آزمایش ژنتیک

جایگاه آزمایش ژنتیک در زندگی ما

انجام کلیه آزمایشات برای بررسی وضعیت جسمانی افراد روشی دقیق و البته کاربردی به شمار می‌ آید که پزشکان با اکتفا به نتیجه آزمایشات مختلف می‌ توانند اطلاعات بسیار خوبی از وضعیت جسمانی افراد به دست آورند.

یکی از مهمترین انواع آزمایشاتی که همه روزه در سراسر دنیا انجام میشود آزمایش ژنتیک است که نقش بسیار مهمی را در زندگی همه ما ایفا می کند.

اگر پزشک بنا به دلایل مختلف بخواهد هرگونه تغییرات در کروموزوم ها، پروتئین و یا ژن را شناسایی کنند تنها راه انجام آن آزمایش ژنتیک است و پزشک می‌ تواند به واسطه بررسی DNA افراد اطلاعات بسیار گسترده‌ ای را نیز کسب نماید.

پزشکان به این واسطه می‌ توانند هرگونه اختلال در ژن یا DNA افراد را شناسایی کنند و معمولاً در روند پرونده های جنایی و یا در مراحلی از بارداری این آزمایش نقش بسیار مهمی را در زندگی افراد ایفا خواهد کرد.

آزمایش ژنتیک به عنوان روشی تشخیصی در مراحل مختلف از بارداری ممکن است برای اطمینان از وضعیت جنین انجام شود.

با این حال پزشکان می توانند تشخیص خود را به صورت قطعی اعلام کنند و زمانی که با ابهامات زیادی سر و کار دارند با انجام آزمایش ژنتیک می‌ توانند مسئله را خیلی سریع به پاسخ برسانند.

آزمایش ژنتیک در کلیه مراکز معتبر انجام میشود و شما می‌ توانید با دریافت نتیجه دقیق از این کلینیک‌ ها و مراجعه به پزشک اطلاعات بسیار زیاد و جامع را از وضعیت سلامت خود کسب کنید.

ژن و DNA هر فرد کاملا انحصاری می باشد و با شخص دیگری هرگز شباهت نخواهد داشت به همین دلیل پزشکان آزمایش ژنتیک را یکی از مهم‌ ترین روش‌ های تشخیصی دانسته و معتقدند که اگر این تست در شرایط کاملاً مناسب انجام شود قطعا نتیجه ای بدون نقص و اشتباه را نیز حاصل می کند.

ژن و جهش ژنی چیست؟

ژن و جهش ژنی چیست؟
ژن و جهش ژنی چیست؟

همه ما تاکنون بارها با کلمه ژنتیک سروکار داشته ایم حال زمان آن رسیده که تعریفی کاملاً دقیق و جامع را از این عنصر کلیدی بدانید تا متوجه شوید که ایجاد اختلال و یا بروز جهش ژنتیک می تواند چه عواقب و خطراتی را برای سلامتی به همراه آورد.

همه انسان هایی که در سراسر دنیا زندگی می کنند تفاوت ها و شباهت هایی با یکدیگر دارند که هر کدام از آنها نشات گرفته از این ژن ها و DNA آنها می باشد.

با این حال باید بدانید که ژن ها قطعات کوتاهی از دی ان ای هستند که بر روی کروموزوم ها قرار می‌ گیرند و معمولاً ساختاری پلی پپتیدی خواهند داشت، این ژن‌ ها بیانگر ویژگی های خاص فردی هستند و هرکدام در جای مشخص قرار می گیرند.

به طور کلی هر انسان دارای ۴۶ کروموزوم است که کروموزوم ها نشأت گرفته از DNA می باشند که ساختار آنها پروتئینی است و نقش بسیار مهمی را در زنده نگه داشتن جسم ما ایفا می‌ کنند.

تفاوت هایی که در آنها وجود دارد برای هر شخص انحصاری می باشد و گاها ممکن است بنا به دلایل مختلفی ژن با تغییرات ناگهانی مواجه شود که اصطلاحا به آن پدیده جهش ژن گفته میشود.

زمانی که ژن با جهش مواجه میشود قطعاً نوعی بیماری و اختلال را برای افراد به همراه خواهد داشت که پزشکان و متخصصان برای بررسی های دقیق آزمایش ژنتیک را نیز الزامی می دانند.

به طور کلی آزمایشاتی که برای بررسی ژنتیک و جهش ژنی انجام میشود به گونه‌ ای است که می‌ تواند هرگونه تغییرات مربوط به کروموزوم ها، ژن و پروتئین را نیز مورد ارزیابی قرار دهد و پزشکان متوجه خواهند شد که علت جهش ژن چیست و چگونه می توانند از بیشتر شدن و پیشروی آن جلوگیری نمایند.

به طور کلی دنیای ژن و جهش ژنی بسیار پیچیده است، از زمانی که کودک در رحم مادر شروع به رشد می کند این ژن ها به بدن او منتقل شده و با رشد DNA ساختار و شخصیت فرد شکل می‌ گیرد.

حتما شما هم دیده اید کسانی را که رفتار مشابه و یا دو فاکتوری شبیه در بدن دارند، این به دلیل داشتن ژنتیک مشابه می باشد، اما باید بدانید که جهش ژنی نوعی اختلال جدی برای افراد به شمار می‌ آید و در صورت بروز این عارضه باید خیلی سریع به پزشک مراجعه نمود.

معمولا جهش ژنتیکی قابل کنترل نیست اما پزشکان می‌ توانند فرآیندهای مختلف را برای جلوگیری از افزایش آن انجام دهند.‌

آزمایش ژنتیک چیست؟

آزمایش ژنتیک چیست؟
آزمایش ژنتیک چیست؟

یکی از کاربردی ترین و البته حساسترین آزمایشاتی که در سراسر مراکز مربوطه انجام میشود آزمایش ژنتیک است که نوعی فعالیت پزشکی خاص به شمار آمده و به این واسطه پزشکان می‌ توانند هرگونه تغییرات و جهش ژن را بررسی نمایند و با کسب اطلاع از صحت کروموزوم ها، ژن و یا پروتئین وضعیت سلامتی افراد را مشخص می کنند.

کلیه بخش های DNA برای انجام آزمایش مورد بررسی قرار می‌ گیرند تا پزشک متوجه شود که آیا اختلالی سلامت شخصی را تهدید می‌ کند یا خیر.

آزمایش ژنتیک نسبت به سایر آزمایشات دیگر کمی تخصصی تر می باشد و روند انجام آن و بررسی‌ های آزمایشگاهی کمی دقیق تر اتفاق می‌ افتد.

با انجام  آزمایش ژنتیک پزشکان می‌ توانند اطلاعات بسیار زیادی را کسب نمایند، به عنوان مثال آنها متوجه خواهند شد که شانس ابتلای فرد به بیماری های خطرناک مانند سرطان چقدر است و آسیبی در سلامت افراد به صورت نهفته و پنهان وجود دارد یا خیر.

به طور کلی برای انجام آزمایش ژنتیک پزشکان از نمونه خون یا نمونه بزاق استفاده می کنند و با چند روز تحقیقات گسترده بر روی DNA متوجه خواهند شد که تغییرات ژنتیکی در کدام بخش و چگونه رخ داده است.

لازم به ذکر است که آزمایش ژنتیک باید در شرایط خاص و البته مساعد انجام شود و بهتر است که با رعایت نکات ذکر شده توسط پزشک آزمایش را انجام داده تا بتوانید نتیجه مناسب و کاملا دقیق را به دست آورید.

آزمایش ژنتیک چگونه انجام میشود؟

یکی از مهمترین سوالاتی که عموم افراد با آن مواجه هستند این است که آزمایش ژنتیک چگونه و در چه زمانی انجام میشود.

توجه داشته باشید که به دنبال بروز برخی از آسیب‌ های جسمانی آزمایش ژنتیک برای بررسی های دقیق تر وضعیت جسمانی افراد الزامی است و فرد در این شرایط موظف است که به کلینیک ها و آزمایشگاه های مربوطه مراجعه کرده و با انجام آزمایش ژنتیک پزشک را از وضعیت جسمانی خود مطلع کند.

برای انجام آزمایش ژنتیک پزشکان یک نمونه از خون، پوست، مو و یا مایع آمونیاک را برداشت کرده و می‌ توانند با انجام فرآیندهای آزمایشگاهی مختلف اطلاعات خوبی را کسب نمایند.

این نمونه ها پس از برداشت در مدت زمان مشخص به دمای خاص به آزمایشگاه ارسال میشوند و با توجه به خواسته پزشک، تکنسین آزمایشگاه به دنبال هرگونه تغییرات در بخش‌ های مختلف نمونه ها خواهند بود.

می توانند با بررسی کروموزوم ها، DNA و یا پروتئین متوجه شوند که آسیب پیش آمده در کدام بخش می باشد، نهایتا نتیجه آزمایش به صورت کتبی برای پزشک ارسال میشود.

متخصصان خیلی دقیق می توانند هرگونه اطلاعات ژنتیکی را در آزمایشات غربالگری نوزادان با نمونه خونی که از پاشنه پا برداشته میشود کسب نمایند.

توجه داشته باشید که آزمایش ژنتیک با دقت و حساسیت بسیار زیادی انجام میشود و هر گونه آسیب پنهان و آشکار در بخش دی ان ای، ژن و حتی کروموزوم ها خیلی صریح و واضح مشخص خواهد شد.

چه زمانی باید آزمایش ژنتیک انجام داد؟

چه زمانی باید آزمایش ژنتیک انجام داد؟

امروزه همه افراد تا حدودی از کاربرد و حساسیت انجام آزمایش ژنتیک اطلاع دارند اما شاید این سوال به وجود آید که چه زمانی باید این آزمایش انجام شود.

بهترین موقعیت برای انجام آزمایش ژنتیک پیش از بروز اختلالات ژنتیکی می باشد.

گاها پیش می آید که برخی از افراد در دوران ازدواج و پیش از آن به دلیل بررسی اختلالات ژنتیکی خانوادگی این آزمایش را انجام می‌ دهند تا با کسب اطلاع از وضعیت جسمانی خود خیلی راحت بتوانند تصمیم گیری های آینده را نیز به انجام برسانند.

برخی مواقع به دلیل وجود اختلالات ژنتیکی در خانواده پزشکان انجام این آزمایش را برای شخصی که قصد بارداری در آینده را دارد الزامی می دانند زیرا به این واسطه هرگونه اختلالات ژنتیکی مشخص میشود.

همچنین اگر شخصی متوجه علائم خاص در فرزند خود بشود با انجام این آزمایش می تواند تا حد زیادی پزشک را از وضعیت کودک مطلع کند.

همچنین برای درمان و یا پیشگیری از عوارض درمان انواع سرطان ها پزشکان آزمایش ژنتیک را الزامی دانسته تا به واسطه کسب اطلاعات کاربردی بدانند که چطور باید روند درمان را آغاز کنند.

با بیان کلی باید بدانید که انجام آزمایش ژنتیک برای بررسی هرگونه اختلالات ژنتیکی در دوران بارداری و یا بررسی بیماری‌ های پنهان و آشکار مورد استفاده قرار می گیرد، این آزمایش بسیار دقیق کلیدی است و می تواند پزشک را خیلی سریع از وضعیت افراد مطلع کند.

مزایای آزمایش ژنتیک چیست؟

شاید برخی از افراد تصور کنند که آزمایش ژنتیک فقط در موارد خاص و طبق گفته پزشک باید انجام شود اما باید بدانید که این آزمایش به دلیل اطلاعات بسیار خوبی که در اختیار پزشک قرار می دهد می تواند روشی مناسب برای آغاز فرایند های درمانی باشد.

به عنوان مثال زمانی که یک بیماری برای شخص اتفاق می‌ افتد پزشکان با انجام آزمایش ژنتیک راحت‌ تر می‌ توانند روش درمان را انتخاب کرده و برای حفظ سلامت بیمار بسیار موثر و کاربردی خواهد بود.

در برخی از مواقع برای بررسی هرگونه اختلالات ژنتیکی این آزمایش تنها راه تشخیص به شمار می‌ آید و پزشکان با انجام این آزمایش می توانند اطلاعات مورد نیاز خود را خیلی دقیق به دست آورند.

گاهی پیش می‌ آید که در برخی از خانواده ها چند نفر با بیماری‌ های خطرناکی مانند سرطان مواجه میشوند اگر افراد سالم پیش از ابتلا به این عارضه آزمایش ژنتیک را انجام دهند پزشکان متوجه خواهند شد که آیا شخص شرایط بروز این بیماری را دارا می باشد یا خیر.

با این حال پزشکان می توانند با مداخله زود هنگام جان بیمار و یا فرد مورد نظر را نجات داده و خیلی سریع تر می توانند از عوارض احتمالی و شدت گرفتن این عارضه جلوگیری نمایند.

توجه داشته باشید که اگر آزمایش ژنتیک در آزمایشگاه های معتبر و با وجود دستگاه های پیشرفته انجام شود هر گونه اختلال در نتیجه آن به حد صفر رسیده و پزشکان می‌ توانند با انجام این آزمایش حجم قابل توجهی از اطلاعات جزئی و کلی در مورد وضعیت جسمانی افراد را به دست آورند.

این اطلاعات هم در فرآیندهای درمانی و هم در روند بارداری برای عموم افراد بسیار مهم می باشد و با انجام این آزمایش می توانند از سایر آسیب‌ های احتمالی و خطرناک جلوگیری نمایند.

انواع آزمایش های ژنتیکی

انواع آزمایش های ژنتیکی
انواع آزمایش های ژنتیکی

یکی از مهمترین مسائلی که در مورد آزمایشات ژنتیکی باید بدانید این است که به واسطه این نوع آزمایش پزشکان می توانند تمامی ناهنجاری ها و بیماری های ژنتیکی را تشخیص دهند.

از این رو موظف هستند که چند آزمایش را در کنار یکدیگر انجام داده تا هرگونه سوابق پزشکی و اختلالات مختلف به راحتی نمایان شود.

یکی از مهمترین انواع آزمایشات ژنتیکی با نام تک ژن شناخته میشود که پزشکان در این آزمایش به دنبال تغییرات ایجاد شده در یک ژن هستند و زمانی انجام میشود که کودکان مشکوک به ابتلا به یک بیماری و یا سندروم خاص باشند و پزشکان سعی دارند که تنها یک فاکتور را مورد ارزیابی قرار دهند.

به طور کلی آزمایش ژنتیکی تک ژن زمانی انجام میشود که جهش ژنتیکی شناخته شده در خانواده اتفاق بیفتد به عنوان مثال زمانی که شخصی با دیستروفی عضلانی، دوشن و یا بیماری سلول داسی‌ شکل مواجه است آزمایش ژنتیک تک ژن کاربرد خواهد داشت.

دیگر انواع آزمایشات ژنتیکی پنل نامیده میشوند که به این واسطه پزشکان می‌ توانند تغییرات ژنتیکی ایجاد شده در چند ژن را به صورت همزمان بررسی کنند.

معمولاً در این نوع آزمایش توان ماهیچه ها، کوتاهی قد و یا صرع بررسی میشود و پزشکان خیلی راحت می‌ توانند انواع سرطان‌ ها مانند سرطان سینه یا سرطان کولورکتال را نیز تشخیص دهند و نوع و شدت آنها را با جزئیات کامل تفکیک و طبقه بندی خواهند کرد.

دسته دیگر از انواع آزمایشات که مربوط به بررسی های ژنتیکی میشود آزمایش ژنوم نام دارد که پزشکان برای بررسی های گسترده تر از این روش استفاده خواهند کرد.

در این آزمایش نه تنها ژن ها بلکه کل DNA فرد مورد ارزیابی قرار می‌ گیرد و به این واسطه پزشکان حجم بیشتری از اطلاعات جزیی را دریافت خواهند کرد.

چرا آزمایش ژنتیکی انجام می شود؟

چرا آزمایش ژنتیکی انجام می شود؟
چرا آزمایش ژنتیکی انجام می شود؟

همانطور که گفته شد یکی از روش های موثر برای تشخیص عوارض جسمانی آزمایش ژنتیک است که پزشکان در مراحل مختلف زندگی افراد این آزمایش را انجام داده تا بتوانند هر چه دقیق تر و سریع تر از سلامت آنها محافظت نمایند.

یکی از انواع آزمایشات ژنتیکی برای غربالگری نوزادان تازه متولد شده انجام میشود که در اوایل زندگی پزشکان می‌ توانند هرگونه اختلالات مربوط به ژن و DNA را نیز بررسی نمایند.

به طور کلی پزشکان انجام این آزمایش تشخیصی را برای هر فردی که دچار اختلالات ژنتیکی خاص می باشد الزامی دانسته تا شخص را از هرگونه عواقب آن محفوظ بدارند.

توجه داشته باشید که آزمایش ژنتیک گاها برای شناسایی آسیب‌ های پنهان انجام میشود.

به عنوان مثال پزشکان این آزمایش را انجام خواهند داد تا متوجه شوند که با توجه به سوابق خانوادگی که فرد دارد آیا مستعد ابتلا به سایر بیماری های خطرناک می باشد یا خیر.

برخی از انواع آزمایشات ژنتیکی پیش از تولد انجام میشود و اگر پزشک بنا به دلایل مختلف ریسک اختلالات ژنتیکی و یا کروموزوم را بسیار زیاد بداند در بارداری این آزمون انجام میشود تا از اختلالات مادرزادی و ارثی مطلع شوند.

یکی دیگر از انواع آزمایشات ژنتیکی برای دوره‌ های قبل از بارداری می باشد و پزشکان در تلاشند پیش از لانه‌ گزینی جنین، زوج را از هرگونه خطرات احتمالی مطلع کنند.

پزشکان و متخصصان با توجه به سوابق خانوادگی افراد این آزمایشات را برای آنها الزامی دانسته و موظفند پیش از بارداری آزمایشات مربوطه را نیز انجام دهند.

آزمایش ژنتیک اغلب برای پیش بینی و شناسایی جهش های ژنتیکی بعد از تولد می باشد و دسته دیگر مربوط به آزمایش ژنتیکی در پزشکی قانونی خواهد بود که معمولاً برای پرونده های مبهم و نامفهوم مورد استفاده قرار می گیرد.

به همین دلیل است که آزمایش ژنتیک می‌ تواند روند کار متخصصان را تا حد زیادی آسان تر کرده و از اختلالات و بیماری های ژنتیکی در امان خواهند بود.

انواع نتایج آزمون ژنتیکی

پس از انجام آزمایش ژنتیک این مسئله برای افراد بسیار مهم است که نتیجه دریافتی با چه جوابی به آنها اعلام میشود.

مثبت بودن نتیجه آزمایش ژنتیک به این معناست که تغییر ژنتیکی در بدن شخص رخ داده و فاکتورهای ناشناخته و بیماری خاص به صورت فعال در بدن آنها وجود دارد.

پزشکان در مواردی نتیجه منفی را کاذب می دانند و می تواند نشان از بیماری های مبهمی باشد که هنوز در بدن شخص ظهور پیدا نکرده است.

باید بدانید که نتیجه منفی زمانی قابل اعتماد است که تغییر ژنتیکی شناخته شده در خانواده شخص مد نظر وجود داشته باشد و این فرد این ژن را به ارث نبرده باشد.

اما در مواردی مشاهده میشود که نتیجه آزمایش ژنتیک با عنوان نامفهوم و یا نامعلوم همراه است که در این شرایط بنا به دلایل مختلف پزشکان می توانند تشخیص دهند که آیا تغییرات ژنتیکی به صورت قطعی اتفاق افتاده است یا خیر و آیا این تغییرات خوش خیم هستند و یا بیماری زا می باشند.

به همین دلیل پزشکان نمی توانند در چنین شرایطی به نتیجه تست مورد نظر اکتفا کنند و ممکن است آزمایشات مربوطه مجدداً تکرار شود و آزمایشات دیگر نیز برای شخص در نظر گرفته شود.

باید بدانید که نتیجه به دست آمده از آزمایش ژنتیک مشابه سایر آزمایشات نیست که به صورت قطعی منفی و مثبت بودن عارضه مربوطه را نیز اعلام کنند.

اما پزشکان با بررسی های دقیق تر متوجه خواهند شد که چه پدیده ای در بدن افراد رخ داده و آیا جهش های ژنتیکی بیماری زا هستند و یا بی خطر می باشند.

آیا آزمایش ژنتیک قبل از بارداری ضروری است؟

آیا آزمایش ژنتیک قبل از بارداری ضروری است؟

یکی از بزرگترین نگرانی هایی که زوجین با آن مواجه هستند این است که قبل از بارداری باید چه آزمایشاتی را انجام دهند و آزمایش ژنتیک برای آنها الزامی می باشد یا خیر.

در شرایط خاص انجام آزمایش ژنتیک در بارداری ضروری است و بهتر است که این آزمایش را پیش از ایجاد اختلال برای جنین انجام دهید.

اگر فردی از خویشاوندان نزدیک شما با بیماری های خاص درگیر است، انجام این آزمایش به شما کمک می‌ کند تا از وضعیت و سلامت خود مطلع شوید.

همچنین اگر فرزند شما با بیماری ژنتیکی و یا نقص های مادرزادی همراه است این آزمایش ضروری می باشد و بهتر است که در دوره‌ های بارداری بعدی نیز آزمایش ژنتیک را حتما انجام دهید.

زمانی که برای بارداری اقدام می کنید سن مادر مسئله بسیار مهمی می باشد و بهتر است بانوان بالای ۳۴ سال حتماً آزمایشات ژنتیکی را قبل از بارداری انجام دهند.

اگر متوجه میشوید که بنا به دلایل نامشخص در دوره‌ های بارداری با سقط مکرر جنین مواجه هستید و یا جنین مرده به دنیا می آید.

بهتر است برای بارداری های بعدی آزمایش ژنتیک را انجام دهید تا اگر اختلالات ژنی در بدن شما وجود داشته باشد پزشکان با رفع و اصلاح آن می‌ توانند از آسیب‌ های مختلف و مشابه جلوگیری نمایند.

در این موارد انجام آزمایش ژنتیک کاملا ضروری می باشد و با این شرایط می توانید علاوه بر محافظت از سلامت خود از سلامت جنین نیز محافظت کرده و هر گونه آسیب ها، بیماری ها و نقص‌ های مادرزادی را به حد صفر برسانید.

انجام چنین آزمایش کاربردی بیش از بارداری کمک می‌ کند تا هرگونه آسیب های احتمالی شناسایی شود و پزشکان اگر با نتیجه مطلوب مواجه شوند خیلی دقیق و سریع می توانند وضعیت فرد را بررسی کرده و روش های کنترلی و درمانی را نیز انجام خواهند داد.

آیا آزمایش ژنتیک برای ازدواج فامیلی الزامی است؟

انجام ازدواج فامیلی در کشور ما کاملا مرسوم است اما مسئله بسیار مهمی که ممکن است برخی از افراد آن را نادیده بگیرند بروز مشکلات و مسائل ژنتیکی می باشد.

البته باید بدانید که خطر بروز بیماری های ژنتیکی در یک ازدواج فامیلی بستگی به درجه خویشاوندی افراد دارد و البته سابقه ژنتیکی خانواده نیز مبحث بسیار مهمی به شمار می‌ آید.

اگر در خانواده بیماری های ژنتیکی، عقب ماندگی های ذهنی و هرگونه ناهنجاری وجود داشته باشد این دو فرد در صورت فامیلی نزدیک با یکدیگر باید حتما آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج انجام دهند.

اما اگر موارد ذکر شده در هر ۲ خانواده دیده نشده است ضرورتی برای آزمایش ژنتیکی وجود ندارد اما باید بدانید که احتمال تولد نوزاد بیمار وجود دارد.

بهتر است قبل از بارداری حتما با یک مشاوره ژنتیک مشورت کنید و تمامی سوابق خانوادگی را با جزئیات کامل برای آنها شرح دهید این مشاوران راهنمای خوبی برای شما خواهند بود و در صورت نیاز می توانند شما را برای انجام آزمایش ژنتیک راهنمایی کنند.

بهتر است آزمایش ژنتیک را پیش از ازدواج انجام دهید و حتی اگر در این دوره انجام نشد پیش از فرزندآوری آزمایش ژنتیک به شما کمک می‌ کند تا با آگاهی و اطمینان بیشتری این پروسه حساس را به انجام برسانید.

توجه داشته باشید که ضمن انجام ازدواج فامیلی یک بیماری پنهان ممکن است به نسل‌ های بعدی انتقال پیدا کند.

به همین دلیل است که در موارد زیادی پزشکان با توجه به درجه فامیلی افراد آزمایش ژنتیک را الزامی دانسته و معتقدند که می‌ توانید به این واسطه از هرگونه جهش ژنتیکی و اختلالات ژنتیکی پیشگیری نمایید.

آیا آزمایش ژنتیک در دوران بارداری خطرناک است؟

آیا آزمایش ژنتیک در دوران بارداری خطرناک است؟
آیا آزمایش ژنتیک در دوران بارداری خطرناک است؟

پزشکان و متخصصان به افرادی که مستعد بروز بیماری‌ های ژنتیکی هستند توصیه دارند که در دوره‌ های مختلف و پیش از قرار گرفتن در موقعیت های حساس آزمایش ژنتیک را انجام دهند تا از سلامت خود مطلع شوند.

برخی از افراد در دوران بارداری و طبق نظر پزشک موظفند که آزمایش ژنتیک را انجام دهند و معمولاً این نگرانی به وجود می‌ آید که آزمایش ژنتیک در این دوران خطرناک است و ممکن است عواقب طولانی مدت را برای جنین به همراه آورد یا خیر.

باید بدانید که آزمایش ژنتیک در دوره های مختلف بارداری با روش های متفاوتی انجام میشود و اغلب پزشکان بر این باورند که این آزمایش هیچگونه خطری برای جنین نخواهد داشت.

اگر آزمایشات ژنتیکی در دوران بارداری انجام شود پزشکان و متخصصان به این واسطه می‌ توانند هرگونه اختلال و بیماری های ژنتیکی را بررسی کرده و در صورت احتمال بروز این عارضه افراد را از این مشکل مطلع خواهند کرد.

با این حال این اطمینان به افراد داده میشود که انجام آزمایش ژنتیک در دوران بارداری هیچ گونه خطری برای جنین نداشته و سلامت مادر را تهدید نخواهد کرد.

با این حال اگر انجام آزمایش ژنتیک برای شما الزامی می باشد بهتر است بدون نگرانی و با مراجعه به مراکز مربوطه و تحت نظر متخصصین مجرب این آزمایش را انجام داده تا بتوانید علاوه بر کسب اطلاع از سلامت جنین دوره بارداری را بدون خطر و مشکل سپری کنید.

آزمایش ژنتیک از جنین چگونه انجام میشود؟

در دوره‌ های خاصی از بارداری و دریافت نتایج گوناگون از آزمایشاتی که مادر انجام می دهد.

در مواردی پزشک انجام آزمایش ژنتیک را برای شخص الزامی می داند و پزشکان تاکید دارند که برای بررسی وضعیت ژنتیکی جنین این آزمایش در دوره های خاصی از بارداری انجام شود.

آزمایش اول با برداشت مایع آمونیاک انجام میشود که اصطلاحاً به آن آزمایش آمنیوسنتز گفته میشود.

در این آزمایش پزشکان به واسطه تصویربرداری از دیواره شکم سوزنی را وارد رحم مادر می کنند تا بتوانند مقدار مشخصی از مایع آمونیاک را از کیسه اطراف جنین برداشت نمایند، پس از آن آزمایشات انجام میشود و نتیجه دقیق حاصل خواهد شد.

روش دیگر برای انجام آزمایش ژنتیک از جنین نمونه‌ برداری از پرزهای جفتی می باشد این روش جایگزین خوبی برای آمنیوسنتز است و در این نمونه برداری پزشک بخش کوچکی از پرزهای کوریونی را از جفت گرفته و مورد آزمایش قرار می دهد.

علت برداشت این پرزهای کوچک از جفت این است که دارای ژن بسیار مشابه با جنین هستند و برای انجام آزمایش ژنتیک گزینه و مورد خوبی به شمار می‌ آیند.

یکی دیگر از روش های کاربردی و البته غیرتهاجمی برای تشخیص بیماری های ژنتیکی حین بارداری دریافت نمونه خون از مادر است که هیچ گونه خطری برای جنین نداشته و در دوره های مختلف بارداری موجب آزار و آسیب به مادر نخواهد شد.

این آزمایشات روشی کاربردی برای بررسی‌ های ژنتیکی می باشند و هیچ گونه خطری برای مادر و سلامت جنین نخواهند داشت.

البته این گفته زمانی صحت دارد که انجام آزمایش توسط پزشکان با تجربه انجام شود زیرا این افراد می‌ دانند که روند آزمایش باید چگونه طی شود تا به جنین در رحم مادر آسیبی وارد نگردد.

انواع آزمایش های ژنتیک

انواع آزمایش های ژنتیک
انواع آزمایش های ژنتیک

عموم افراد تصور می‌ کنند که آزمایش ژنتیک تنها با یک نمونه گیری خون انجام می گردد اما باید بدانید که بسته به شرایط افراد و تجویز پزشک آزمایش ژنتیک با روش های مختلفی انجام میشود.

توجه داشته باشید که آزمایش ژنتیک قبل از بارداری، حین بارداری و بعد از آن انجام میشود تا هرگونه اختلالات ژنتیکی خیلی سریع و دقیق مشخص شود.

البته در مواردی آزمایش ژنتیک برای بررسی بیماری های مختلف بوده تا پزشک به این واسطه متوجه شود کدام روش درمانی بر بدن افراد پاسخ مناسب را به همراه خواهد داشت.

در این مطلب به اختصار برایتان بازگو خواهیم کرد که انواع آزمایش های ژنتیک کدامند، نوع اول آزمایشات غربالگری نوزادان می باشد و به این واسطه پزشکان بسیاری از ناهنجاری ها را در همان دوران ابتدایی وبعد از تولد تشخیص می دهند.

نوع دیگری از انواع تست ها برای شناسایی هرگونه ناهنجاری ها و اختلالات ژنتیکی انجام میشود البته در این آزمایش ژن بیمار و عامل ایجاد اختلال در DNA نیز مشخص خواهد شد.

توجه داشته باشید که بسیاری از آزمایشات ژنتیکی برای والدین انجام میشود که قبل از لانه گزینی جنین می توانند فرد از وضعیت ژنتیکی خود مطلع سازند.

دسته دیگری از این آزمایشات برای پیش‌ بینی بسیاری از بیماری‌ های خاص هستند و می‌ توانند نقش بسیار موثری در روند درمان افراد داشته باشند.

البته تست یا آزمایش ژنتیکی به منظور امور قانونی و اجرایی نیز انجام میشود و نقش بسیار موثری در ردیابی مجرمین و جنایت های مختلف خواهد داشت.

آزمایش ژنتیک نقش بسیار پررنگی در زندگی انسان ها ایفا کرده و به این واسطه انجمن پزشکان می‌ توانند اطلاعات بسیار گسترده‌ ای را در مورد وضعیت جسمانی افراد کسب نمایند.

توجه داشته باشید که اصل و بنیان و هدف تمامی آزمایشاتی که انجام میشود بررسی ناهنجاری ها و تشخیص وضعیت جسمامی افراد می باشد.

اما اینکه هر کدام با چه روشی انجام شود بستگی به وضعیت جسمانی و موقعیت افراد دارد که پزشکان به واسطه نمونه برداری های مختلف می توانند اطلاعات مورد نیاز خود را خیلی دقیق و در زمان مناسب کسب نمایند.