آزمایشگاه پاتوبیولوژی دکتر خسروشاهی

آزمایش کلیه

آزمایش عملکرد کلیه چیست؟

سلامت تمامی ارگان‌ های بدن ارتباط مستقیمی با عملکرد درست کلیه ها دارد و کوچکترین اختلال در فعالیت کلیه ها می تواند آسیب‌ ها و مشکلات زیادی را به همراه آورد.

پزشکان سعی دارند تا فعالیت‌ کلیه ها را تحت نظر قرار داده تا متوجه شوند که میزان دفع و یا باز جذب مواد معدنی و سایر املاح از طریق کلیه ها تا چه حد انجام میشود.

لازم به ذکر است که کلیه ها ارتباط مستقیمی با سلامت عروق و ارگان‌ های اصلی دارد و البته مرحله آخر سیستم گوارشی مربوط به کلیه می باشد.

اگر هر گونه نارسایی کلیه اتفاق بیفتد قطعا فرد با بیماری‌ های زیادی مواجه خواهد شد.

پزشکان و متخصصان آزمایشات مختلفی را انجام داده تا از وضعیت و عملکرد کلیه‌ ها مطلع شوند.

اگر کلیه به درستی کار نکند قطعاً عوامل آسیب رسان از طریق ادرار قابل بررسی می باشد و متخصصان سعی دارند که در طی آزمایش کلیه، غلظت ادرار، رنگ و وضعیت تمامی املاحی که در آن موجود می باشد را اندازه گیری کنند.

زیرا به واسطه بررسی آزمایش کلیه بسیاری از آسیب‌ ها و مشکلات داخلی مشخص میشوند و پزشکان تا حد زیادی می‌ تواند از عوارض پیش آمده مطلع شوند.

چگونه بفهمیم کلیه بد کار می کند؟

چگونه بفهمیم کلیه بد کار می کند؟

هرگونه علائم و عوارض نامتعارف و یا درد در نواحی مختلف بدن نشان دهنده بروز مشکلات جدی در قسمت های مختلف می باشد و نباید ساده از کنار آنها عبور کنید.

چندین روش برای بررسی عملکرد کلیه وجود دارد و شما با توجه به علائم خاص متوجه خواهید شد که کلیه ها بد کار کرده و نیاز به بررسی دارند.

اگر احساس می کنید که مچ دست و پای شما و اطراف چشم دچار تورم شده باید بدانید که مایعات در بدن شما محبوس شده و دلیل آن عدم توانایی کلیه برای دفع نمک بوده و به دلیل دفع پروتئین اتفاق می‌ افتد.

دردهای ناگهانی در قسمت پهلو می تواند نشانه ای از عفونت ادراری باشد و گاها از علائم اولیه سنگ کلیه خواهد بود.

هرگونه تغییر ظاهری در ادرار می تواند نشانه ای از بد کار کردن کلیه ها باشد.

به عنوان مثال اگر کلیه با خونریزی، کیست و التهاب مواجه باشد ممکن است رنگ ادرار به قهوه یا قرمز شبیه شود.

نا گفته نماند که ضعف و خستگی های بسیار زیاد، گرفتگی ناگهانی عضلات، فشار خون بالا، نقرس و عفونت های مکرر دستگاه ادراری همگی از نشانه هایی هستند که به واسطه آنها به راحتی متوجه خواهید شد که کلیه ها عملکرد مناسبی ندارد.

البته بوی بد دهان، خارش و خشکی پوست و مشکل در خواب از دیگر نشانه هایی است که پزشک به واسطه آنها تشخیص می دهد که وضعیت کلیه ها مناسب نیست.

بر اساس تمامی عوامل ذکر شده می توانید متوجه شوید که کلیه ها بد کار می کنند و پزشک می تواند علت اصلی آنها را مشخص کند.

آزمایش های عملکرد کلیه چه چیزهایی را بررسی می کند؟

آزمایش های عملکرد کلیه چه چیزهایی را بررسی می کند؟
آزمایش های عملکرد کلیه چه چیزهایی را بررسی می کند؟

یکی از مهمترین سوالاتی که برای عموم افراد به وجود می‌ آید این است که در انجام آزمایش کلیه چه فاکتورهایی بررسی میشود و طی این فرآیند پزشک از چه بیماری هایی مطلع خواهد شد.

متخصصان و پزشکان با انجام آزمایش های تخصصی عملکرد کلیه را ارزیابی کرده و به طور دقیق سطح اوره نیتروژن خون را ارزیابی می‌ کنند، البته وجود پروتئین در ادرار به طور دقیق بررسی میشود و هر گونه عفونت های ادراری طی این آزمایش مشخص خواهند شد.

همچنین متخصصان سطح کراتینین را بررسی کرده تا متوجه شوند که آیا کلیه ها کارکرده مناسبی دارند یا خیر.

پس از انجام آزمایش کلیه متخصصان بررسی خواهند کرد که آیا این عضو حیاتی با مشکلاتی مانند نارسایی کلیه مواجه می باشد یا خیر و هرگونه سنگ کلیه و حتی سرطان در این ارگان حیاتی بدن به واسطه آزمایشات مختلف بررسی و شناسایی خواهد شد.

متخصصان طی این آزمایش فرآیند کشت ادرار و آزمایش سدیم را ارزیابی می‌ کنند که هر کدام از آنها می توانند نشانه ای از بروز آسیب جدی برای سلامت افراد باشد.

لازم به ذکر است بدانید که با وجود آزمایشات تخصصی و حرفه‌ ای که امروزه انجام میشود پزشکان می‌ توانند با جزئیات کامل عملکرد کلیه را بررسی کنند و مقدار و حجم موادی که جذب یا دفع میشوند را از طریق کلیه ها مشخص خواهند کرد.

چه کسی باید آزمایش عملکرد کلیه بدهد؟

چه کسی باید آزمایش عملکرد کلیه بدهد؟
چه کسی باید آزمایش عملکرد کلیه بدهد؟

همانطور که گفته شد یکی از مهمترین و کاربردی ترین روش هایی است که می توانید از سلامتی کلیه ها مطلع شوید آزمایش کلیه است.

اما سوال اینجاست که چه کسانی باید این آزمایش را به طور مرتب انجام دهند، اگر سابقه بیماری‌ های زمینه‌ ای در ناحیه کلیه را دارید شما باید همه ساله تحت نظر متخصصان به دفعات مشخص این آزمایش را انجام دهید.

از طرفی دیگر تمامی افرادی که دردهای نامتعارف را در ناحیه کلیه تجربه می‌ کنند بهتر است که برای بررسی دقیق و اطلاع از سلامت کلیه ها این آزمایش را انجام دهند.

اگر درد یا سوزش در هنگام تخلیه ادرار برای شما اتفاق می افتد و یا درد ناگهانی را در پهلوها احساس می‌ کنید بهتر است برای بررسی کلیه ها این آزمایشات تخصصی را انجام دهید.

انجام آزمایش کلیه و بررسی عملکرد آن به صورت سالانه برای تمامی افراد الزامی می‌ باشد اما در موارد خاص اگر درد و یا تورمی را در ناحیه کلیه ها احساس می‌ کنید و یا هنگام دفع ادرار سوزش و یا مشکلات جانبی را متحمل میشوید انجام این آزمایش کمک می‌ کند تا اگر عارضه ای سلامت شما را تهدید می‌ کند هر چه سریعتر از وجود آن مطلع شده و روش‌ های درمانی را در پیش بگیرید.

تمامی کسانی که به بیماری‌ های خاص مانند دفع پروتئین، نقرس، فشار خون و دیگر بیماری های مشابه مبتلا هستند باید به طور مکرر این آزمایش را در فواصل زمانی مشخص انجام دهند.

انواع آزمایش های عملکرد کلیه

انواع آزمایش های عملکرد کلیه
انواع آزمایش های عملکرد کلیه

بررسی سلامت کلیه‌ ها کمک می‌ کند تا اگر آسیب یا عوارضی سلامت کلیه را تهدید می‌ کند هر چه سریعتر از حضور آنها مطلع شده و این اعضای حیاتی و کاربردی را از خطرات جدی محفوظ بدارند.

اما باید بدانید که دو نوع آزمایش برای بررسی عملکرد کلیه انجام میشود، آزمایش اول تست ادرار است و آزمایش دوم نمونه برداری خون می باشد.

پزشکان و متخصصان از طریق آزمایش ادرار چندین فاکتور کاربردی را بررسی کرده تا متوجه شوند که آیا بیماری خاصی در کلیه ها وجود دارد یا خیر.

در آزمایش خون متخصصان سعی دارند که با بررسی فاکتورهای جزئی‌ تر و موجود در خون بتوانند از وضعیت کلیه ها مطلع شوند.

به طور کلی متخصصان از طریق آزمایش ادرار می توانند میزان سدیم و پروتئینی که از طریق کلیه‌ ها دفع میشود را بررسی نمایند و از طریق آزمایش خون کراتینین نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد.

کراتینین نوعی پروتئین است که شامل مواد زائد بافت عضلانی می باشد و اگر کلیه ها آسیب دیده باشند مقدار کراتینین در خون بسیار زیاد بوده و در بدن باقی می ماند و این امر نشان می‌ دهد که کلیه ها به درستی فعالیت خود را انجام نخواهند داد.

پزشکان بر اساس جنسیت و وضعیت افراد انواع آزمایشات را برای آنها در نظر گرفته تا بتوانند سلامت این اعضای حیاتی را دقیق‌ تر بررسی کنند.