3 آگوست 2016
سازمان جهانی بهداشت
فهرست مطالب
Toggleحقایق کلیدی
• روزانه بیش از یک میلیون نفر در سراسر جهان به عفونتهای مقاربتی مبتلا میشوند.
• طبق آمار سازمان جهانی بهداشت هر سال 357 میلیون نفر به یکی از چهار بیماری منتقله از طریق جنسی یعنی کلامیدیا، سوزاک، سیفلیس و تریکوموناس مبتلا میشوند.
• بیش از 500 میلیون نفر مبتلا به عفونت تناسلی با ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) هستند.
• بیش از 290 میلیون زن مبتلا به عفونت پاپیلوما ویروس انسانی (HPV) هستند.
• اکثر افراد مبتلا به بیماریهای مقاربتی علائمی ندارند و یا علائم خفیفی دارند که ممکن است تشخیص داده نشوند.
• عفونتهای مقاربتی مانند HSV تیپ 2 و سیفلیس میتوانند خطر ابتلا به ایدز (HIV) را افزایش دهند.
• طبق آمار در سال 2012، بیش از 900 هزار زن باردار به سیفلیس مبتلا بودهاند که ابتلا به این عفونت منجر به سقط جنین در حدود 350 هزار نفر از آنها شد.
• در بعضی موارد در عفونتهای مقاربتی بیش از تاثیرات فوری خود عفونت،عواقب شدید و جدی آن بر روی باروری و ناباروری یا انتقال از مادر به کودک مطرح میباشد.
• مقاومت دارویی خصوصا در باکتری عامل ایجاد بیماری سوزاک یک تهدید بزرگ برای بشر بوده و باعث شده که برنامهریزی برای کاهش میزان بیماریهای مقاربتی در سرتاسر جهان با مشکل مواجه گردد.
• بیش از 30 نوع باکتری، ویروس و انگل مختلف شناخته شدهاند که از طریق تماس جنسی منتقل میشوند. هشت مورد از این پاتوژنها بیشترین شیوع و انتشار را در رابطه با بیماریهای مقاربتی دارا میباشند. در حال حاضر، چهار مورد از این هشت عفونت درمانپذیرند که شامل: سیفلیس، سوزاک، کلامیدیا و تریکوموناس میباشند و چهار عفونت دیگر که ویروسی بوده و غیرقابل درمان هستند، شامل: هپاتیت B، HSV (هرپس سیمپلکس ویروس)، HIV و HPV (پاپیلوما ویروس) میباشند. علائم این بیماریهای ویروسی میتوانند در اثر درمان کاهش یابند و یا بهتر شوند.
• بیماریهای مقاربتی عمدتا از طریق تماس جنسی، یعنی از طریق واژینال، مقعدی و دهانی منتقل میشوندو برخی دیگر از این بیماریها میتوانند از طریق روشهای غیرجنسی مثل خون و فراوردههای خونی منتقل شوند. بسیاری از بیماریهای مقاربتی مثل کلامیدیا، سوزاک، هپاتیت B، HIV و سیفلیس همچنین میتوانند در طول دوران بارداری و یا زمان زایمان از مادر به نوزاد منتقل شوند.
شخص مبتلا به بیماریهای مقاربتی ممکن است هیچگونه علائم بیماری را نشان ندهد. علائم معمول و رایج این بیماریها شامل ترشح واژن، ترشح مجرای ادراری یا سوزش در مردان، زخمهای تناسلی و درد شکمی است.
دامنه ی مشکلات ناشی از بیماریهای مقاربتی
عفونتهای مقاربتی تاثیر شدیدی بر روی سلامت جنسی و باروری در سطح جهان دارند.
طبق آمار، روزانه بیش از 1 میلیون نفر به عفونتهای مقاربتی مبتلا میشوند. سالانه 357 میلیون عفونت جدید با یکی از چهار نوع عامل عفونت های جنسی تخمین زده می شود: کلامیدیا (131 میلیون)، سوزاک (78 میلیون)، سیفلیس (6/5 میلیون) و تریکوموناس (143 میلیون). بیش از 500 میلیون نفر مبتلا به عفونت HSV (هرپس تناسلی) هستند. در هر لحظه بیش از 290 میلیون زن به عفونت HPV مبتلا میشوند که یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی است.
عفونتهای مقاربتی میتوانند عواقب جدیتری ورای اثرات فوری این عفونتها داشته باشند.
عفونتهای مقاربتی مانند هرپس و سیفلیس میتوانند خطر ابتلا به HIV را تا سه برابر و یا بیشتر افزایش دهند.
عفونتهای مقاربتی که از مادر به نوزاد منتقل میشوند، میتوانند منجر به مردهزایی، مرگ زودرس نوزادان، کمبود وزن هنگام تولد و نارسایی، عفونت خونی، پنومونی، عفونت ملتحمه نوزادان و ناهنجاریهای مادرزادی شوند. در سال 2012 بیش از 900 هزار زن باردار به سیفلیس مبتلا بودهاندکه حدود 350 هزار نفر از آنها نوزادان خود را مرده به دنیا آوردهاند.
عفونت HPV سالانه موجب 528 هزار مورد از سرطانهای دهانهی رحم و 266 هزار مرگ در اثر سرطان رحم میشود.
بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک و کلامیدیا علت اصلی بیماری التهابی لگن و ناباروری در زنان میباشند.
پیشگیری از عفونت های مقاربتی
مشاوره شامل ارائه راهکار جهت روشهای جلوگیری اولیه در مقابل بیماریهای مقاربتی (مانند HIV و بارداری ناخواسته) میشود. این روشهای پیشگیری عبارتند از:
• آموزش جنسی جامع و کامل، مشاوره قبل و بعد از آزمایشات STI و HIV.
• مشاوره در مورد تماس جنسی ایمن یا مشاوره جهت کاهش خطر انتقال بیماری نظیر پیشنهاد استفاده از کاندوم.
• مداخلات هدفمند در جمعیتهای کلیدی مانند فاحشه ها، مردان همجنسگرا و معتادان تزریقی.
• آموزش و مشاوره متناسب با نیازهای نوجوانان.
علاوه بر این مشاوره میتواند توانایی افراد را در تشخیص نشانههای بیماری های مقاربتی افزایش داده و حساسیت فرد را جهت مراجعه به سیستم بهداشتی افزایش دهد. همچنین باعث میشود که این افراد شریک جنسی خودرا نیز به این کار تشویق نمایند. متاسفانه فقدان آگاهی عمومی، عدم آموزش کارکنان بهداشتی، شرم وسیع و گسترده افراد درمورد بیماریهای مقاربتی کماکان مانعی در برابر استفاده بیشتر و موثرتراز این اقدامات مداخله گرایانه میباشد.
استفاده از روشهای پیشگیری مثل استفاده از کاندوم یکی از روشهای موثر جلوگیر از ابتلاء به عفونتهای مقاربتی از جمله HIV است. کاندومهای مخصوص زنان موثر و ایمن هستند، اما بر خلاف کاندومهای مخصوص آقایان به طور گسترده در برنامههای عملی پیشگیری مورد استفاده قرار نگرفته اند.
تشخیص بیماریهای مقاربتی
تستهای دقیق جهت تشخیص بیماریهای مقاربتی بیشتر در کشورهای ثروتمند با سرانه درآمد بالا مورد استفاده قرار میگیرند. این تستها به خصوص برای تشخیص عفونتهای بدون علامت مفید هستند اما، در کشورهای فقیر با درآمد سرانه پایین و یا متوسط، این تستهای تشخیصی عمدتا در دسترس نبوده و اغلب گران میباشند و یادسترسی به آنهااز لحاظ جغرافیایی امکان پذیر نمیباشد واغلب بیماران باید مدت طولانی منتظر دریافت نتایج بمانند. درنتیجه، پیگیری، مراقبت و یا درمان این بیماران میتواند تکمیل نشده باقی بماند. در حال حاضر تنها تستهای ارزان و سریع موجود و در دسترس، تست های تشخیص سیفلیس و HIV میباشند.
دسترسی به تست سیفلیس نیز در بعضی موارد محدود میباشد.این تست سریع و دقیق است و نتایج آن میتواند ظرف 15 تا 20 دقیقه آماده شود، درضمن، نیاز کمی به آموزش داشته و استفاده از آن آسان است.
خوشبختانه امکان تشخیص تعداد زنان باردار مبتلا به سیفلیس با انجام این آزمایش بیشتر شده است.در کشورهای فقیر با سرانه درآمد کم و متوسط نیاز به تلاشهای بیشتری است تا اطمینان حاصل شود که زنان باردار از نظر سیفلیس مورد آزمایش قرار گرفتهاند، خصوصا در مناطق باامکانات محدود باید این افراد تشخیص داده شوند و تحت درمان قرار گیرند و از بهبودی آنان اطمینان حاصل گردد.
درمان بیماری های مقاربتی
در حال حاضر چندین بیماری مقاربتی دارای درمان موثر میباشند.
• سه مورد از عفونتهای باکتریایی (کلامیدیا، سوزاک و سیفلیس) و یک مورد از عفونتهای انگلی(تریکوموناس) عموما با رژیمهای آنتیبیوتیکی قابل درمان هستند.
موثرترین درمان دارویی در دسترس برای هرپس و HIV عبارتند از داروهای ضدویروسی که میتوانندروند بیماری را کند کنند هرچند این بیماریها به طور کامل غیرقابل درمان هستند.
• درمورد هپاتیت B، کنترلکنندههای سیستم ایمنی بدن (اینترفرونها) و داروهای ضدویروسی میتوانند به مبارزه با ویروس و کاهش آسیب کبدی کمک کنند.
مقاومت به آنتی بیوتیکها در عوامل ایجاد کننده بیماریهای مقاربتی-خصوصا سوزاک- در سالهای اخیر، به سرعت در حال افزایش است و امکان درمان را کاهش داده است. کاهش حساسیت عامل ایجاد کننده سوزاک به آخرین خط درمان (سفالوسپورینهای خوراکی و تزریقی) همراه با مقاومت ضد میکروبی که قبلا به پنیسیلینها، سولفانامیدها، تتراسیکلینها، کوئینولونها و ماکرولیدها نشان داده، باعث شده این باکتری به یک ارگانیسم مقاوم به چند دارو تبدیل شود. مقاومت ضدمیکروبی در دیگر عوامل ایجاد کننده بیماریهای مقاربتی کمتر رایج است، اما وجود دارد و باعث شده که درمان فوری این بیماریها واستفاده از روشهای پیشگیری گسترده بر ضد آنها لازم و ضروری گردد.
مدیریت بیماران مبتلا به بیماریهای مقاربتی
در کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط درمان بیماران متکی به علائم و نشانههای قابل تشخیص بیماری بوده و از تستهای آزمایشگاهی جهت تشخیص بیماری استفاده نمیشود. این رویکرد که اغلب بر پایه علائم بالینی پایهگذاری شده است به کارمندان بهداشتی اجازه میدهد که برای تشخیص عفونت های مقاربتی از علائم و نشانههای خاص بیماری نظیر ترشح واژن، ترشح مجرای ادراری، زخمهای ژنیتال (ناحیهی تناسلی) و دردهای شکمی استفاده نموده و بیماری را تشخیص دهند.
مدیریت بیماری بر اساس علائم و نشانههای بیماری ساده، سریع و مطمئن است و به انجام تستهای تشخیصی گران یا غیرقابل دسترس نیاز نمی باشد. با این حال استفاده از این رویکرد باعث میشود که اکثر عفونتهای مقاربتی که هیچ علائم و نشانه خاصی ندارند، تشخیص داده نشوند.
واکسنها و سایر مداخلات پزشکی
• برای دو مورد از عفونتهای مقاربتی یعنی هپاتیت B و HPV واکسنهای ایمن و با اثرگذاری بالا دردسترس است. این واکسنها پیشرفتهای بزرگی در پیشگیری از عفونت داشتهاند. واکسن هپاتیت B در برنامههای واکسیناسیون نوزادان در 93% از کشورهای جهان گنجانده شده و تاکنون از حدود 3/1 میلیون مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن کبدی و سرطان پیشگیری کرده است.
• واکسن HPV به عنوان بخشی از برنامهی واکسیناسیون معمول و روتین در 65 کشور جهان در دسترس است که اکثر آنها کشورهای با درآمد بالا و متوسط هستند. واکسیناسیون HPV میتواند از مرگ بیش از 4 میلیون زن در دهه آینده، در کشورهای با درآمد کم و متوسط که دراکثر آنها موارد سرطان دهانه رحم شیوع بالا دارد، جلوگیری کند به شرط اینکه 70%افراد تحت پوشش واکسیناسیون قرار گیرند.
تحقیقات برای توسعه واکسن HPV و HIV همچنان ادامه دارد و در حال پیشرفت است و چندین واکسن به عنوان کاندید در مراحل اولیهی تحقیقات بالینی قرار دارند اما تحقیقات بر روی واکسن کلامیدیا، سوزاک، سیفلیس و تریکوموناس در مراحل ابتدایی خود میباشند.
دیگر مداخلات پزشکی برای جلوگیری از برخی عفونتهای مقاربتی شامل ختنه کردن مردان و درمان آنها با داروهای ضد میکروبی میشود.
• ختنه کردن خطر ابتلا به HIV را در مردان غیرهمجنس باز در حدود 60 %کاهش میدهد و در برابر دیگر عفونتهای مقاربتی مانند HSV و HPV از آنها محافظت میکند.
• استفاده ازژل تنوفوویر به عنوان یک میکروبکش واژینال نتایج متفاوت و چندگانهای را از نظر توانایی جلوگیری از ابتلا به HIV نشان داده است. اما این ژل میتواند محافظت کامل در برابر HSV تیپ 2 ایجاد نماید.
تلاشهای فعلی برای پیشگیری از گسترش بیماریهای مقاربتی کافی نیست.
تغییر رفتار مشکل است.
با وجود تلاشهای قابل توجه برای شناخت و ایجاد مداخلات ساده جهت کاهش رفتارهای جنسی خطرناک، تغییر رفتار یک چالش پیچیده باقی مانده است. تحقیقات نشان داده که باید بر روی جمعیتهای هدف متمرکز شد، مشاوره گسترده بر روی جمعیتهای هدف باید انجام شود و این گروهها را باید در طراحی، اجرا و ارزیابی درگیر نمود.
خدمات بهداشتی برای غربالگری و درمان عفونتهای مقاربتی همچنان ضغیف است.
غربالگری و درمان افراد مبتلا به بیماری های مقاربتی با مشکلات فراوانی روبروست که شامل منابع مالی محدود، شرم و حیای افراد در مورد ابتلاء شان به این بیماریها در نتیجه کتمان نمودن آن، کیفیت پایین خدمات و پیگیری محدود یا عدم پیگیری شرکای جنسی می شود.
• در بسیاری از کشورها، خدمات بهداشتی و درمانی بیماریهای مقاربتی به طور خصوصی ارائه میشوند و در سیستمهای مراقبت اولیه بهداشتی، برنامههای کنترل جمعیت و دیگر خدمات عمومی بهداشتی گنجانده نشدهاند.
• در بسیاری از برنامههای بهداشتی، این گونه خدمات اغلب قادر به ارائهی روشهای غربالگری برای شناسایی عفونتهای بدون علامت نبوده و افراد آموزش دیده، ظرفیت آزمایشگاهی مناسب و منابع کافی داروهای مناسب جهت درمان موجود نمی باشد.
• جمعیتهای محروم با بالاترین نرخ بیماریهای مقاربتی -مانند فاحشهها، مردان همجنسباز، معتادان تزریقی، زندانیان، جمعیتهای فعال از نظر جنسی و نوجوانان- اغلب دسترسی به خدمات بهداشتی مناسب را ندارند.
ترجمه: صغری بیرگانی فرهانی
تاریخ: 11/7/1397