آزمایش قند خون چیست؟

آزمایش قند خون چیست؟

یکی از مهمترین آزمایشاتی که همه روزه در سراسر دنیا انجام میشود آزمایش قند خون است که برای بررسی دیابت انجام می پذیرد. دیابت نوعی بیماری خطرناک و و مرگ آور است که در هر هشت ثانیه در سراسر دنیا یک نفر را به کام مرگ می‌ کشاند. بیماری دیابت و یا افزایش قند خون […]

یکی از مهمترین آزمایشاتی که همه روزه در سراسر دنیا انجام میشود آزمایش قند خون است که برای بررسی دیابت انجام می پذیرد.

دیابت نوعی بیماری خطرناک و و مرگ آور است که در هر هشت ثانیه در سراسر دنیا یک نفر را به کام مرگ می‌ کشاند.

بیماری دیابت و یا افزایش قند خون اگر کنترل نشود سبب ایجاد آسیب های بسیار شدید خواهد شد.

حتما شما هم آزمایش قند خون را حتی برای یکبار هم که شده انجام داده و یا تجربه انجام آن را از اطرافیان خود شنیده اید.

با ما همراه باشید تا اطلاعات کاربردی و دقیق را در مورد آزمایش قند خون در اختیار شما قرار دهیم.

افزایش قند خون در بدن منجر به بروز بیماری دیابت میشود که تنها راه تشخیص آن انجام آزمایشات تخصصی و به ظاهر ساده می باشد.

شما می توانید این آزمایش را در ابتدای صبح و پیش از مصرف هرگونه مواد غذایی انجام داده و پزشکان می توانند سطح قند خون شما را با وضعیت نرمال سنجیده و نتیجه حاصل شده را به شما اعلام می‌ کنند که آیا بدن در وضعیت متعادل قرار دارد و یا در معرض ابتلا به بیماری دیابت می باشید.

توجه داشته باشید که بیماری دیابت و قند خون بیماری رایج در بین عموم افراد است که ممکن است در مراحل اولیه هیچگونه علائمی نداشته باشد.

اما این آسیب هر چند محدود و کوچک از طریق آزمایش مربوطه مشخص شده و شما می توانید از وجود چنین عارضه ای مطلع شوید.

در ادامه مطلب چند مورد از بیماری هایی که ممکن است بر اثر افزایش قند خون برای شما به وجود آید را برایتان شرح خواهیم داد تا بدانید که این بیماری و عارضه خاموش می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای سلامت افراد به همراه آورد.

آزمایش قند خون چیست؟
آزمایش قند خون چیست؟

البته آزمایش قند خون برای تمامی گروه های سنی انجام میشود و این فعالیت به تشخیص پزشک بوده و متخصصان با بررسی نتیجه آن متوجه خواهند شد که وضعیت سلامتی شخص در چه حدی می باشد.

پس از انجام آزمایش قند خون میزان گلوکز موجود در خون اندازه گیری میشود و پزشک به شما اعلام خواهد کرد که آیا قند خون در وضعیت متعادل می باشد و یا در صورت بروز دیابت کدام نوع آن برای شما رخ داده است.

دیابت یا قند خون درجه بندی میشود و هر کدام از آنها راه های درمانی مختلفی دارند.

با ما همراه باشید تا اطلاعات کلیدی و کاربردی را در مورد این بیماری خاموش و خطرناک به شما ارائه دهیم تا بتوانید با روش های درست از سلامت خود مراقبت کرده و در موقع مناسب با انجام آزمایش قند خون از سلامت خود اطمینان حاصل نمایید.

قند خون بالا چه علائمی دارد؟

قند خون بالا چه علائمی دارد؟
قند خون بالا چه علائمی دارد؟

همانطور که گفته شد گاها وجود دیابت در بدن با نشانه های مخفی همراه می باشد و ممکن است تا پس از انجام آزمایش متوجه وجود چنین عارضه ای نشوید.

اما بعد از شدت گرفتن دیابت در بدن علائم و نشانه های اولیه ظهور پیدا می‌ کند اما حتماً این موضوع را در نظر داشته باشید که علائم قند خون بالا در بدن افراد با یکدیگر متفاوت است و هر شخص متناسب با شرایط جسمانی که دارد این عارضه را با نشانه های متفاوتی بروز خواهد داد.

از مهمترین علائم قند خون بالا می توان به گرسنگی و تشنگی بسیار زیاد اشاره کرد، قطعاً مصرف آب بیش از حد نرمال نشان دهنده بروز قند خون در مراحل خفیف می باشد اما باید احساس گرسنگی را در کنار آن بررسی کرد.

اگر بیش از حد طبیعی احساس گرسنگی می کنید و میل به مصرف غذاهای شیرین با حجم زیاد دارید باید به بروز دیابت مشکوک شوید و قطعاً این عارضه در حد خفیف برای شما اتفاق افتاده است.

از دیگر نشانه‌ های بروز قند خون بالا باید به ادرار بیش از حد اشاره نمود.

معمولاً افراد مبتلا به دیابت پیش از آنکه از حضور آن مطلع شوند می‌ توانند نشانه‌ های اولیه را جدی بگیرند.

اگر بیش از حد طبیعی در طول روز تخلیه ادرار اتفاق می‌ افتد و در کنار آن مصرف آب روزانه شما افزایش چشمگیری داشته است می تواند نشانه ای از بروز قند خون باشد در حدی که ممکن است حتی در طی شب با احساس ادرار شدید از خواب بیدار شده و نیاز به تخلیه ادرار داشته باشید.

اگر به طور مداوم احساس خستگی و خواب آلودگی دارید و در طی روز حتی بعد از خواب شبانه مناسب کمبود انرژی شدید را احساس می کنید بروز دیابت برای شما حتمی می باشد و باید به پزشک مراجعه نمایید.

به طور کلی دیابت ممکن است هیچ نشانه ای نداشته باشد و تمامی موارد ذکر شده برای یک فرد کاملاً مخفی و پنهان باشد.

با این حال متخصصان توصیه می‌ کنند که در هر سال یک بار آزمایش کلی را انجام داده و میزان قند خون را اندازه گیری کنید تا متوجه شوید که آیا این عارضه پنهان در بدن شما وجود دارد یا خیر.

هر کدام از علائم ذکر شده را که دارا هستید به پزشک مراجعه کرده و برای اطمینان از وضعیت و سلامت خود این آزمایش ساده را انجام دهید.

خطرات و عوارض آزمايش قند خون

انجام تست قند خون از جمله آزمایش های بسیار کم خطر است و معمولا عوارضی را به همراه ندارد فقط این امکان وجود دارد که در محل وارد شدن سوزن، فرد درد، تورم و کبودی را حس کند که درد ناشی از آن یک روزه رفع می گردد.

چه زمانی آزمایش قند خون انجام میشود؟

چه زمانی آزمایش قند خون انجام میشود؟
چه زمانی آزمایش قند خون انجام میشود؟

گاهی اوقات پزشک این آزمایش را به عنوان معاینه ای معمولی انجام داده و در بعضی مواقع نیز جهت بررسی دیابت و پیش دیابت از این آزمایش استفاده می کنند و علت آن این است که مشخص شود فرد مبتلا به این بیماری هست یا خیر.

اینکه فرد چه زمانی باید این تست را انجام دهد و هر چند وقت یک بار نیاز به تکرار آن دارد بسته به نوع دیابت و روش درمان آن دارد.

دیابت نوع ۱

اگر روش کنترل این دیابت استفاده از چند دوره انسولین است باید این تست را در مواقع زیر انجام داد:

  • زمان خوردن یکی از وعده های غذایی و یا زمان خوردن میان وعده ها
  • زمان ورزش کردن
  • در زمان خوابیدن

در زمانی که فعالیتی مهم چون نگهداری از کودک و یا رانندگی انجام می گیرد.

قند خون بالا

چنان چه مبتلا به دیابت بوده و میزان دفع ادرار و تشنگی فرد بالا باشد باید قند خون را بررسی کرد زیرا  علائم ذکر شده نشانه ی بالا بودن قند خون است.

با ورزش کردن و کنترل کردن میزان کربوهیدرات های مصرف شده می‌توان سطح قند خون فرد را کنترل کرد.

وجود قند خون پایین

چنان چه علائم زیر را در خود مشاهده کردید قند خون خود را تحت بررسی قرار دهید:

  • در صورت داشتن ضعف
  • در صورت لرزیدن و یا عرق کردن
  • در صورت بی حوصلگی و عصبانی بودن
  • در صورت داشتن احساسی سر در گم
  • در صورت داشتن حس گرسنگی همراه با حالت تهوع
  • در صورت خواب آلودگی زیاد
  • در صورت داشتن حس خارش‌ و یا بی حس بودن در لب و زبان
  • در صورت غمگین بودن

زنان باردار

اگر فرد در دوران بارداری مبتلا به دیابت بارداری باشد پزشک از وی انجام منظم تست قند خون را می خواهد.

این مشکل در دوران بارداری زمانی پیش می آید که هورمون ها باعث اختلال در کار انسولین بدن شده و موجب جمع شدن زیاد قند خون میشوند. با انجام این تست سطح گلوکز خون را ارزیابی کرده و از طبیعی بودن آن اطمینان حاصل میشود.

تست قند خون چگونه انجام میشود؟

روش کار تست قند خون به این صورت می باشد که ابتدا باید نوار تست قند را در دستگاه گلوکومتر قرار داده و سپس با زدن سوزن مخصوص در نون انگشت دست و قرار دادن قطره ای خون در روی نوار وصل شده به دستگاه، میزان قند خون اندازه گیری میشود و نتیجه در ۱۰ الی ۲۰ ثانیه بعد در صفحه نمایش موجود روی دستگاه مشخص می گردد.

قند خون پایین چه علائمی دارد؟

قند خون پایین چه علائمی دارد؟
قند خون پایین چه علائمی دارد؟

امروزه تمامی افراد از خطرات جانبی افزایش قندخون صحبت می‌ کنند اما باید بدانید که کاهش ناگهانی قند خون نیز می‌ تواند آسیب ها و خطرات جدی را به همراه داشته باشد و به اندازه افزایش قند خون مشکل ساز بوده و نگران کننده و آسیب‌ رسان می باشد.

از مهمترین علائم و نشانه های افت قند خون می ‌توان به ضربان قلب نامنظم اشاره کرد که از نشانه های واضح و صریح افت قند خون یا هیپوگلیسمی می باشد.

از دیگر نشانه‌ ها و علائم قند خون پایین باید به خستگی بسیار زیاد اشاره کرد.

معمولاً افرادی که با قند خون بسیار پایین مواجه هستند دائما پوستی با رنگ پریده و سفید داشته و ممکن است ناخودآگاه دچار لرز شوند و احساس سرمای شدید خواهند داشت.

هر چند که این افراد معمولاً اضطراب بسیار زیادی را برای دوره طولانی تجربه کرده و به دنبال آن تعریق نیز اتفاق می افتد.

پایین آمدن قند خون با علائمی مانند گرسنگی مواجه است هر چند که ممکن است در موارد بسیار زیاد تشنج را به همراه آورده و فرد را از حالت عادی خارج می‌ کند.

افرادی که قند خون پایین را تجربه می‌ کنند تحریک پذیری بیشتری داشته و ممکن است حتی حالتی مانند بی حسی و یا سوزن سوزن شدن را در لب ها، زبان و بخش های مختلف صورت مانند گونه تجربه کنند.

اما باید بدانید که این افراد اگر افت قند خون شدید داشته باشند حالتی کسل و خسته داشته و رفتار غیر عادی و یا عدم تعادل را در هر شرایطی تجربه می‌ کنند.

همچنین تاری دید و دیگر اختلالاتی که در بینایی به وجود می‌ آید نشأت گرفته از پایین بودن قند خون است.

این افراد نهایتاً اگر درمان های مناسب را برای تعادل قند خون انجام ندهند با عدم هوشیاری مواجه شده و ممکن است بر اثر این عارضه از هوش رفتن و با افتادن های ناگهانی اتفاقات خطرناکی برای آنها به وجود آید.

به دنبال آن ضربه به بخش های حساس بدن نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود.

با این حال باید بدانید که افت قند خون خطرات و عوارض بسیار زیادی را به همراه دارد و باید حتما آن را عارضه ای جدی دانسته و اقدامات لازم را برای درمان و پیشگیری از شدت گرفتن آن انجام دهید تا همواره بتوانید سلامت خود را حفظ کرده و با مشکلات خطرناک‌ تر روبرو نشوید.

قبل از انجام آزمایش قند خون باید ناشتا باشیم؟

قبل از انجام آزمایش قند خون باید ناشتا باشیم؟
قبل از انجام آزمایش قند خون باید ناشتا باشیم؟

تجربه مشترک در بین تمامی کسانی که آزمایش قند خون را انجام داده‌ اند ناشتا بودن آنها می باشد.

پزشکان برای بررسی میزان قند خون آزمایشاتی را برای شما در نظر می‌ گیرند و حتما به شما توصیه می‌ کنند که به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کنید.

در این شرایط قند خون وضعیت ثابتی داشته و پزشکان می‌ توانند از سلامت شما مطمئن شوند.

اما مسئله این است که تا چند ساعت باید قبل از انجام آزمایش ناشتا باشیم، بهتر است در آخرین وعده که شام تلقی میشود از غذاهای پرکالری، چرب، شور و یا شیرین استفاده نکنید.

بهتر است حداقل ۸ الی ۱۲ ساعت به صورت ناشتا بمانید و پس از آن می توانید آزمایش قند خون را بدون خطا به انجام برسانید، در هر صورت توجه داشته باشید که ناشتا بودن قبل از انجام آزمایش خون کاملا ضروری می باشد.

اگر پس از انجام آزمایش خون در حالت ناشتا قند خون شخص مابین ۷۹ تا ۹۹ میلی گرم در دسی لیتر باشد کاملا طبیعی بوده و بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ شما در مرض دیابت قرار دارید.

اما معمولا اگر در حالت ناشتا قند خون شما ۱۰۰ تا ۱۲۶ باشد قطعاً دیابت نوع ۱ برای شما اتفاق افتاده و اگر بالاتر از عدد ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر است یا بیشتر دیابت به صورت قطعی و در موارد شدید به شما اعلام میشود.

اما باید بدانید افراد مبتلا به دیابت یک بار قبل از ناشتا و یک ساعت بعد از صبحانه آزمایش قند خون را تکرار می کنند.

اولین مرحله آزمایش برای تمامی افراد باید به صورت ناشتا انجام شود تا بدن در وضعیتی متعادل و ثابت قرار بگیرد زیرا بعد از مصرف کوچکترین میزان خوراکی قند خون سریعا تغییر کرده و در افراد دیابتی تا حد زیادی افزایش پیدا می‌ کند.

باید بدانید منظور از ناشتا بودن این است که وعده آخر و شام را در ابتدای شب میل کرده و پس از آن از خوردن مواد غذای پرکالری و شیرین صرفه نظر کنید.

اما اگر بخواهید در زمان ناشتا و پیش از انجام آزمایش مقداری آب مصرف کنید هیچ مانعی نداشته و می توانید آبی فاقد هرگونه مواد افزودنی را استفاده نمایید.

به هیچ عنوان نباید داروهای حاوی آهن و یا مواد خوراکی حاوی آهن را مصرف کنید زیرا بر نتیجه آزمایش تاثیر گذار خواهد بود.

ناشتا بودن فقط به معنی عدم مصرف خوراکی نمی باشد بلکه باید یک روز قبل از انجام آزمایش تمهیدات لازم را انجام داده تا نتیجه درست و بدون خطا برای شما حاصل شود.

پزشکان می توانند با اتکاء به نتیجه به دست آمده روند درمان شما را آغاز کرده و جواب قطعی از وضعیت قند خون را به شما اعلام خواهند کرد.

در هر صورت انجام همین نکات ساده پیش از انجام آزمایش الزامی می باشد.

آزمایش قند خون شامل اندازه گیری چه پارامتری می شود؟

انجام آزمایش قند خون در دوره های مختلف به پزشکان کمک می‌ کند تا از وضعیت جسمانی و سلامتی فرد مطلع شده و اگر عارضه ای در کمین باشد پزشکان هرچه سریعتر از وجود آن مطلع شده و مشکل را برطرف خواهد کرد.

سوال اصلی این است که در آزمایش قند خون چه پارامترهایی اندازه گیری میشوند.

اگر متخصصان به صورت تخصصی آزمایش خون را تنها برای بررسی میزان قند موجود در خون تجویز کرده باشند این آزمایش به صورت تخصصی فقط برای بررسی یک آیتم انجام می پذیرد که در آن میزان گلوکز در خون بررسی خواهد شد.

البته این آزمایش ممکن است که طی چند دوره انجام شود و باید حتماً آزمایشات را به صورت دقیق و تحت نظر متخصصان انجام دهید.

پزشکان و متخصصان با اندازه گیری یکی از پارامترهای کاربردی و همان قند خون یا میزان گلوکز خون متوجه خواهند شد که آیا وضعیت بدن در شرایط متعادل قرار دارد یا فرد با کمبود و یا ازدیاد قند خون مواجه است.

هر کدام از موارد ذکر شده نشانه ها و علائمی داشته و قطعاً برای سلامتی مضر خواهد بود.

باید بدانید که بررسی مقدار گلوکز در ساعات مختلف روز و پس از مصرف خوراکی های مختلف به پزشکان کمک می کند تا متوجه شوند که بدن شما هنگام دریافت گلوکز در مواجهه با مقادیر مختلف آن چه واکنشی نشان می دهد و متوجه خواهند شد که آیا دیابت در این شرایط وجود دارد یا خیر.

در صورت بروز دیابت متخصصان سعی دارند تا این عارضه را هرچه سریعتر کنترل کرده و از مشکلات جدی تر جلوگیری نمایند.

راهنمای خواندن آزمایش قند خون در خانه

راهنمای خواندن آزمایش قند خون در خانه
راهنمای خواندن آزمایش قند خون در خانه

کنجکاوی تمامی افراد پس از دریافت نتیجه آزمایش قند خون کاملا طبیعی می باشد و سعی دارند تا زمانی که به پزشک مراجعه می کنند بخشی از آن را مطالعه کرده تا متوجه شوند که وضعیت سلامتی آنها در چه حدی می باشد.

پس از انجام آزمایش قند خون میزان گلوکز بدن مورد بررسی قرار گرفته و پزشکان می‌ توانند با درصدی دقیق مقدار هموگلوبین گلیکولیز را اعلام کنند و فرد را از سلامت خود آگاه نمایند.

باید بدانید که معمولاً چندین ستون در برگه آزمایش درج میشود که عددی مربوط به قند خون شما بوده و ستون دیگر حد نرمال آن می‌ باشد.

قند طبیعی هر شخص باید کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد اما گاهی این اختلالات و مشکلات جانبی می تواند این عدد را تا ۱۱۰ تغییر دهد که در این صورت باز هم پزشکان این عارضه را طبیعی دانسته و از علائم پیش دیابت می دانند.

پس از بررسی قند خون ناشتا اگر عدد شما بین ۱۱۰ تا ۱۲۵ قرار گرفت در مراحل پیش دیابت قرار دارید و باید هرچه سریع‌ تر اقدامات لازم را برای کنترل آن انجام دهید.

اما اگر با مقایسه با عدد به دست آمده و حد نرمال متوجه شدید که قند خون ناشتا شما عددی بیشتر از ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر است، باید بدانید که دیابت برای شما اتفاق افتاده و باید هر چه سریعتر روش های کنترل و درمان را آغاز کنید.

اما معمولاً در ستون دیگر درصد از هموگلوبین گلیکولیز را به شما ارائه می دهند که در حالت طبیعی، پیش دیابت و دیابتی عددی مشخص خواهد بود.

اگر عدد به دست آمده کمتر از ۵/۷ درصد باشد قند خون شما یا همان هموگلوبین گلیکولیز در وضعیت طبیعی قرار دارد، اما اعداد بین ۵/۷ تا ۶/۴ نشان دهنده عارضه ای به نام پیش دیابت است و عددی بالاتر از ۶/۵ دیابت قطعی را نشان می‌ دهد.

پبا این حال بهتر است آزمایشات خود را پس از دریافت از آزمایشگاه به پزشکان خبره و با تجربه نشان دهید تا متخصصان با بررسی دقیق تشخیص دهند که آیا دیابت برای شما اتفاق افتاده است یا خیر.

مقایسه نتایج آزمایش قند خون در افراد دیابتی و غیر دیابتی

اگر پس از مراجعه به پزشکان و متخصصان برای شما انجام آزمایش قند خون را به صورت تخصصی تجویز شد، باید این آزمایش را طی چند مرحله به طور دقیق انجام دهید.

در مرحله اول باید به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کرده و قند خون ناشتای خود را اندازه گیری کنید.

مسئله مهم و قابل توجه این است که در افراد غیر دیابتی عدد ناشتا باید کمتر از ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌ لیتر باشد اما معمولا افراد دیابتی این عدد را بین ۸۰ تا ۱۳۰ میلی گرم تجربه می کنند.

پس از این مرحله شما باید مقداری غذا و یا صبحانه را میل کنید و قند خون بعد از صرف غذا مجدداً اندازه‌گیری میشود.

افراد غیر دیابتی باز هم قند خون کمتر از ۱۱۰ میلی گرم خواهند داشت اما افراد دیابتی قند خون را در محدوده ۷۰ تا ۱۳۰ میلی گرم تجربه خواهند کرد.

باید بدانید که قند خون در حالت ناشتا و بلافاصله بعد از غذا که مصرف شد و دو ساعت بعد از صرف غذا مجدداً تکرار میشود.

در مرحله سوم افراد غیر دیابتی عدد کمتر از ۱۴۰ داشته و افراد دیابتی این عدد را تا ۱۸۰ تجربه می کنند.

اما متخصصان توصیه می‌ کنند که در موارد دقیق تر حتما قند خون هنگام خواب نیز اندازه گیری شود.

افراد غیر دیابتی قند خون را پیش از خواب ۱۱۰ تا ۱۲۰ تجربه کرده و افراد دیابتی این عدد را باید کمتر است ۱۲۰ میلی گرم در دسی لیتر مشاهده نمایند.

همچنین میزان هموگلوبین گلیکوزیله در افراد بررسی میشود افراد غیر دیابتی کمتر از ۵/۹ و افراد دیابتی این عدد را زیر ۷ درصد مشاهده خواهند کرد.

اگر تنظیم قند خون در بدن شخصی با اختلال و آسیب مواجه شود قطعاً آسیب های زیادی را به همراه داشته و ممکن است به ایجاد محدودیت های بسیار زیادی برای شخص منجر شود که علاوه بر تاثیرات مخرب در سیستم روانی فرد می تواند آنها از زندگی طبیعی کمی فاصله دهد.

پس بهتر است که از سنین جوانی از سلامت خود محافظت کرده و رژیم غذایی مناسبی را در پیش بگیرید هر چند که وجود دیابت وراثتی امری اجتناب ناپذیر است.

اما اگر در معرض خطر چنین آسیبی قرار دارید بهتر است که از سنین جوانی از سلامت خود محافظت کرده و سالانه حداقل دوبار و به فاصله شش ماه این آزمایشات تخصصی را انجام دهید تا بتوانید از سلامت خود اطمینان حاصل نمایید.

در صورت بروز چنین آسیبی در مراحل اولیه دیابت شناسایی شده تا روند کنترل و درمان سریع تر انجام شود، قطعاً با این شرایط کنترل این بیماری برای فرد آسان‌ تر خواهد بود.

نتایج آزمایش قند خون چه معنایی دارد؟

نتایج آزمایش قند خون چه معنایی دارد؟
نتایج آزمایش قند خون چه معنایی دارد؟

پس از انجام آزمایش قند خون اگر عدد مناسب و نرمال حاصل نشود پزشک تشخیص می‌ دهد که شما بیمار هستید و به نوعی دیابت مبتلا شده اید و باید هرچه سریعتر روند کنترل و درمان آغاز شود.

طی انجام آزمایش قند خون سطح گلوکز طبیعی بدن بررسی میشود و اگر از حد نرمال بالاتر باشد خطرات جانبی را برای شما به همراه خواهد داشت.

در هر صورت باید بدانید که قند خون باید در وضعیت متعادل قرار بگیرد تا سلامت شما حفظ شده و سایر ارگان‌ های حیاتی بدن با خطرات جدی مواجه نشود.

قند خون اگر در حد پایین باشد پزشکان دارو درمانی و آغاز کرده تا آن را به حد تعادل برسانند.

اما اگر قند خون از سطح طبیعی هم بالاتر باشد همین روند با شیوه های درست ادامه پیدا می‌ کند و متخصصان معتقدند که این عارضه باید هر چه سریعتر کنترل شود.

نتایج به دست آمده از آزمایش قند خون بسیار مهم و حیاتی هستند و باید حتماً نتیجه آن را به یک پزشک نشان داده تا متخصصان از وضعیت جسمانی شما آگاه شوند.

در این شرایط می توانید دارو درمانی را آغاز کرده و به آسانی و بدون دردسر بیماری خاصی مانند دیابت را کنترل کنید.

اگر دیابت کنترل نشود قطعاً خطرات بسیار زیادی را برای شما به همراه دارد اما روش درمان این عارضه نهایتاً با یک قرص و یا از تزریق انسولین انجام میشود و شما همواره از سلامت جسمانی مناسبی برخوردار خواهید بود.

بهتر است که نتیجه حاصل از آزمایش قند خون را جدی گرفته و هر معنا و تفسیری که پزشکان برای آن تعریف می کنند را با اعتماد بپذیرید.

با این شرایط می‌ توانید از سلامت خود محافظت کرده و از خطرات جانبی و خطرناک جلوگیری نمایید.

دلایل پایین بودن سطح قند خون

طبق نظر متخصصان و پزشکان افزایش یا کاهش قند خون هر دو به یک اندازه خطرناک و نگران کننده خواهد بود و باید حتماً کنترل شده و روش های درمانی درست انجام پذیرد.

اما مسئله این است که چه دلایلی باعث پایین آمدن سطح قند خون میشود و نهایتاً منجر به بروز آسیب‌ های جدی تر خواهد شد.

کسانی که با کم کاری تیروئید مواجه هستند افت ناگهانی گلوکز خون را تجربه می‌ کنند هر چند که استفاده بیش از حد از انسولین نیز می‌ تواند سبب کاهش ناگهانی سطح قند خون در بدن شود.که انجام ازمایش تیروئید به این افراد توصیه می شود.

باید داروهای خود را در حد مناسب استفاده کنید و بدانید که تزریق بیش از حد انسولین خطر کاهش ناگهانی قند خون را به همراه می آورد.

اگر متخصصان و پزشکان داروی دیابت را برای شما تجویز می کنند بهتر است به هیچ عنوان خود سرانه آنها را افزایش نداده و با این تصور که ممکن است عوارض سریع تر درمان و کنترل شود این کار را هرگز انجام ندهید.

البته بیماری‌ هایی مانند آدیسون که با میزان کورتیزول در ارتباط است سبب کاهش ناگهانی قند خون میشود.

مصرف بیش از حد الکل و مواد مخدر نیز سبب کاهش و افت زیاد قند خون خواهد شد و سبب بروز عوارض جانبی آن میشود.

باید بدانید که بیماری های کلیوی و کبدی نیز عواملی هستند که می‌ توانند سبب کاهش میزان گلوکز خون شوند.

کاهش قند خون خطرناک است اما قابل کنترل می باشد.

با این حال مراقب باشید تا شرایط را برای افت قند خون فراهم نکنید و اگر با این عارضه مواجه هستید به پزشک مراجعه کنید تا روش های درمان قطعی را به شما ارائه دهند که با این شرایط آسیب های جبران ناپذیر ناشی از این بیماری را هرگز تجربه نخواهید کرد.

چه داروهایی می توانند بر سطح قند خون تاثیر گذار باشند؟

بسیاری از افراد با وجود داشتن بیماری‌ های زمینه‌ ای ممکن است تاثیر آن را بر سطح قند خون متوجه نشود.

برخی از داروها باعث افزایش ناگهانی قند خون و برخی دیگر سبب کاهش آن میشوند و اگر با بیماری خاصی مواجه هستید پیش از آن که پزشکان دارویی را برای شما تجویز کنند آنها را از وجود دیابت و افت قند خون خود اگاه کنید.

تا آنها بدانند که کدام دارو برای شما مناسب تر است و در صورت نیاز با تجویز داروهای جایگزین سلامت شما را حفظ می‌ کنند.

برخی از داروها با نام کورتیکواستروئیدها تاثیر مستقیمی بر نوسان قند خون خواهند داشت، از طرف دیگر داروهایی که مربوط به جلوگیری از بارداری هستند با افزایش سطح ادرار می توانند بر این عارضه اثرگذار باشند.

همچنین داروهایی که جهت برقراری تعادل هورمونی مصرف میشوند هم تاثیر مستقیم بر سطح قند خون خواهند داشت.

داروهای مربوط به ضد روان پریشی و آسپرین نیز می‌ توانند بر قند خون افراد موثر واقع شوند البته داروهای مربوط به اپی نفرین، لیتیوم و داروهای ضد افسردگی همگی می توانند به طور ناگهانی سبب افزایش و یا کاهش میزان قند خون شوند.

بهتر است که داروهای مهار کننده مونوآمین اکسیداز را با تجویز پزشک و تحت نظر متخصصان استفاده کنید.

همچنین در صورت مصرف داروهایی مانند فنی توئین و داروهای مانند سولفونیل اوره به پزشک اطلاع دهید که آیا با افت قند خون و یا افزایش آن مواجه هستید یا خیر.

در هر صورت پزشکان می دانند که کدام داروها برای شرایط شما مناسب بوده و به هیچ عنوان با تجویز داروهای خطرناک سلامت شما را با خطر جدی مواجه نمی کنند.

چه عواملی خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند؟

چه عواملی خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند؟
چه عواملی خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند؟

امروزه بسیاری از افراد سعی دارند تا با افزایش سطح آگاهی خود از بروز مشکلاتی مانند دیابت جلوگیری کنند.

اما سوال اینجاست که چه عواملی می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد، برخی از عوامل کاملا اجتناب ناپذیر و مهار نشدنی هستند که می ‌توان از اصلی‌ ترین آنها به سابقه خانوادگی اشاره کرد.

اگر در نزدیکان شما سابقه دیابت وجود داشته باشد احتمال قوی وجود دارد که شما نیز با این عارضه مواجه شوید پس بهتر است که پیش از بروز چنین مشکلی از سلامت خود محافظت کرده و چکاپ های مرتب را انجام دهید.

از دیگر عوامل موثر بر خطر ابتلا به دیابت می توان رژیم غذای ناسالم اشاره کرد، کسانی که فعالیت های ورزش انجام نمی دهند با افزایش سن و نهایتا با رسیدن به ۴۵ سالگی این عارضه را تجربه خواهند کرد.

همچنین مصرف خوراکی های ناسالم احتمال افزایش وزن و چاقی را به سرعت افزایش داده و همین مشکل سبب عدم تحرک کافی شده و دیابت را برای شما به وجود می‌ آورد.

کسانی که ورزش نمی کند و یا به فشار خون مبتلا هستند این عارضه را به طور قطعی تجربه خواهند کرد.

همچنین تر گلیسرید بالا و پایین بودن سطح کلسترول خوب از عوامل موثر در بروز این عارضه خواهند بود.

برخی از بانوان ممکن است دیابت را در دوران حاملگی تجربه کنند که در برخی از مواقع پس از پایان بارداری بهبود پیدا کرده و در مواقع دیگر این عارضه برای همیشه با شخص همراه خواهد بود.

توجه داشته باشید کسانی که سابقه سکته مغزی دارند و تمامی کسانی که با بیماری‌ های قلبی و عروقی مواجه هستند ممکن است است در معرض آسیبی به نام دیابت قرار بگیرند البته بروز مشکلاتی مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک از عوامل موثر بر ابتلا به دیابت خواهد بود.

پس بهتر است که تمامی عوامل ذکر شده را جدی گرفته و در صورت بروز هر کدام از آنها روش های مناسب را برای پیشگیری و حفظ سلامت خود انجام دهید تا عوارضی مانند قند خون یا دیابت را تجربه نکنید.

آزمایش قند خون چه کاری انجام می دهد؟

سوالی که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند این است که آزمایش قند خون چه کاری انجام داده و آیا روش قطعی برای اطلاع از بروز بیماری‌ هایی مانند دیابت می باشد یا خیر.

اگر این آزمایش به درستی و در شرایط مناسب انجام شود روش کاربردی، قطعی و بدون خطا برای آگاهی فرد از مشکلاتی مانند دیابت خواهد بود.

نتیجه این آزمایش در اختیار پزشک قرار داده میشود و متخصصان با بررسی آنها از وضعیت سلامت شما آگاه خواهند شد.

در این شرایط شما می توانید از وضعیت جسمانی خود مطلع شده و روند نادرستی را که در پیش گرفته بودید اصلاح کنید، آزمایش نوعی تلنگر برای تمامی افرادی است که رژیم غذایی مناسبی نداشته و به تعادل وزن خود اهمیتی نمی‌ دهند.

به شما توصیه می‌ کنیم که با انجام این آزمایش و چکاپ های دوره ای از سلامت خود اطمینان حاصل کرده و مطمئن باشید که آزمایش قند خون می تواند نشانه ای از سلامتی شما را به همراه داشته باشد و اگر اعداد و ارقام در آزمایش قند خون کمی با حد متعادل تفاوت داشته باشد.

شما باید هرچه سریع‌ تر اقدامات لازم را برای کنترل و بهبود عارضه پیش آمده انجام دهید.

در آزمایش قند خون میزان گلوکزی که در هر ساعت از شبانه روز و در شرایط مختلف مصرف می‌ کنید اندازه گیری میشود.

پزشکان کمک می کنند تا متوجه شوید که در هر دوره شرایط جسمانی شما در چه وضعیتی قرار دارد و با توجه به آن می توانند به درستی از سلامت شما محافظت کرده و هرگونه عارضه پیش آمده را سریع کنترل خواهند کرد.

انواع آزمایش قند خون

انواع آزمایش قند خون
انواع آزمایش قند خون

شاید شما هم مانند عموم افراد تصور کنید که آزمایش قند خون تنها یک مورد است و با انجام آن وضعیت جسمانی و میزان گلوکز خون مشخص میشود، اما باید بدانید که آزمایش قند خون متفاوت است و با شرایط ویژه و کاملا تخصصی انجام میشود.

لازم است بدانید که قند خون همان گلوکزی است که در خون شما در جریان است و نشات گرفته از تمامی مواد قندی و کربوهیدرات هایی است که مصرف می کنید.

بلافاصله بعد از خوردن مواد غذایی حاوی گلوکز قند خون افزایش پیدا کرده و اما میزان و درصد افزایش آن نشان دهنده سلامت و یا بیمار بودن افراد می باشد.

بیماری های قندی را به نوع یک و دو دو تقسیم بندی می کنند و آزمایشاتی که برای این بیماری ها انجام میشود کمی با هم متفاوت است.

در آزمایشی که برای بررسی دیابت نوع یک انجام میشود فرد باید کاملا به صورت ناشتا باشد و پزشکان اگر تشخیصی مبنی بر وجود دیابت داشته باشند فرد باید انسولین مورد نیاز خود را تزریق کند.

آزمایش دیگری که انجام میشود برای بررسی دیابت نوع ۲ می باشد که معمولاً برای افراد بالای ۴۰ سال است که وزن بسیار زیادی دارند انجام می پذیرد اگر دیابت نوع دوم تشخیص داده شود فرد موظف است داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کند.

نوع دیگری از آزمایش قند خون را در دوران حاملگی انجام می دهند بانوان باردار ممکن است بنا به دلایل مختلف سطح قند خون را با نوسان زیاد تجربه کنند.

معمولاً این مشکل تا پایان دوران حاملگی با شخص همراه بوده و ممکن است حتی فرزندی را با دیابت به دنیا آورند.

این عارضه در بدن مادران نهایتاً یک تا دو ماه بعد از بارداری بهبود پیدا می‌ کند اما آزمایشی که برای بررسی آن انجام می دهند کمی متفاوت‌ تر از افراد مختلف خواهد بود.

نکته مهم و کلیدی که باید بدانید این است که آزمایش قند خون به ظاهر یکسان و یک شکل است اما نوع انجام و شرایطی که برای انجام آنها فراهم میشود سبب ایجاد تفاوت در آزمایش خواهد شد.

آزمایش قند خون معمولاً به صورت ناشتا انجام میشود که فرد باید حدود ۸ الی ۱۲ ساعت کاملا ناشتا باشد.

در این شرایط میزان گلوکز و قند خون بررسی میشود و اعداد به دست آمده با یک جدول کاملاً ثابت اندازه گیری خواهند شد.

اما بعد از آن متخصصان توصیه می‌ کنند که نوعی آزمایش تحمل گلوکز را به صورت ۸ ساعت ناشتایی باید انجام دهند که در این شرایط میزان گلوکز خون بررسی شده و متخصصان متوجه خواهند شد که آیا فرد در این وضعیت مشکوک به دیابت می باشد یا خیر.

این آزمایشات به طور مکرر انجام شده تا میزان قند خون به دفعات مختلف اندازه گیری شود تا پزشک نیز از وجود قند خون و دیابت به طور قطعی مطمئن شود و نهایتا می تواند با اطمینان کامل انواع داروها و یا انسولین را برای فرد تزریق کرده تا بتواند با این عارضه جدی و خطرناک مقابله کند.

پزشکان چندین روش را طی کرده تا از وجود دیابت و نوع و شدت آن مطمئن شوند و پس از آن می‌ توانند دارو درمانی را آغاز کرده و فرد را از خطرات جدی و مهلک این عارضه دور نگه دارند.

تست دیابت (Testing for Diabetes)

چرا باید آزمایش قند خون یا تست دیابت بدهیم؟

قبل از ابتلا به دیابت و دیابت نوع 2 معمولا هیچ علامتی وجود ندارد، اقدام خود فرد به تست دیابت به عنوان یک نوع پیشگیری و یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع 2 است.

چه زمانی باید تست دیابت بدهیم؟

در صورت داشتن هر یک از عوامل دیابت یا قند خون و… به پزشک خود مراجعه کنید و درمورد مشکل خود با آنها صحبت کنید، اگر از قبل آزمایش قند خون خود را در یک آزمایشگاه یا یک درمانگاه انجام داده اید حتما به پزشک خود نشان دهید.

منبع: www.cdc.gov