آزمایشگاه پاتوبیولوژی دکتر خسروشاهی

آزمایش قند خون چیست؟

یکی از مهمترین آزمایشاتی که همه روزه در سراسر دنیا انجام میشود آزمایش قند خون است که برای بررسی دیابت انجام می پذیرد.

دیابت نوعی بیماری خطرناک و و مرگ آور است که در هر هشت ثانیه در سراسر دنیا یک نفر را به کام مرگ می‌ کشاند، بیماری دیابت و یا افزایش قند خون اگر کنترل نشود سبب ایجاد آسیب های بسیار شدید خواهد شد.

حتما شما هم آزمایش قند خون را حتی برای یکبار هم که شده انجام داده و یا تجربه انجام آن را از اطرافیان خود شنیده اید.

با ما همراه باشید تا اطلاعات کاربردی و دقیق را در مورد آزمایش قند خون در اختیار شما قرار دهیم.

افزایش قند خون در بدن منجر به بروز بیماری دیابت میشود که تنها راه تشخیص آن انجام آزمایشات تخصصی و به ظاهر ساده می باشد.

شما می توانید این آزمایش را در ابتدای صبح و پیش از مصرف هرگونه مواد غذایی انجام داده و پزشکان می توانند سطح قند خون شما را با وضعیت نرمال سنجیده و نتیجه حاصل شده را به شما اعلام می‌ کنند که آیا بدن در وضعیت متعادل قرار دارد و یا در معرض ابتلا به بیماری دیابت می باشید.

توجه داشته باشید که بیماری دیابت و قند خون بیماری رایج در بین عموم افراد است که ممکن است در مراحل اولیه هیچگونه علائمی نداشته باشد.

اما این آسیب هر چند محدود و کوچک از طریق آزمایش مربوطه مشخص شده و شما می توانید از وجود چنین عارضه ای مطلع شوید.

در ادامه مطلب چند مورد از بیماری هایی که ممکن است بر اثر افزایش قند خون برای شما به وجود آید را برایتان شرح خواهیم داد تا بدانید که این بیماری و عارضه خاموش می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای سلامت افراد به همراه آورد.

آزمایش قند خون چیست؟
آزمایش قند خون چیست؟

البته آزمایش قند خون برای تمامی گروه های سنی انجام میشود و این فعالیت به تشخیص پزشک بوده و متخصصان با بررسی نتیجه آن متوجه خواهند شد که وضعیت سلامتی شخص در چه حدی می باشد.

پس از انجام آزمایش قند خون میزان گلوکز موجود در خون اندازه گیری میشود و پزشک به شما اعلام خواهد کرد که آیا قند خون در وضعیت متعادل می باشد و یا در صورت بروز دیابت کدام نوع آن برای شما رخ داده است.

دیابت یا قند خون درجه بندی میشود و هر کدام از آنها راه های درمانی مختلفی دارند.

با ما همراه باشید تا اطلاعات کلیدی و کاربردی را در مورد این بیماری خاموش و خطرناک به شما ارائه دهیم تا بتوانید با روش های درست از سلامت خود مراقبت کرده و در موقع مناسب با انجام آزمایش قند خون از سلامت خود اطمینان حاصل نمایید.

قند خون بالا چه علائمی دارد؟

قند خون بالا چه علائمی دارد؟
قند خون بالا چه علائمی دارد؟

همانطور که گفته شد گاها وجود دیابت در بدن با نشانه های مخفی همراه می باشد و ممکن است تا پس از انجام آزمایش متوجه وجود چنین عارضه ای نشوید.

اما بعد از شدت گرفتن دیابت در بدن علائم و نشانه های اولیه ظهور پیدا می‌ کند اما حتماً این موضوع را در نظر داشته باشید که علائم قند خون بالا در بدن افراد با یکدیگر متفاوت است و هر شخص متناسب با شرایط جسمانی که دارد این عارضه را با نشانه های متفاوتی بروز خواهد داد.

از مهمترین علائم قند خون بالا می توان به گرسنگی و تشنگی بسیار زیاد اشاره کرد، قطعاً مصرف آب بیش از حد نرمال نشان دهنده بروز قند خون در مراحل خفیف می باشد اما باید احساس گرسنگی را در کنار آن بررسی کرد.

اگر بیش از حد طبیعی احساس گرسنگی می کنید و میل به مصرف غذاهای شیرین با حجم زیاد دارید باید به بروز مصرف دیابت مشکوک شوید و قطعاً این عارضه در حد خفیف برای شما اتفاق افتاده است.

از دیگر نشانه‌ های بروز قند خون بالا باید به ادرار بیش از حد اشاره نمود.

معمولاً افراد مبتلا به دیابت پیش از آنکه از حضور آن مطلع شوند می‌ توانند نشانه‌ های اولیه را جدی بگیرند.

اگر بیش از حد طبیعی در طول روز تخلیه ادرار اتفاق می‌ افتد و در کنار آن مصرف آب روزانه شما افزایش چشمگیری داشته است می تواند نشانه ای از بروز قند خون باشد در حدی که ممکن است حتی در طی شب با احساس ادرار شدید از خواب بیدار شده و نیاز به تخلیه ادرار داشته باشید.

اگر به طور مداوم احساس خستگی و خواب آلودگی دارید و در طی روز حتی بعد از خواب شبانه مناسب کمبود انرژی شدید را احساس می کنید بروز دیابت برای شما حتمی می باشد و باید به پزشک مراجعه نمایید.

به طور کلی دیابت ممکن است هیچ نشانه ای نداشته باشد و تمامی موارد ذکر شده برای یک فرد کاملاً مخفی و پنهان باشد.

با این حال متخصصان توصیه می‌ کنند که در هر سال یک بار آزمایش کلی را انجام داده و میزان قند خون را اندازه گیری کنید تا متوجه شوید که آیا این عارضه پنهان در بدن شما وجود دارد یا خیر.

هر کدام از علائم ذکر شده را که دارا هستید به پزشک مراجعه کرده و برای اطمینان از وضعیت و سلامت خود این آزمایش ساده را انجام دهید.

قند خون پایین چه علائمی دارد؟

قند خون پایین چه علائمی دارد؟
قند خون پایین چه علائمی دارد؟

امروزه تمامی افراد از خطرات جانبی افزایش قندخون صحبت می‌ کنند اما باید بدانید که کاهش ناگهانی قند خون نیز می‌ تواند آسیب ها و خطرات جدی را به همراه داشته باشد و به اندازه افزایش قند خون مشکل ساز بوده و نگران کننده و آسیب‌ رسان می باشد.

از مهمترین علائم و نشانه های افت قند خون می ‌توان به ضربان قلب نا منظم اشاره کرد که از نشانه های واضح و صریح افت قند خون یا هیپوگلیسمی می باشد.

از دیگر نشانه‌ ها و علائم قند خون پایین باید به خستگی بسیار زیاد اشاره کرد.

معمولاً افرادی که با قند خون بسیار پایین مواجه هستند دائما پوستی با رنگ پریده و سفید داشته و ممکن است ناخودآگاه دچار لرز شوند و احساس سرمای شدید خواهند داشت.

هر چند که این افراد معمولاً اضطراب بسیار زیادی را برای دوره طولانی تجربه کرده و به دنبال آن تعریق نیز اتفاق می افتد.

پایین آمدن قند خون با علائمی مانند گرسنگی مواجه است هر چند که ممکن است در موارد بسیار زیاد تشنج را به همراه آورده و فرد را از حالت عادی خارج می‌ کند.

افرادی که قند خون پایین را تجربه می‌ کنند تحریک پذیری بیشتری داشته و ممکن است حتی حالتی مانند بی حسی و یا سوزن سوزن شدن را در لب ها، زبان و بخش های مختلف صورت مانند گونه تجربه کنند.

اما باید بدانید که این افراد اگر افت قند خون شدید داشته باشند حالتی کسل و خسته داشته و رفتار غیر عادی و یا عدم تعادل را در هر شرایطی تجربه می‌ کنند.

همچنین تاری دید و دیگر اختلالاتی که در بینایی به وجود می‌ آید نشأت گرفته از پایین بودن قند خون است.

این افراد نهایتاً اگر درمان های مناسب را برای تعادل قند خون انجام ندهند با عدم هوشیاری مواجه شده و ممکن است بر اثر این عارضه از هوش رفتن و با افتادن های ناگهانی اتفاقات خطرناکی برای آنها به وجود آید.

به دنبال آن ضربه به بخش های حساس بدن نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود.

با این حال باید بدانید که افت قند خون خطرات و عوارض بسیار زیادی را به همراه دارد و باید حتما آن را عارضه ای جدی دانسته و اقدامات لازم را برای درمان و پیشگیری از شدت گرفتن آن انجام دهید تا همواره بتوانید سلامت خود را حفظ کرده و با مشکلات خطرناک‌ تر روبرو نشوید.

قبل از انجام آزمایش قند خون باید ناشتا باشیم؟

قبل از انجام آزمایش قند خون باید ناشتا باشیم؟
قبل از انجام آزمایش قند خون باید ناشتا باشیم؟

تجربه مشترک در بین تمامی کسانی که آزمایش قند خون را انجام داده‌ اند ناشتا بودن آنها می باشد.

پزشکان برای بررسی میزان قند خون آزمایشاتی را برای شما در نظر می‌ گیرند و حتما به شما توصیه می‌ کنند که به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کنید.

در این شرایط قند خون وضعیت ثابتی داشته و پزشکان می‌ توانند از سلامت شما مطمئن شوند.

اما مسئله این است که تا چند ساعت باید قبل از انجام آزمایش ناشتا باشیم، بهتر است در آخرین وعده که شام تلقی میشود از غذاهای پرکالری، چرب، شور و یا شیرین استفاده نکنید بهتر است حداقل ۸ الی ۱۲ ساعت به صورت ناشتا بمانید و پس از آن می توانید آزمایش قند خون را بدون خطا به انجام برسانید، در هر صورت توجه داشته باشید که ناشتا بودن قبل از انجام آزمایش خون کاملا ضروری می باشد.

اگر پس از انجام آزمایش خون در حالت ناشتا قند خون شخص مابین ۷۹ تا ۹۹ میلی گرم در دسی لیتر باشد کاملا طبیعی بوده و بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ شما در مرض دیابت قرار دارید.

اما معمولا اگر در حالت ناشتا قند خون شما ۱۰۰ تا ۱۲۶ باشد قطعاً دیابت نوع ۱ برای شما اتفاق افتاده و اگر بالاتر از عدد ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر است یا بیشتر دیابت به صورت قطعی و در موارد شدید به شما اعلام میشود.

اما باید بدانید افراد مبتلا به دیابت یک بار قبل از ناشتا و یک ساعت بعد از صبحانه آزمایش قند خون را تکرار می کنند.

اولین مرحله آزمایش برای تمامی افراد باید به صورت ناشتا انجام شود تا بدن در وضعیتی متعادل و ثابت قرار بگیرد زیرا بعد از مصرف کوچکترین میزان خوراکی قند خون سریعا تغییر کرده و در افراد دیابتی تا حد زیادی افزایش پیدا می‌ کند.

باید بدانید منظور از ناشتا بودن این است که وعده آخر و شام را در ابتدای شب میل کرده و پس از آن از خوردن مواد غذای پرکالری و شیرین صرفه نظر کنید.

اما اگر بخواهید در زمان ناشتا و پیش از انجام آزمایش مقداری آب مصرف کنید هیچ مانعی نداشته و می توانید آبی فاقد هرگونه مواد افزودنی را استفاده نمایید.

به هیچ عنوان نباید داروهای حاوی آهن و یا مواد خوراکی حاوی آهن را مصرف کنید زیرا بر نتیجه آزمایش تاثیر گذار خواهد بود.

ناشتا بودن فقط به معنی عدم مصرف خوراکی نمی باشد بلکه باید یک روز قبل از انجام آزمایش تمهیدات لازم را انجام داده تا نتیجه درست و بدون خطا برای شما حاصل شود.

پزشکان می توانند با اتکاء به نتیجه به دست آمده روند درمان شما را آغاز کرده و جواب قطعی از وضعیت قند خون را به شما اعلام خواهند کرد.

در هر صورت انجام همین نکات ساده پیش از انجام آزمایش الزامی می باشد.

آزمایش قند خون شامل اندازه گیری چه پارامتری می شود؟

آزمایش قند خون شامل اندازه گیری چه پارامتری می شود؟
آزمایش قند خون شامل اندازه گیری چه پارامتری می شود؟

 

انجام آزمایش قند خون در دوره های مختلف به پزشکان کمک می‌ کند تا از وضعیت جسمانی و سلامتی فرد مطلع شده و اگر عارضه ای در کمین باشد پزشکان هرچه سریعتر از وجود آن مطلع شده و مشکل را برطرف خواهد کرد.

سوال اصلی این است که در آزمایش قند خون چه پارامترهایی اندازه گیری میشوند.

اگر متخصصان به صورت تخصصی آزمایش خون را تنها برای بررسی میزان قند موجود در خون تجویز کرده باشند این آزمایش به صورت تخصصی فقط برای بررسی یک آیتم انجام می پذیرد که در آن میزان گلوکز در خون بررسی خواهد شد.

البته این آزمایش ممکن است که طی چند دوره انجام شود و باید حتماً آزمایشات را به صورت دقیق و تحت نظر متخصصان انجام دهید.

پزشکان و متخصصان با اندازه گیری یکی از پارامترهای کاربردی و همان قند خون یا میزان گلوکز خون متوجه خواهند شد که آیا وضعیت بدن در شرایط متعادل قرار دارد یا فرد با کمبود و یا ازدیاد قند خون مواجه است که هر کدام از موارد ذکر شده نشانه ها و علائمی داشته و قطعاً برای سلامتی مضر خواهد بود.

باید بدانید که بررسی مقدار گلوکز در ساعات مختلف روز و پس از مصرف خوراکی های مختلف به پزشکان کمک می کند تا متوجه شوند که بدن شما هنگام دریافت گلوکز در مواجهه با مقادیر مختلف آن چه واکنشی نشان می دهد و متوجه خواهند شد که آیا دیابت در این شرایط وجود دارد یا خیر.

در صورت بروز دیابت متخصصان سعی دارند تا این عارضه را هرچه سریعتر کنترل کرده و از مشکلات جدی تر جلوگیری نمایند.

راهنمای خواندن آزمایش قند خون در خانه

کنجکاوی تمامی افراد پس از دریافت نتیجه آزمایش قند خون کاملا طبیعی می باشد و سعی دارند تا زمانی که به پزشک مراجعه می کنند بخشی از آن را مطالعه کرده تا متوجه شوند که وضعیت سلامتی آنها در چه حدی می باشد.

پس از انجام آزمایش قند خون میزان گلوکز بدن مورد بررسی قرار گرفته و پزشکان می‌ توانند با درصدی دقیق مقدار هموگلوبین گلیکولیز را اعلام کنند و فرد را از سلامت خود آگاه نمایند.

باید بدانید که معمولاً چندین ستون در برگه آزمایش درج میشود که عددی مربوط به قند خون شما بوده و ستون دیگر حد نرمال آن می‌ باشد.

قند طبیعی هر شخص باید کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد اما گاهی این اختلالات و مشکلات جانبی می تواند این عدد را تا ۱۱۰ تغییر دهد که در این صورت باز هم پزشکان این عارضه را طبیعی دانسته و از علائم پیش دیابت می دانند.

پس از بررسی قند خون ناشتا اگر عدد شما بین ۱۱۰ تا ۱۲۵ قرار گرفت در مراحل پیش دیابت قرار دارید و باید هرچه سریع‌ تر اقدامات لازم را برای کنترل آن انجام دهید.

اما اگر با مقایسه با عدد به دست آمده و حد نرمال متوجه شدید که قند خون ناشتا شما عددی بیشتر از ۱۲۶ میلی گرم در دسی لیتر است، باید بدانید که دیابت برای شما اتفاق افتاده و باید هر چه سریعتر روش های کنترل و درمان را آغاز کنید.

اما معمولاً در ستون دیگر درصد از هموگلوبین گلیکولیز را به شما ارائه می دهند که در حالت طبیعی، پیش دیابت و دیابتی عددی مشخص خواهد بود.

اگر عدد به دست آمده کمتر از ۵/۷ درصد باشد قند خون شما یا همان هموگلوبین گلیکولیز در وضعیت طبیعی قرار دارد، اما اعداد بین ۵/۷ تا ۶/۴ نشان دهنده عارضه ای به نام پیش دیابت است و عددی بالاتر از ۶/۵ دیابت قطعی را نشان می‌ دهد.

پبا این حال بهتر است آزمایشات خود را پس از دریافت از آزمایشگاه به پزشکان خبره و با تجربه نشان دهید تا متخصصان با بررسی دقیق تشخیص دهند که آیا دیابت برای شما اتفاق افتاده است یا خیر.

مقایسه نتایج آزمایش قند خون در افراد دیابتی و غیر دیابتی

مقایسه نتایج آزمایش قند خون در افراد دیابتی و غیر دیابتی

اگر پس از مراجعه به پزشکان و متخصصان برای شما انجام آزمایش قند خون را به صورت تخصصی تجویز شد، باید این آزمایش را طی چند مرحله به طور دقیق انجام دهید.

در مرحله اول باید به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کرده و قند خون ناشتای خود را اندازه گیری کنید، مسئله مهم و قابل توجه این است که در افراد غیر دیابتی عدد ناشتا باید کمتر از ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌ لیتر باشد اما معمولا افراد دیابتی این عدد را بین ۸۰ تا ۱۳۰ میلی گرم تجربه می کنند.

پس از این مرحله شما باید مقداری غذا و یا صبحانه را میل کنید و قند خون بعد از صرف غذا مجدداً اندازه‌گیری میشود، افراد غیر دیابتی باز هم قند خون کمتر از ۱۱۰ میلی گرم خواهند داشت اما افراد دیابتی قند خون را در محدوده ۷۰ تا ۱۳۰ میلی گرم تجربه خواهند کرد.

باید بدانید که قند خون در حالت ناشتا و بلافاصله بعد از غذا که مصرف شد و دو ساعت بعد از صرف غذا مجدداً تکرار میشود، در مرحله سوم افراد غیر دیابتی عدد کمتر از ۱۴۰ داشته و افراد دیابتی این عدد را تا ۱۸۰ تجربه می کنند، اما متخصصان توصیه می‌ کنند که در موارد دقیق تر حتما قند خون هنگام خواب نیز اندازه گیری شود.

افراد غیر دیابتی قند خون را پیش از خواب ۱۱۰ تا ۱۲۰ تجربه کرده و افراد دیابتی این عدد را باید کمتر است ۱۲۰ میلی گرم در دسی لیتر مشاهده نمایند، همچنین میزان هموگلوبین گلیکوزیله در افراد بررسی میشود افراد غیر دیابتی کمتر از ۵/۹ و افراد دیابتی این عدد را زیر ۷ درصد مشاهده خواهند کرد.

اگر تنظیم قند خون در بدن شخصی با اختلال و آسیب مواجه شود قطعاً آسیب های زیادی را به همراه داشته و ممکن است به ایجاد محدودیت های بسیار زیادی برای شخص منجر شود که علاوه بر تاثیرات مخرب در سیستم روانی فرد می تواند آنها از زندگی طبیعی کمی فاصله دهد.

پس بهتر است که از سنین جوانی از سلامت خود محافظت کرده و رژیم غذایی مناسبی را در پیش بگیرید هر چند که وجود دیابت وراثتی امری اجتناب ناپذیر است.

اما اگر در معرض خطر چنین آسیبی قرار دارید بهتر است که از سنین جوانی از سلامت خود محافظت کرده و سالانه حداقل دوبار و به فاصله شش ماه این آزمایشات تخصصی را انجام دهید تا بتوانید از سلامت خود اطمینان حاصل نمایید.

در صورت بروز چنین آسیبی در مراحل اولیه دیابت شناسایی شده تا روند کنترل و درمان سریع تر انجام شود، قطعاً با این شرایط کنترل این بیماری برای فرد آسان‌ تر خواهد بود.