های خونی در آزمایش خون اندازه گیری میشوند؟
کدام سلول های خونی در آزمایش خون اندازه گیری میشوند؟

همانطور که می دانید یکی از آزمایش های کاربردی که در سراسر دنیا انجام می شود آزمایش خون است که نشان دهنده سلامتی و یا مشکلات مختلف در سیستم جسمانی افراد خواهد بود.

گاها این سوال برای افراد به وجود می‌ آید کدام سلول های خونی در آزمایش خون مورد بررسی قرار داده میشود و مشکلات آنها چگونه مشخص شده و چگونه درمان میشوند.

به طور کلی در خون سه نوع سلول وجود دارد، گلبول های سفید، گلبول های قرمز و پلاکت ها، و وجود هر کدام از آنها در اندازه ها و مقادیر کافی برای سلامت انسان الزامی است و حتی ذره‌ ای اختلال در عملکرد و تعداد آنها مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت.

تمامی گلبول های ذکر شده در مغز استخوان افراد ساخته میشوند و یک فرد بالغ باید در وضعیت جسمانی مناسب حد متعادلی از گلبول های سفید و قرمز را داشته باشد.

هر چند که پلاکت ها نیز باید در حجم مناسبی در خون فعال باشند تا سلامت بدن حفظ شده و از سایر آسیب‌ های مختلف در امان بمانند.

در آزمایش خون مقدار گلبول های سفید و شکل ظاهری و اندازه آنها مورد بررسی قرار می‌ گیرد.

همچنین گلبول های قرمز و میزان هموگلوبین نیز باید به طور دقیق بررسی شود.

تنها روشی که می‌ توان به تعداد این گلبول های حساس را بررسی کرد آزمایش خون است که به واسطه آن می توان شمارش پلاکت را انجام داده و میانگینی از حجم آنها به دست آورد.

اما سوالی که ممکن است در ذهن شما به وجود آید این است که اندازه گیری سلول هایی که در آزمایش خون بررسی میشوند چگونه ممکن است و آیا این روش دقیق و کاربردی می باشد یا خیر.

شمارش تمام سلول های بدن کار آسانی نبوده و به طور قطعی غیر ممکن خواهد بود.

اما نکته آنجاست که برای انجام این فرایند آزمایش خون بهترین و موثرترین راه خواهد بود که می‌ تواند بسیاری از ناهنجاری های مربوط به خون، کم خونی و یا هر گونه مشکل مربوط به گلبول های سفید و پلاکت ها را مشخص کند.

متخصصان با یک نمونه برداری کوچک تشخیص می دهند که در حجم خون افراد چه مقدار از هر نوع سلول وجود دارد و می‌ توانند با به دست آوردن یک میانگین کاملاً دقیق تشخیص دهند که عارضه ای متوجه سلامت شخصی می باشد یا خیر.

با این حال باید بدانید که سه فاکتور اصلی به نام گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت در آزمایش خون مورد بررسی قرار گرفته و پس بررسی آنها پزشکان تشخیص می دهند که آیا فرد با فقر آهن مواجه است یا کمبود و یا زیاد بودن پلاکت ها می تواند منجر به انعقاد و دیگر مشکلات خونی شود یا خیر.

با این حال باید بدانید که این آزمایش روشی کاربردی و دقیق برای بررسی جزئیات خون می باشد.

نتایج آزمایش خون چه معنایی دارد؟

نتایج آزمایش خون چه معنایی دارد؟
نتایج آزمایش خون چه معنایی دارد؟

پس از انجام آزمایش خون و دریافت نتیجه آن تا زمانی که افراد به پزشک مراجعه‌ می کنند سعی دارند تا بخشی از آزمایش خون را بررسی کرده و اگر عارضه ای برای سلامت آنها به وجود آمده است از وجود آن مطلع شوند.

اما باید بدانید که نتایج آزمایش خون باید توسط متخصصان بررسی شود و افراد عادی نمی توانند مشکلات پیش آمده را بررسی و درمان کنند.

با این حال راهنمای ساده در اختیار شما قرار می دهیم تا متوجه شوید که آزمایش خون چه معنایی داشته و هر کدام از کلماتی که به صورت فارسی و انگلیسی در برگه آزمایش درج میشوند نشان دهنده کدام بخش از خون خواهند بود.

در آزمایش خون گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت ها بررسی میشوند.

در این آزمایش در بخشی که تعداد گلبول های سفید ذکر شده باشد حتی حجم آنها و فاصله قرار گرفتن آنها در خون نیز مشخص میشود.

ناگفته نماند که بیماری هایی مانند ایدز و لوپوس نیز از طریق تعداد گلبول های سفید نمایان خواهد شد.

گلبول های قرمز هم که وظیفه تغذیه بدن را بر عهده دارند بررسی شده و در این آزمایش تعداد مشخصی از حد نرمال آنها نشان داده میشود.

اما توجه داشته باشید که در هنگام بررسی تعداد گلبول های قرمز چند نکته در قسمت های پایینی ذکر میشود که نشان دهنده روند ساخت.

میزان آنها و فضایی است که گلبول ها اشغال می کنند، توجه داشته باشید که هموگلوبین موجود در گلبول قرمز در این آزمایش مشخص میشوند.

طی انجام آزمایش خون پلاکت ها در آزمایش خون بررسی میشوند و از نظر تعداد، حجم و فاصله قرار گرفتن نیز بررسی خواهند شد.

اگر تعداد پلاک ها زیاد باشد نشان دهنده آنمی، سرطان و عفونت های بسیار شدید خواهد بود که قطعاً در این شرایط خونریزی برای افراد در حد بسیار زیادی اتفاق می‌ افتد.

اما معمولاً در برگه آزمایش حد متعادل هر کدام از فاکتورهایی که بررسی میشوند درج خواهد شد و نهایتاً عددی که آزمایش خون نشان می دهد را در ستون دیگر نوشته شده و پزشک می‌ تواند با مقایسه آنها متوجه شود که هر کدام از آیتم های بررسی شده از حد متعادل پایین تر هستند یا بالاتر و می‌ تواند به راحتی روش های درمان را برای حد تعادل رساندن آن انجام دهند.

اما از دیگر نتایج اعلام شده توسط آزمایش خون میتوان به تست پروتئین اشاره کرد.

همچنین بیلی‌ روبین که مربوط به عملکرد کبد می باشد در این آزمایش بررسی خواهد شد.

پروتئین موجود در خون، کلسیم، کلراید، کراتینین، فسفر، پتاسیم، سدیم، سطح لیپیدها و غیره همگی در نتایج آزمایش مشخص شده و هر کدام از آنها معنایی دارد.

به عنوان مثال پس بررسی آنزیم های کبدی موجود در خون تعداد آنها در برگه آزمایش درج میشود و نشان دهنده عملکرد درست و یا مشکل در کبد خواهد بود که پزشکان به واسطه بررسی این اعداد و ارقام می توانند تشخیص دهند که آیا عضوی به درستی فعالیت دارد یا با مشکلات متعددی مواجه است.

راهنمای خواندن آزمایش خون در خانه

راهنمای خواندن آزمایش خون در خانه
راهنمای خواندن آزمایش خون در خانه

پس از انجام آزمایش خون و دریافت نتیجه آن بسیاری از افراد کنجکاو هستند تا از جواب آن مطلع شده و متوجه شوند که آیا از سلامت جسمانی برخوردار می باشند و یا عارضه جدی یا خفیف سلامت آنها را تهدید می‌ کند.

قطعا در چنین شرایطی افراد به دنبال راهکار مناسب برای بررسی برگه آزمایش هستند.

اعداد و ارقام و تمامی حروفی که بر روی برگه آزمایش قرار داده میشود نامفهوم بوده و باید حداقل اطلاعاتی را در مورد آنها داشته باشید تا بدانید که هر کدام مربوط به چه بخشی از بدن خواهد بود.

به طور کلی آزمایش خونی که انجام می دهید سه فاکتور مهم داشته که بررسی گلبول های سفید و گلبول های قرمز و پلاکت ها را به صورت تخصصی انجام می دهد.

هر کدام از این گلبول ها با نشانه های اختصاری نمایش داده میشوند، گلوبول های قرمز وظیفه انتقال اکسیژن را دارد و باید حتما تعداد و عملکرد آنها در آزمایش خون مشخص شده باشد که البته تفسیر آزمایش به عهده پزشک خواهد بود.

اما معمولاً گلبول های سفید و پلاکت ها نیز که مسئولیت بسیار مهمی را در خون ایفا می کنند با همین شکل در برگه آزمایش نشان داده میشوند.

یک محدوده نرمال برای هر کدام از آنها در نظر گرفته میشود که شما می توانید با بررسی آن و مقایسه با نتیجه آزمایش متوجه شوید که آیا گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت در وضعیت متعادل قرار گرفته اند یا خیر.

تعداد هر کدام از این فاکتورها برای زنان و مردان متفاوت است پس نباید به هیچ عنوان نسبت به اعداد نگران باشید.

اما هرگونه عدم تعادل در میزان این فاکتورهای اصلی می‌ تواند نشان‌ دهنده مشکلاتی مانند کم خونی، عفونت، اختلالاتی در سیستم ایمنی و یا مشکلات انعقادی باشد، پس شما می توانید تا حدودی آزمایش خون را در منزل مشاهده و مطالعه کرده و اطلاعاتی جزئی را کسب نمایید.

علاوه بر سه عنصر ذکر شده در آزمایش خون متابولیک پایه نیز ثبت میشود این آیتم مربوط به عنصرهای اصلی موجود در خون است که شامل کلسیم، گلوکز، سدیم، پتاسیم، کربنات نیتروژن اوره و کلرید خواهد بود، البته کراتینین نیز در این آزمایش مورد بررسی قرار می‌ گیرد.

اگر اعداد و ارقام این آیتم ها غیر طبیعی باشد قطعاً فرد به بیماری های کلیوی، دیابت، عدم تعادل هورمونی و دیگر مشکلات مشابه مبتلا می باشد.

از طرف دیگر در آزمایش خون بخشی مربوط به پانل متابولیک جامع است که می تواند عملکرد کبد را بررسی کرده و میزان پروتئین و سایر آنزیم های کبدی را نشان می دهد.

آلبومین، پروتئین، فسفاتاز، بیلی روبین، اسپارتات آمینوترانسفراز و دیگر آنزیم ها همگی مربوط به عملکرد درست کبد هستند و پزشکان می توانند با بررسی این آیتم ها و اعداد موجود در برگه آزمایش تشخیص دهند که آیا مشکلاتی در ناحیه کبد وجود دارد یا خیر.

همچنین مشکلات مربوط به صفرا، التهاب و یا سنگ در این عضو کوچک اما حیاتی نیز در برگه آزمایش شما درج خواهد شد.

انواع آزمایش خون

انواع آزمایش خون
انواع آزمایش خون

حتما برای شما هم پیش آمده که برای بررسی بخش های مختلف بدن پزشکان انجام آزمایش خون را تجویز کنند، قطعا خونی که در بدن جریان دارد شامل فاکتورهای بسیار مهمی است که نشان دهنده سلامت و یا وجود آسیب های مختلف می باشد.

گاها این سوال برای عموم افراد به وجود می‌ آید که آزمایش خون چند نوع است و برای تشخیص کدام عوامل از این فرایند استفاده می شود.

بطور کلی آزمایش خون برای اطلاع از فرایند بارداری استفاده خواهد شد به گونه‌ای که شما با نمونه گیری خون و انجام آزمایش فوری و بررسی مقدار هورمون ها متوجه خواهید شد که آیا روند بارداری در بدن شما آغاز شده یا خیر.

این آزمایش بسیار ساده و آسان است اما آزمایش ‌هایی مانند تیروئید، آزمایش سرطان  آزمایش عفونت های منتقل شده بیماری جنسی و آزمایش کم خونی دقیق تر و پیشرفته تر انجام میشود.

اگر آزمایش خون برای بررسی غدد تیروئید انجام شود متخصصان می‌ توانند هورمون ترشح شده را از این غده مهم بررسی کرده و تشخیص دهند که آیا میزان ترشح هورمون از این عضو حیاتی به درستی انجام میشود یا شخص با پرکاری و کم کاری تیروئید مواجه است.

در این آزمایش مقدار تیروکسین بررسی میشود و سبب اطمینان افراد از سلامت و یا مشکل ناحیه تیروئید خواهد شد.

اما متخصصان نوع دیگری از آزمایش خون را انجام داده تا بتوانند وجود سرطان و نوع آن را در بدن شخص تشخیص دهند، با یک آزمایش خون ساده اگر سلول های اضافه و یا تومورهای ناشناسی در بدن وجود داشته باشند به راحتی نمایان شده و پزشک از وجود آنها مطلع خواهد شد.

نوع دیگری از آزمایش خون برای بررسی بیماری های جنسی انجام میشود که در این آزمایش مشکلاتی مانند ایدز و هپاتیت نشان داده میشود و متخصصان می‌ توانند در این شرایط جواب قطعی را به فرد اعلام نمایند.

از طرفی دیگر آزمایش خون برای بررسی میزان کم خونی در افراد می باشد، قطعا در این آزمایش تعداد و میزان هموگلوبین و هماتوکریت به طور دقیق بررسی خواهد شد و به این ترتیب شما می توانید از سلامت و وضعیت خود مطلع شده و بسیاری از بیماری هایی که نشأت گرفته از کم خونی می باشند با این آزمایش قابل درمان خواهد بود.

در هر صورت آزمایش خون روشی کاربردی برای بررسی سلامت اندام های داخلی بدن می باشد و بهتر است که آن را تحت نظر متخصصان کاربلد انجام داده تا ضمن دریافت بهترین نتیجه بتوانید در صورت بروز هرگونه مشکل پیش آمده آن را درمان نمایید.