آزمایش عملکرد کبد در چه مواردی ضروری است؟
بزرگترین عضو بدن انسان کبد است که نقش بسیار مهم و حیاتی در سلامت بدن ایفا کرده و هرگونه اختلال در کارکرد کبد می تواند سبب بروز آسیب ها و بیماری های بسیار زیاد شود.
کبد در سمت راست بدن و در حفره شکمی قرار می گیرد و فرآیندهای متابولیکی بدن را به طور کامل بر عهده خواهد گرفت و مسئول بررسی میزان کربوهیدرات، چربی و پروتئین در بدن است که می تواند نقش بسیار زیاد و حیاتی را در بدن اعمال کند.
آنزیم هایی که از کبد ترشح میشوند در سلامت بدن نقش بسیار مهمی ایفا می کنند و یکی از مهمترین اعضایی است که برای انجام فعالیت های متابولیکی باید سوخت مغز، ماهیچه ها و سایر اندام های حیاتی بدن را تامین کند.
گاها به دلایل مختلف ممکن است کبد با آسیب هایی مواجه شود که نیاز به بررسی عملکرد آن باشد.
اینکه چگونه عملکرد کبد باید بررسی شود سوال عموم افراد می باشد.
با ما همراه باشید تا برای شما شرح دهیم که عملکرد کبد چه زمانی باید بررسی شود.
یکی از مهم ترین آزمایشاتی که امروزه انجام میشود بررسی فعالیت کبد است و متخصصان سعی دارند با یک نمونه برداری ساده از خون تشخیص دهند که میزان آنزیم های مربوط به کبد چقدر است و آیا این عضو حیاتی در سلامت کامل می باشد یا خیر.
گاها پزشکان و متخصصان از روی مشکلات ظاهری تشخیص خواهند داد که ممکن است عارضه ای جسمانی پیش آمده مربوط به عملکرد نادرست کبد باشد و با آزمایشات مختلف کارکرد کبد را بررسی کرده تا متوجه آسیب های داخلی شوند.
اگر هورمونی اضافه در خون وجود داشته باشد و این مواد نامناسب طی نمونه گیری خون و پس از بررسی آزمایش مشخص شوند پزشکان به عملکرد درست کبد مشکوک خواهند شد.
البته باید بدانید که کبد باید مواد معدنی و ویتامین ها را در خود ذخیره کرده و در اختیار بدن قرار دهد.
از طرف دیگر تولید کلسترول بالا، پروتئین، آنزیم و صفرا همگی مربوط به کبد می باشد که با یک بررسی ساده متخصصان متوجه خواهند شد که آیا این عضو حیاتی فعالیت خود را به درستی انجام می دهد یا خیر.
متخصصان برای بررسی سطح قند خون و تعادل هورمون ها سعی دارند تا عملکرد کبد را بررسی کنند تا متوجه شوند در سیستم داخلی فرد چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است.
اگر هرگونه آسیب های جسمانی برای فرد اتفاق بیفتد ممکن است پزشک علت آن را عدم سلامت کبد بداند.
علائمی مانند زردی پوست، خستگی و کاهش وزن پی در پی، حالت تهوع، استفراغ، دل درد و هرگونه کبود و خونریزی غیر طبیعی ممکن است نشانه ای از بیماری ناحیه کبدی باشد.
در چنین شرایطی پزشکان تلاش خود را بکار گرفته تا با آزمایش های مختلف عملکرد کبد را بررسی کنند و متوجه شوند که این عضو حیاتی در چه وضعیتی قرار دارد.


گاها دلیل مشکلات پوستی و لکه ها و آکنه هایی که بر روی پوست نمایان میشود مربوط به عملکرد نادرست کبد خواهد بود.
پزشکان سعی دارند که از روی شواهد متوجه شود که چه عارضه متوجه کبد می باشد، با این حال طی انجام آزمایشات خاص برای بررسی عملکرد کبد از سلامت یا عدم کارکرد درست کبد مطمئن خواهند شد.
از مهمترین مواردی که پزشک موظف به تجویز آزمایش کبد می باشد زمانی است که متوجه شود کبد از حالت طبیعی بزرگتر شده و ممکن است وضعیت نامناسبی داشته باشد.
اگر به هر دلیلی در قسمت مرکزی و یا در سمت راست شکم احساس بزرگی و یا تورم دارید باید بدانید که کبد با اختلال مواجه شده و ممکن است در عملکرد آن آسیب های زیادی به وجود آید.
پزشکان توصیه می کنند که هرگونه آزمایشات کبدی که برای شما تجویز میشود را انجام دهید.
زیرا ممکن است نشانه ای خاموش از نارسایی کبدی در بدن شما بروز پیدا کرده باشد و احتمالا شما متوجه حضور آنها نخواهید شد.
البته با این آزمایشات انواع خونریزی های داخلی، علت ضعف های عضلانی و احتباس مایعات در کبد مشخص میشود اما باید بدانید اگر به چاقی، دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا مبتلا هستید انجام آزمایش برای بررسی عملکرد کبد شما ضروری می باشد.
همچنین اگر در دوران بارداری قرار دارید و یا کلسترول خون بالا و تخمدان پلی کیستیک را تجربه کرده اید باید حتماً آزمایش مربوط به عملکرد کبد را نیز انجام دهید.
ناگفته نماند که کم کاری تیروئید و عمل و جراحی بای پس معده برای اینکه پزشک مرتبا وضعیت و سلامت کبد را بررسی کند الزامی است.
هرگونه ویروس در بدن می تواند خطرات جدی و جبران ناپذیری را برای اندام های حیاتی مانند کبد به وجود آورد، وجود انواع ویروس و هپاتیت آ در بدن باعث میشود تا عملکرد این عضو حیاتی با آسیب زیادی مواجه شود.
همچنین اگر به طور مکرر از داروهایی مانند آسپرین و داروهای استروئیدی استفاده می کنید انجام آزمایش کبد برای بررسی عملکرد آن ضروری می باشد و بهتر است که تحت نظر متخصصان در دوره های تعیین شده آزمایش کبد را انجام دهید.
برای آزمایش کبد لازم است ناشتا باشیم؟


یکی از مهمترین و حساس ترین آزمایشاتی که همه روزه در سراسر دنیا انجام میشود، آزمایش کبد است که باید تحت شرایطی کاملاً مناسب انجام پذیرد تا پزشک بتواند با بررسی نتیجه آن از عملکرد کبد مطلع شود.
سوالی که پیش روی تمامی افراد وجود دارد این است که برای انجام آزمایش کبد باید به صورت ناشتا به مراکز آزمایشگاهی مراجعه کنند یا خیر.
اگر به صورت تخصصی آزمایش خود را برای بررسی کبد انجام می دهید نیازی به ناشتا بودن نخواهد بود اما بهتر است که حداقل چند ساعت قبل از انجام نمونه برداری از خوراکی های مختلف استفاده نکنید.
طبق تحقیقات انجام شده اگر پیش از انجام آزمایش مربوط به کبد از غذاهای چرب و پرکالری استفاده کنید ممکن است خطای زیادی در نتیجه آزمایش رخ دهد.
متخصصان توصیه می کنند که مصرف الکل پیش از انجام آزمایش کبد قطعا تعداد و میزان آنزیم های کبدی را با مشکل مواجه کرده و سطح آلکالن فسفاتاز را تا حد چشمگیری افزایش می دهد.
همچنین مصرف برخی از داروها به ویژه محصولاتی که به عنوان ضد صرع استفاده میشوند پیش از انجام آزمایش کبدی ممنوع می باشد و می تواند سطح هورمون های کبدی را تا حد نامتعادلی افزایش دهد.
ناشتا بودن نقش مهمی در آزمایش شما دارد، معمولاً پزشکان در کنار انجام آزمایش کبدی جهت بررسی میزان لیپیدها، قند خون و کلسترول چندین آزمایش را به صورت همزمان برای شما در نظر می گیرند که با بررسی چند فاکتور از وضعیت و سلامت کبد مطلع شوند.
بهتر است برای افزایش کیفیت و کمتر شدن میزان خطا در نتیجه آزمایش کبد، به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کنید.
اگر از داروی خاصی استفاده می کنید بهتر است که پیش از انجام آزمایش با پزشک خود در میان گذاشته تا متخصصان میزان اثرگذاری آن را برای وضعیت کبد بسنجند و در صورت نیاز دوز مصرف دارو را یک الی دو روز قبل از انجام آزمایش کبد حذف میشود.
بهتر است آزمایش کبد را با دقت بالا انجام دهید تا هرگونه عارضه کوچک و بزرگ در آزمایش شما مشاهده شود و پزشک با اعتماد به نتیجه ازمایش می تواند روند درمان را برای شما آغاز کند.
آزمایش کبد با نمونه برداری از خون انجام میشود و بهتر است که حتماً شرایط مناسب را قبل از انجام آزمایش فراهم سازید.
قبل از انجام آزمایش کبد نیاز به مراقبت خاص و رعایت اصول کلیدی نخواهد بود اما اگر بتوانید رژیم غذایی خود را کنترل کرده و به صورت ناشتا به آزمایشگاه مراجعه کنید.
بهترین کاری است که می توانید پیش از آزمایش انجام دهید.
البته ناشتا بودن ضروری نمی باشد اما طبق نظر پزشکان بهتر است که برای انجام آزمایش کبدی حداقل چهار الی هشت ساعت از خوراکی های مختلف استفاده نکنید.
اما اگر مجبور شوید که آزمایش کبد را در طول روز و بدون ناشتا انجام دهید بهتر است از خوراکی های چرب، سنگین و حجیم استفاده نکنید.
زیرا پرخوری قبل از انجام آزمایش کبد ممکن است در صدی خطا در آزمایش نشان دهد که قطعاً جواب نامتعارف آن موجب نگرانی بیشتر شما خواهد بود.
هر چند که ممکن است اطلاعات ثبت شده در نتیجه آزمایش بر اثر مصرف غذاهای ناسالم کاذب باشد.


همواره پزشکان توصیه می کنند که برای انجام آزمایشات داخلی به ویژه نمونه برداری خون حتما به صورت ناشتا به کلینیک ها و مراکز مربوطه مراجعه نمایید.
زیرا در این شرایط وضعیت هورمون ها در حد متعادل تری بوده و هیچگونه مواد اضافه مانند قند و چربی مازاد در خون شما وجود نخواهد داشت.
البته بهتر است که برای انجام چنین ازمایشاتی از نظر جسمانی و روحی آمادگی لازم را برای آزمایش داشته باشید.
متخصصان توصیه می کنند که برای انجام چنین آزمایشات بهتر است حداقل ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید و بلافاصله پس از بیدار شدن خود را به آزمایشگاه برسانید تا بتوانید آزمایشی دقیق و بدون نقص را به انجام برسانید.
هرگونه فعالیت اضافه، تنش، خواب نامناسب شبانه، اضطراب و عصبانیت باعث میشود تا حداقل میزانی خطا در نتیجه آزمایش شما اتفاق بیفتد.
از آنجا که میزان آنزیم ها در آزمایش کبد بررسی میشود ضروری است که این فرآیند کاملا اصولی و بی نقص انجام شود و از نکات مهم به شمار می آید.
با این حال نباید هیچ کدام از توصیه های پزشک خود را نادیده بگیرید و توصیه می کنیم که این آزمایش حساس و دقیق را تحت شرایط مناسب انجام داده تا پزشک بتواند با بررسی نتیجه آزمایش هرگونه آسیب و اختلال احتمالی مربوط به این عضو حیاتی را تشخیص دهد.
حتی اگر عارضه ای متوجه کبد باشد سریع تر شناسایی شده و با دارو درمانی به سرعت کنترل میشود و از عوارض بیشتر و آسیب های جسمانی خطرناک تر جلوگیری خواهد شد.
توجه داشته باشید که کبد عضوی مهم و حیاتی در بدن هر شخص می باشد و اگر کوچکترین اختلال در کارکرد آن به وجود آید سایر اندام های حیاتی بدن با آسیب جدی مواجه میشوند.
پس بهتر است که این آزمایش را در فواصل زمانی مشخص شده از طرف پزشک خود انجام داده و تمامی شرایط و قوانینی را که برای شما شرح می دهند به طور دقیق رعایت نمایید.