آزمایشگاه پاتوبیولوژی دکتر خسروشاهی

آزمایش مدفوع چیست؟

چرا آزمایش مدفوع انجام میشود؟

یکی از روش های درمانی و کاربردی که برای عموم افراد در سنین مختلف انجام میشود آزمایش مدفوع می باشد که هر گونه بیماری در سیستم گوارشی، بروز عفونت های مربوط به شکم و روده به واسطه انجام آزمایش مدفوع نمایان میشود.

تنها راه بررسی اندام های داخلی بدن به ویژه روده ها انجام آزمایش مدفوع است تا پزشک متوجه شود که آیا خروج مدفوع به درستی انجام شده و یا حاوی موارد مشکوک مانند کشت مدفوع، عفونت، وجود خون در مدفوع و هرگونه مشکلات دی‌ ان‌ ای می باشد یا خیر.

آزمایش مدفوع روشی کاربردی، دقیق و موثر برای بررسی سلامت افراد می‌ باشد، بررسی اندام های داخلی از روی ظاهر و گفته های فرد بیمار کار چندان آسانی نبوده و هیچ پزشک و متخصصی بر این مسئله اکتفا نمی‌ کند.

اکثر پزشکان داخلی برای بررسی سیستم گوارشی افراد سعی دارند تا آزمایش مدفوع را تجویز کرده تا هرگونه عارضه و مشکلات پنهان به سرعت مشخص شود.

شاید برایتان جالب باشد بدانید که با انجام یک آزمایش مدفوع ساده بسیاری از مشکلات و عوارض گوناگون نمایان میشود.

هر گونه باکتری های کوچک و عوامل آسیب رسان به سلامت بدن مشخص شده و پزشکان می توانند با اطمینان بیشتری روند درمان را آغاز کنند.

خروج مدفوع از بدن با سایر اندام های داخلی به ویژه ارگان هایی که در ناحیه شکم قرار می گیرند ارتباط مستقیم دارد و هرگونه مشکلات داخلی را به سرعت نمایان می کند.

به همین دلیل است که بسیاری از پزشکان داخلی در صورت داشتن حتی یک دل درد ساده، کمبود اشتها، نفخ شکم، تب و دردهای مختلف آزمایش مدفوع را تجویز نموده تا بتواند تشخیص دهند که در سیستم گوارشی فرد چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است.

شما باید بدانید که با انجام یک دوره آزمایش مدفوع بسیاری از آسیب های مخفی مشخص شده و پزشک می‌ تواند عوارضی را که بهبود پیدا نمی کنند و برای سلامتی مشکل زا هستند را به راحتی نمایان کرده و علت و شدت آنها را مشخص خواهند کرد.

با این حال پزشکان در موارد بسیار زیادی برای بررسی سلامت افراد آزمایش مدفوع را الزامی دانسته تا بتوانند سیستم گوارشی را با دقت بالاتری بررسی نمایید.

آزمایش مدفوع برای چیست؟

آزمایش مدفوع برای چیست؟
آزمایش مدفوع برای چیست؟

کلیه افراد در طول دوره زندگی ممکن است دردهای پنهان را در حد خفیف و یا شدید در ناحیه شکم تجربه کنند که متخصصان با بررسی عوامل ظاهری تشخیص درست و قطعی را اعلام نمی‌ کنند و برای انجام تشخیص اصلی اجرای آزمایش مدفوع را مناسب می دانند.

اگر مشکوک به وجود خون در مدفوع هستید و اگر پزشک احتمال می دهد که انگل و یا هر گونه باکتری در مدفوع وجود داشته باشد انجام آزمایش مدفوع را برای شخص در نظر می گیرد.

شاید برایتان جالب باشد بدانید که بسیاری از بیماری های مربوط به سیستم گوارشی، کبد و لوزالمعده از طریق انجام آزمایش مدفوع مشخص می شود.

هر گونه عارضه نا متعارف مانند اسهال خونی، خروج گاز زیاد از معده، از دست رفتن اشتها، دردها و گرفتگی های شکمی همگی عواملی هستند که تنها با انجام آزمایش مدفوع بررسی خواهند شد.

به واسطه انجام چنین آزمایشی پزشک می‌ تواند هرگونه انگل موجود در بدن را شناسایی کرده و تشخیص خواهد داد که آیا عفونت، باکتری، قارچ و ویروس های خطرناک در روده فرد وجود دارند یا خیر.

باید بدانید که حتی اگر مواد مغذی توسط سیستم گوارشی و روده ها به درستی جذب نشود پزشک علت آن را سندروم سوء جذب دانسته و آزمایش مدفوع در چنین شرایطی الزامی خواهد بود.

با انجام آزمایش مدفوع بیماران می توانند به راحتی از سلامت خود مطلع شده و اگر پزشک بتواند پی هاش مدفوع را اندازه گیری کند اطلاعات زیادی را کسب کرده و متوجه خواهد شد که آیا کشت میکروب و باکتری های خطرناک در بدن وجود دارند یا خیر.

آزمایش مدفوع برای بررسی میزان چربی بدن، بررسی صفرا و یا گلبول های سفید نیز انجام میشود، شاید تمامی مطالب ذکر شده برای شما کمی عجیب باشد و تصور کنید که آزمایش مدفوع فقط برای بررسی عملکرد روده ها انجام میشود.

این تصور کاملا اشتباه است و مدفوعی که برای آزمایش به آزمایشگاه انتقال داده میشود حامل نشانه‌ ای از سلامت و یا بیماری های ساده و خطرناک خواهد بود و پزشک با بررسی های دقیق می تواند وضعیت جسمانی شما را اعلام کند.

بایدها و نبایدها قبل از انجام تست مدفوع

بایدها و نبایدها قبل از انجام تست مدفوع
بایدها و نبایدها قبل از انجام تست مدفوع

آزمایش مدفوع برای بررسی سلامت جسمانی انجام میشود و مستلزم رعایت نکات مهم است تا هیچ گونه اختلالی در نتیجه آزمایش به وجود نیاید.

قبل از انجام آزمایش مدفوع چندین نکته را به شما یادآور میشوند که برخی از آنها را حتما باید انجام داده و برخی دیگر را به هیچ عنوان انجام ندهید تا اختلالی در نتیجه آزمایش حاصل نشود.

متخصصان توصیه می‌ کنند که تا ۷۲ ساعت قبل از انجام آزمایش مدفوع به هیچ عنوان از انواع آنتی بیوتیک ها استفاده نکنید و بهتر است در صورت مصرف هرگونه دارو، پیش از انجام تست مدفوع با پزشک صحبت کنید.

مسئله دیگر این است که هنگام جمع آوری نمونه، مدفوع نباید به هیچ عنوان با آب، ادرار و سایر مایعات ترکیب شود اگر از توالت فرنگی استفاده می کنید بهتر است که پیش از تماس مدفوع با مایعات موجود در توالت نمونه را در ظرف مربوطه قرار دهید.

گاها پیش می آید در ظرف نمونه ای که به مراجعین ارائه میشود مایعی وجود دارد که به هیچ عنوان نباید دور ریخته شود و باید مدفوع را در داخل همان مایع و ظرف نمونه قرار دهید.

اگر نمونه گیری را در منزل انجام می دهید باید حداکثر تا ۳۰ دقیقه نمونه آزمایش را به محل مورد نظر برسانید.

نکته دیگری که باید رعایت شود پس از انجام نمونه گیری درب ظرف را به درستی بسته و مطمئن شوید که هیچ گونه آلودگی، هوا و رطوبت به درون آن انتقال پیدا نمی کند.

رعایت همین چند نکته ساده کمک می‌کند تا نمونه گیری و انجام تست مدفوع به درستی و بدون خطا انجام شود و پزشکان می توانند نتیجه درستی از تست مدفوع شما کسب کرده و روش های مختلف را برای درمان عوارض احتمالی در پیش بگیرند.

نحوه جمع آوری نمونه مدفوع چگونه است؟

نحوه جمع آوری نمونه مدفوع چگونه است؟

بر اساس شدت و نوع عارضه ای که برای افراد به وجود آمده باشد متخصصان و پزشکان انجام آزمایش مدفوع با روش های مختلف تجویز می‌ کنند و جزئیات آن را در نسخه نوشته و زمانی که به مراکز درمانی مراجعه می کنید در آزمایشگاه نحوه نمونه گیری به شما اعلام میشود.

ابتدا تمامی مشخصات فرد به طور دقیق بر روی ظرف نمونه گیری چسبانده میشود و شما موظف هستید که در ۳ نوبت نمونه‌ گیری مدفوع را انجام داده و به آزمایشگاه ارائه دهید.

برخی از افراد نمی توانند فرایند نمونه گیری را در آزمایشگاه انجام دهند به همین دلیل ظرف نمونه به شخص داده میشود تا هر روز در ساعت معین و به مقدار بسیار محدودی از مدفوع را در ظرف ریخته و آن را در مایه نگهدارنده قرار دهند و باید سریعا آن را به آزمایشگاه انتقال داد.

توجه داشته باشید اگر خون در مدفوع به حالت جداگانه وجود دارد بهتر است این خون را در ظرف نمونه آزمایش قرار دهید و حداکثر ۳۰ دقیقه زمان دارید تا نمونه مدفوع را به آزمایشگاه برسانید و پس از آن باید نمونه در یخچال و در محیط مناسب در آزمایشگاه نگهداری شود.

بهتر است که هیچ نوع مایعاتی مانند ادرار، آب و یا بخش از مدفوع به بخش خارجی ظرف نمونه گیری انتقال پیدا نکند.

زیرا می تواند موجب انتشار آلودگی ها شده و مشکلات جانبی را به همراه آورد، ممکن است مدفوع فرد حامل تخم انگل یا سایر باکتری هایی باشد که ممکن است به سایر افراد سالم انتقال پیدا کند.

بهتر است نمونه گیری را به درستی انجام داده و توجه داشته باشید که هنگام جمع آوری نمونه باید تمام این نکات را پیش از آن رعایت کرده باشید.

اگر پزشک مصرف روغن خاصی را به شما پیشنهاد می‌ کند و یا انواع داروهای مختلف را ممنوع اعلام می‌ کند.

حتما قبل از انجام نمونه گیری نکات ذکر شده را انجام داده تا نمونه آزمایش شما کاربرد مناسب را داشته باشد.

خواندن برگه آزمایش مدفوع

نحوه جمع آوری نمونه مدفوع چگونه است؟
نحوه جمع آوری نمونه مدفوع چگونه است؟

انجام آزمایش مدفوع مانند سایر آزمایشات دیگر از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار بوده و می تواند بخش عمده‌ ای از آسیب ها و بیماری های پنهان مربوط به سیستم داخلی بدن را مشخص کند.

اما بعد از دریافت نتیجه آزمایش مدفوع تا زمانی که به پزشک مراجعه می کنید ممکن است این مسئله برای شما به وجود بیاید که بخشی از این برگه را مطالعه کرده تا متوجه شوید که آیا عارضه ای سلامت شما را تهدید می کند یا خیر.

مسئله این است که چگونه می توان برگه آزمایش مدفوع را مطالعه کرد.

به طور کلی این آزمایش شامل خون مخفی در مدفوع، کشت مدفوع، وجود انگل و آزمایش کالپروتکتین مدفوع می باشد.

البته آنتی ژن مدفوعی و آزمایش دی ان ای مدفوع نیز انجام میشود که تمامی موارد ذکر شده با جزئیات کامل و با نام اختصاری بر روی برگه آزمایش درج میشوند.

در برگه آزمایش رنگ، شکل و حتی مخاطب مربوط به مدفون نیز درج شده و متخصصان می‌ تواند وجود خون پنهان، میزان چربی و عملکرد صفرا و تعداد گلبول های سفید خون را نیز بررسی کنند.

در این آزمایش پی هاش مدفوع بررسی میشود که به طور دقیق با اعداد و ارقام کاملاً درست یا بدون خطا بر روی برگه آزمایش درج میشود.

شما می توانید با شناخت علائم اختصاری متوجه شوید که عدد به دست آمده با حد نرمال تا چه حد متغیر بوده و تا حدودی متوجه عوارض جانبی خواهید شد.

البته پزشکان و متخصصان و دلیل شناخت کافی نسبت به فرایندهای درمانی و پزشکی تنها کسانی هستند که می توانند برگه آزمایش شما را به طور دقیق تفسیر و بررسی کنند و تشخیص دهند که آیا عارضه پیش آمده موقتی بوده یا خیر و چگونه باید راه های درمانی را در پیش بگیرند.

تفسیر برگه آزمایش مدفوع

بسیاری از افراد تمایل دارند از روی کنجکاوی برگه آزمایش خود را تفسیر کرده تا متوجه شوند هر کدام از فاکتور های بررسی شده در چه وضعیتی قرار دارند.

باید بدانید که آزمایش مدفوع یکی از مهم ترین و کاربردی ترین آزمایشاتی است که پزشک می‌ تواند به سیستم داخلی افراد دسترسی داشته باشد و متوجه شود که علت بروز بسیاری از مشکلات چه می باشد.

اگر مشکلاتی مانند یبوست، نفخ شدید و عدم توانایی در دفع گاز معده را دارید بهتر است این آزمایش را انجام دهید.

در تفسیر آزمایش مدفوع ابتدا میزان چربی آن بررسی شده که می‌ تواند عملکرد سایر ارگان‌ های حیاتی بدن را مشخص کند، البته تخم انگل نیز بررسی خواهد شد و اگر فردی با این عفونت های انگلی مواجه باشد باید هرچه سریع‌ تر روند درمان آغاز شود.

با بروز عفونت‌ های انگلی تعداد، نوع و حجم آنها در مدفوع مشخص شده که اطلاعات دقیقی را به پزشک ارائه می دهد.

البته در این آزمایش مقدار کیموتریپسین بررسی خواهد شد که پزشک می تواند میزان ترشحات پانکراس را بررسی کرده و آنزیم های گوارشی را نیز ارزیابی خواهند کرد، البته کمبود آنها می‌ تواند اختلالات زیادی را در سیستم گوارشی به وجود آورد.

هنگام تفسیر برگه آزمایش اگر خونی در مدفوع وجود داشته باشد پزشک متوجه خواهد شد و می تواند در چنین شرایطی سرطان روده بزرگ را تایید کند، البته بعد از انجام این آزمایش و وجود خون در مدفوع، روش های تشخیصی دیگر مانند کلونوسکوپی نیز تجویز خواهد شد.

از طرف دیگر در تفسیر آزمایش، کالپروتکتین مدفوع که مربوط به بیماری های التهابی روده می باشد بررسی میشود تا پزشک متوجه شود که آیا عفونت، ویروس و یا التهاب در ناحیه روده ها وجود دارد یا خیر و اگر فرد در معرض ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر قرار دارد پزشک سریعا مطلع میشود.

همچنین میزان گلبول سفید در مدفوع بررسی میشود البته باید بدانید که میزان گلبول سفید در مدفوع باید محدود و منفی باشد، وجود گلبول سفید در مدفوع قطعا ناشی از بروز عفونت های میکروبی است و پزشک باید وجود کشت مدفوع را در این تفسیر بررسی نماید.

آزمایش خون مخفی در مدفوع

آزمایش خون مخفی در مدفوع
آزمایش خون مخفی در مدفوع

یکی از مواردی که هنگام انجام آزمایش مدفوع بررسی میشود وجود خون مخفی در این نمونه می باشد، متخصصان و پزشکان سعی دارند تا برای بررسی خونریزی لوله های گوارشی آزمایش مدفوع را برای شخص تجویز کنند تا مطمئن شود که آیا مقداری خون در مدفوع به صورت پنهان وجود دارد یا خیر.

با وجود خون در مدفوع، اگر رنگ آن سیاه یا تیره شود ممکن است نشانه‌ ای واضح از بیماری های خطرناک باشد اگر خون در مدفوع وجود داشته باشد می‌ تواند نشان‌ دهنده مشکلات مربوط به شقاق مقعدی، زخم معده، کولیت روده، سرطان و مشکلات مربوط به مری باشد.

اگر مقدار بسیار محدود خون در مدفوع دیده شود پزشک باید حتما نسبت به این عارضه دقیق شده و انجام آزمایشات و نمونه های روزانه را الزامی دانسته تا متوجه شود که علت اصلی خون در مدفوع چیست.

وجود خون در مدفوع نشانه خوبی نبوده و یکی از عوارض جدی است که برای اندام های داخلی اتفاق می‌ افتد. اگر وجود خون مخفی در مدفوع برای مدت طولانی باقی بماند ممکن است نشانه ای از بیماری های خطرناک مانند سرطان روده باشد.

این عارضه بدون درد و نشانه بوده و ممکن است افراد تا مدت زیادی خون موجود در مدفوع را نبیند، بهتر است هرگونه عوامل بیماری زا و خونریزی داخلی را درمان کرده و اگر پزشک تشخیص بر نمونه برداری های داخلی می دهد حتماً به آن عمل کنید تا سلامت شما حفظ شود‌.

کشت مدفوع چیست؟

یکی از فاکتورهایی که هنگام انجام آزمایش مدفوع بررسی میشود و همواره از اهمیت بالایی برخوردار است کشت مدفوع می باشد، شاید این سوال برای شما به وجود آید که آزمایش کشت مدفوع چیست و چه کاربردی دارد؟

برای تشخیص انواع باکتری های موجود در دستگاه گوارشی افراد آزمایش کشت مدفوع را انجام داده تا متوجه شوند که آیا عفونت، باکتری و بیماری گوارشی در بدن شخص وجود دارد یا خیر.

این آزمایش بدون درد و آسیب است و به راحتی می‌ توانید با نمونه برداری از عملکرد روده‌ ها از وجود هر کدام از عوامل بیماری زا مطلع شوید، انواع گونه های انگل، باکتری و آلودگی‌ ها بررسی شده تا پزشک مطمئن شود که هیچ نوع خطری سلامت شخصی را تهدید نمی‌ کند.

باید بدانید که اگر کشت مدفوع مثبت باشد علائم و نشانه‌ هایی مانند تب، درد در ناحیه شکم و اسهال شدید را به همراه می آورد، همچنین وجود خون در مدفوع، تهوع و استفراغ می تواند نشانه ای از کشت مدفوع باشد.

متخصصان با انجام آزمایش مدفوع اعلام خواهند کرد که آیا باکتری خاصی در مدفوع وجود دارد یا خیر، در صورت نبود آن کشت مدفوع منفی بوده و در صورت وجود هرگونه آلودگی کشت مدفوع مثبت اعلام میشود و پزشک باید حتما راه های درمانی را آغاز کرده و آلودگی های موجود در سیستم گوارشی را بهبود ببخشد.

با این حال انجام آزمایش کشت مدفوع برای بررسی وجود انواع آلودگی ها و باکتری های داخلی می باشد و قطعاً با بررسی آنها پزشک تشخیص خواهد داد که نوع آلودگی چیست و روش های درمانی آنها را به خوبی می داند و می تواند با روش های ساده سلامت فرد را بازگرداند.